Tévedés, hogy csak nagy összegekkel lehet portfólióban gondolkodni; csak nagy pénzeket érdemes befektetni!

Ha gondosan gazdálkodsz, kisebb megtakarításokkal is jó kisbefektetővé válhatsz. Ha rendszeresen, kisebb összegekkel takarékoskodsz, azzal eredményt érsz el! A megtakarított pénzedet azonban jobb több helyen “dolgoztatni”.
Ez a megtakarítási portfólió.

Ha csak kisebb összeg áll rendelkezésedre, akkor is érdemes

több befektetési lehetőséget figyelembe venned. Ha viszont nagyobb, annál több helyre tudod elosztani a pénzed.
Néhány százezer forint megtakarításnál is érdemes saját igényeidnek és helyzetednek megfelelő portfóliót kialakítanod. Ezzel csökkented a kockázatokat, a befektetésed eredményét pedig növelheted.


Milyen megtakarítási termékekkel érdemes számolnod a portfólió-építés során?

Játssz a megtakarítási idővel!

Soha ne hagyd a megtakarításodat gondozatlanul, parlagon! A banki folyószámlákon tartott,”látra-szóló” pénzre nagyon alacsony (szinte láthatatlan) kamatot fizetnek a bankok. Az alábbi táblázatba összeszedtem néhány nagy bank látra-szóló folyószámlakamatát

Bank 50ezer Ft alatt 50ezer 100ezer 300ezer 500ezer 1 millió 5 millió
AXA Bank 2,75% 2,75% 2,75% 2,75% 4 % 4 % 4 %
Budapest Bank 0% 0% 0% 0% 0% 0% 0%
CIB 0,1% 0,1% 0,1% 0,1% 0,1% 0,1% 0,1%
Citi 0% 0% 0% 0% 0% 0% 0%
Erste 0,15% 0,15% 0,15% 0,15% 0,15% 0,15% 1,5%
FHB 0% 0% 0% 0% 0% 0% 0%
Gránit Bank 0,1% 0,1% 0,1% 0,1% 0,1% 0,1% 0,1%
K&H 0,15% 0,15% 0,15% 0,15% 0,15% 0,15% 0,15%
MKB 0% 0% 0% 0% 0% 0% 0%
OTP 0,15% 0,15% 0,15% 0,15% 0,15% 0,15% 0,15%
Raiffeisen 0,1% 0,1% 0,1% 0,1% 0,1% 0,1% 0,1%
UniCredit 0% 0% 0% 0% 0% 0% 0%
A bankbetét a legegyszerűbb megtakarítási forma, ezeknél a konstrukcióknál is különböző lekötési időtávok közül választhatsz. Érdemes a pénzed mind rövidebb, mind hosszabb lekötésekben elhelyezned. Egy részét tarthatod 1-2 hónapos betétben, így ha hozzá kell nyúlnod, akkor csak a rövid időre szóló kamatot veszíted el. A megtakarításod másik részét fektetheted egy éves,illetve a hosszabb távú céljaidra szánt összeget még hosszabb lejáratú betétbe. Jelenleg a rövid távú lekötéseknél 2-3 hónapra szóló akciós betéti kamatokat találhatunk, de az egy éves lekötés is több banknál akciós.

Ma már több bank is ajánl olyan betétet, amely rugalmasan kezeli a lekötési időt. Ez azt jelenti, hogy ha hosszabb időre fekteted be a pénzed, és mégis fel kell törnöd a betétet, akkor nem a teljes kamatot veszted el, hanem annak csak kisebb részét. Érdemes több, különálló betétet nyitod, hiszen nem valószínű, hogy a teljes megtakarításodra egyszerre lenne szükséged.


Sok kicsi sokra megy

Havonta, pár ezer forintot megspórolva is szert tehetsz nagyobb összegű megtakarításra. Erre a kezdeti,kis összegű megtakarításra jó a megtakarítási számla,amely a legtöbb banknál elérhető. Ezeknek a konstrukciónak az az előnye, hogy határozatlan futamidő mellett, lekötés nélkül tudod a pénzedet gyarapítani.

