Egyre többen vesznek fel hitelt. A KSH adatai szerint 2016 végére a már engedélyezett kölcsönök összege – ami 477 milliárd forint volt – a négy évvel korábbi négyszeresére nőtt. A legjobb kölcsön kiválasztása azonban nem is olyan egyszerű, mint ahogy azt elsőre gondolnád. Rengeteg ajánlat, rengeteg akció van a hitelpiacon – a hitelfelvétel viszont komoly pénzügyi döntés, amely előtt számos tényezőt kell figyelembe venni. Megmutatom, a különböző bankoknál most milyen akciók vannak.

[social_warfare]

Járulékos költségek

Sokan lakásvásárlás előtt hajlamosak megfeledkezni arról, hogy az ingatlan vételárán kívül egyéb járulékos költségekkel is számolni kell.

Ha figyelembe veszed

 • az értékbecslői díjat,
 • a tulajdoni lap/térképmásolat lehívásának költségeit,
 • a közjegyzői díjat vagy
 • a jelzálog bejegyzését, rájössz, hogy egy 20 milliós lakás megvásárlását nem úszod meg 20 millióból. Többszázezret kell még kifizetned. Jobban jársz, ha olyan bankot választasz, ahol ezeknek költségek egy részét átvállalják.

Nézzük, most éppen hol és milyen akciók vannak

Megnéztem, milyen költségeket engednének el a bankok, ha 15 évre 10 millió forintot vennél fel úgy, hogy az igazolható jövedelmed nem haladja meg a nettó 250 ezer forintot. A teljes hiteldíj mutató (THM) alapján a K&H bank üzleti feltételű forint lakáshitele a legjobb választás.

Ha a K&H-nál kötsz szerződést, most 66.679 Ft-os törlesztőrészlet és 2,69 %-os THM mellett 12.131.806 Ft-ot kellene visszafizetned. A banknál az aktuális akció keretében az induló díjjal rendelkező K&H lakáshitelek esetében elengedik, visszatérítik, illetve átvállalják a következő induló költségeket 2017. március 27. – 2017. június 30. között befogadott hiteligénylések esetén:

 • visszatérítik a közjegyzői okirat díját maximum 60 000 forint összegig
 • elengedik a szerződéskötési díjat
 • átvállalják az értékbecslés díját egy ingatlanra vonatkozóan
 • átvállalják a tulajdoni lap és amennyiben szükséges, a térképmásolat díját

Ha az MKB Kamatkövető Forint Lakáshitel – Kiemelt Plusz kondíciók ajánlatát választod, a havi törlesztőrészlet 68.044 Ft, a THM 2,92 %, és összesen 12.322.631 Ft-ot kell visszafizetned. Viszont elengedi a bank az induló banki díjakat, és a közjegyzői díjat, valamint a bank visszaadja az első havi törlesztőrészletet.

A UniCredit Banknál a havi törlesztőrészlet 68.693 Ft, a THM 2,99 %. A bank visszatéríti az értékbecslési és a közjegyzői díjat. Az Otthonteremtési hitelénél a havi törlesztő 68.774 Ft, a THM pedig 3,33 %, ám ha ezt a konstrukciót választod, akkor sem kell az értékbecslési díjjal és a közjegyzői díjjal számolnod.

Az Erste Bank Piaci kamatozású lakáshitelét választva havi 70.413 Ft-os törlesztővel kalkulálhatsz, a THM 3,39 %, és végül 12.722.899 Ft-ot kell visszafizetned. Vannak viszont kedvezmények:

 • az értékbecslési díjjal megegyező összeget a kölcsön folyósítását követően jóváírják
 • a hitelügylethez kapcsolódó, általad kifizetett közjegyzői díjjal megegyező összeget visszautalnak, ha az nem haladja meg az 50 000 forintot
 • átvállalják a hitelügylethez kapcsolódóan 2 darab,TAKARNET-ből lekért tulajdoni lap másolat, valamint egy TAKARNET-ből lekért térképmásolat díját
 • ha a hitel törlesztési számlájára legalább 100.000 forint havi jövedelem jóváírás teljesítését vállalod vagy az Erste Bank szerződött Prémium ügyfele vagy, akkor elengedik a folyósítási jutalékot és kamatkedvezményt is adnak a teljes futamidő alatt.

A Budapest Bank Egyenlítő Piaci Forint Lakáshitelét választva

 • elengedik egy ingatlanra vonatkozóan a tulajdoni lap és térképmásolat lekérésének díját,
 • folyósítás után visszatérítik egy ingatlanra vonatkozóan az értékbecslés díját,
 • és a kölcsönszerződés közjegyzői okiratba foglalás költségét is visszatérítik maximum 40000 forint értékben.
 • A havi törlesztő 72.326 forint, a THM 3,09 %, a visszafizetendő összeg pedig 12.302.483 Ft.

A Sberbank is jóváírja az értékbecslési- és közjegyzői okirat díját a folyósítást követően számlánkon kedvezményként, amennyiben az Otthonteremtési kamattámogatás mellett nyújtott lakáscélú kölcsönt választod. Így a havi törlesztőrészlet 70.886 Ft, a THM 3,60 %, és a visszafizetendő összeg 12.841.286 Ft.

Ha az OTP Otthonteremtési lakáshitelére esik a választásod, akkor érdemes sietned. Az akció keretében 2017. március 5-től visszavonásig, de legkésőbb 2017. április 30-ig ügyletenként egy ingatlan fedezet esetén az OTP Jelzálogbank szerződéskötést követően visszatéríti az a hitelbiztosítéki érték-megállapítási díj teljes összegét. Így havonta 71.080 Ft törlesztővel számolhatsz, a THM 3,75 %, a visszafizetendő összeg 12.918.183 Ft.

Ne sajnáld az időt és az energiát, nézd végig az összes ajánlatot, mert nem mindegy, hogy neked kell-e állni a 30 ezer forint körüli értékbecslési díjat, vagy a közjegyzői díjat, ami általában a hitelösszeg 1 százaléka körül mozog.

Biztos anyagi hátteret, nyugodt és boldog életet kívánok!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
pénzügyi  és vállalkozásfejlesztési tanácsadó,coach, jó(l)lét mentor
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com

Hasznosnak találtad ezt a cikket? Lájkold, oszd meg, kövess a Facebookon, és látogass vissza máskor is, vagy…

Ne maradj le a pénzügyi tippekről, iratkozz fel hírlevelemre!

Név*
Email*
Elfogadom az Adatkezelési nyilatkozatot*


 

Ezt láttad már??

Ha még nem élsz pénzügyi stabilitásban, akkor van egy ajánlatom a számodra!

Töltsd le az INGYENES Útmutató a pénzügyi stabilitáshoz című e-bookomat!

 

Kattints IDE!!

This will close in 20 seconds