Egy ügyfél-házaspár esete kapcsán legyen ma szó a devizabefektetésről. Kell, nem kell; ha kell, mekkora összegben/mértékben legyen….

Ha rendszeresen foglalkozol a megtakarításoddal, befektetéseddel, akkor akkor előbb-utóbb benned is felmerülhetnek ezek a kérdések.

Szempontok devizabefektetéshez

Amennyiben csak 1-2 millió Ft megtakarítással rendelkezel, akkor nem feltétlenül szükséges devizabefektetésben gondolkodnod.

Miben tarthatod kezdetben a devizamegtakarítást ?

  • Devizaszámla. Ez drágább, mint a forint-folyószámla. Ha ezt választod, akkor ezen le tudod kötni a megtakarított devizádat, de a kamatok alacsonyabbak, mint a forint lekötések kamata.
  • Deviza-értékpapírszámla, ha nem csak banki lekötésben gondolkodsz. Ennek is van költsége.

A méret (mennyiség) számít.

Kis összegű megtakarításnál, befektetésnél magasak a költségek.

Az evidens, hogy mindenért fizetni kell, mindennek van költsége, de nem mindegy, hogy mennyi.

A legtöbb tranzakciós díj százalékban, összegarányosan van meghatározva, pl. az átváltási díj 2%, minimum 400 Ft – maximum 10.000 Ft. Ebből következik, hogy nagy összegű tranzakciónál jársz jobban.

Ugyanígy nagy összegű devizavásárlás esetén egyedi árfolyamot kapsz….

Ha van cca tízmillió forint megtakarításod, akkor már megéri devizamegtakarításban is gondolkozni.

Tervek, célok

Vesszőparipám, hogy rendelkezzünk tervvel, konkrét céllal. Nincs ez másként a devizabefektetés tekintetében sem. Mi a cél vele? Mit tervezel a jövőben megvalósítani, amit ezzel az eszközzel tudsz kivitelezni?

Amennyiben a megtakarított pénzedet rövid időn belül (1-2 év) forintban akarod elkölteni (lakást akarsz venni, vállalkozást akarsz indítani, gyereked taníttatására akarod fordítani…), abban az esetben nagy valószínűséggel nem éri meg megosztani, s egy részét devizában tartani, befektetni. Ha viszont tele a hócipőd, s külföldre szeretnél költözni, akkor devizafelhalmozásban érdemes gondolkodni. Fokozatosan fel kell készülni a külföldi létre.

Ugyanez a helyzet abban az esetben is, ha a gyereked külföldi tanulása a cél. A poszt elején említett házaspárnak két 6 és 11 éves gyermeke van. Őket külföldi egyetemeken szeretnék taníttatni, tehát nekik érdemes már most devizamegtakarításban, devizabefektetésben gondolkodni; van 7-12 évük, hogy összerakják a gyerekek tandíjára, külföldi megélhetésére a fedezetet.

Milyen devizanemben legyen? 

USD-EUR-GBPHa külföldre költözés a cél, akkor a célország saját devizájában, illetve az adott országban legjobban elfogadott devizában. A saját deviza azért kell, hogy legyen azonnal használható „költőpénzed”, a leginkább elfogadott deviza pedig a legoptimálisabb megtakarítás miatt.

Ha a gyerek taníttatása a cél, akkor a tervezett célország devizájában, de leginkább az euro, USA dollár, angol font tartása a célszerű.

Ha nem tervezel költözést és külföldi egyetemi tanulmányokat finanszírozni, csak egyszerűen megosztani (diverzifikálni) akarod devizamegtakarítással is pénzed, akkor célszerű euróban tartanod a megtakarításod.  Ha külföldi nyaralásokat tervezel, akkor  EUR/USD/GBP tartása célszerű. A mérték egyénenként eltérő. Az össz megtakarítás 50-60%-ánál többet nem érdemes devizában tartani. Érdemes még gondolkodni dollárban is, már csak azért is, mert kristálygömb híjján nem tudjuk megjósolni az árfolyamváltozásokat.

 

Van kérdésed? Szeretnél egy konkrét tervet, portfóliót összeállítani? Jelentkezz értékesítés mentes pénzügyi tanácsadásra. 
bővebb-info-tanácsadásról

Biztos anyagi hátteret, nyugodt életet kívánok Neked!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
az anyagi biztonságra vágyók pénzügyi tanácsadója
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com