Az állampapírok egyre népszerűbbek, mivel az állam magas kamatot ígér a pénzedért cserébe. Hitelezed az államot ezzel a konstrukcióval. Fontos tudnod, hogy ha az állampapírt nem lejáratig tartod meg, akkor piaci árfolyamon tudod csak eladni, így előfordulhat, hogy veszteséggel szállsz ki az üzletből. Igaz, az árfolyam alakulásának függvényében nyereségre is szert tehetsz.

A hosszútávú céljaidhoz a több éves megtakarítási konstrukciókkal akár még a kamatadót is megspórolhatod. Ilyen például a a tartós befektetési számlával (TBSZ).


Osztd meg a kockázatot befektetési alapokkal

Ha már van pár százezer forint megtakarításod, érdemes az értékpapírok felé nyitnod. A legegyszerűbb a befektetési alapok között válogatni, hiszen itt megtalálhatod a rövidebb és a hosszabb időtávra ajánlható befektetéseket, valamint a kockázat alapján is lehetőséged van a portfólió szétosztására.

Ha rövid futamidőre, vagy úgy szeretnéd a pénzed elhelyezni, hogy a rugalmas hozzáférés is biztosítva legyen számodra, akkor a pénzpiaci és likviditási alapok közül válassz. Ezek a befektetési alapok bankbetétbe és a rövid futamidejű állampapírba fektetik a pénzedet.

Vannak kötvényalapok is,de azok már valamivel hosszabb távra javasoltak. Ezeken felül vannak még a vegyes alapok, a részvényalapok, vagy a mostanában nagy népszerűségnek örvendő abszolút hozamú alapok,ezek már több éves befektetésre ajánlottak.

Ha a biztonságot és a kiszámítható gyarapodást keresed: a tőkegarantált befektetési alapok esetében nem veszíthetsz a megtakarításod összegéből, a garantált hozamú befektetési alapok esetében pedig biztos gyarapodásra számíthatsz. Ha hosszabb időtávon gondolkodsz, akkor a magasabb hozam érdekében már érdemes magasabb kockázatot vállalnod.


Célzottan

Ha pontosan tudod, hogy mire szeretnél megtakarítani, pénzt gyűjteni, akkor ne csak az időtávra és az ahhoz illeszkedő hozamokra figyelj.

Az állam is segítheti a megtakarítást egy-egy cél érdekében. Például ha lakást szeretnél venni, vagy felújítani a már meglévőt…E célok esetében érdemes azt a konstrukciót választani, amelyekhez állami támogatás jár. Ez a lakástakarék-pénztári számla.

Vagy a nyugdíjas évekre szánt önkéntes nyugdíjpénztári vagy nyugdíj-előtakarékossági számlára befizetett pénzre adókedvezményt vehetsz igénybe.

Ha pedig a gyermeked jövőjére szeretnél félre tenni, ezt teheted Start-számlán, s az állam külön befizetéssel járul hozzá a célzott megtakarításodhoz.

Biztos pénzügyi hátteret, nyugodt életet kívánok Neked!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
a fegyelmezett, biztos pénzügyi háttérre vágyók öngondoskodási, pénzügyi tanácsadója
+36 30 737 5074


Olvasnál még tőlem? Konzultálnál velem a pénzügyeidről?


“7fői pénzügyi személyes üzenet”Kattints ide és minden héten kapsz egy hasznos, pénzügyi infót tőlem!
Személyes Pénzügyi Konzultáció – s máris jobbnak látod a pénzügyi helyzeted! – KATT ide érte!!!

Megosztok hasznos pénzügyi információkat, híreket a Facebookon is! Csatlakozz, kövesd Velem a pénzvilág eseményeit. Nyomj egy lájkot!

Letöltheted ingyen az anyagaimat a Scribdről is!

Mit kezdhetsz a kisebb összegekkel?
Pénzzavar van?
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.