Augusztus 1-től bevezetésre került a kamatjövedelmeket terhelő EHO, és megemelkedett a tranzakciós illeték.
Az EHO kérdését már többször taglaltam, kiszámoltam, mennyi marad a zsebedben….

Néhány szó a tranzakciós adóról:

a korábbi 0,2% illetve 0,3%-os tranzakciós adó-mérték 0,3% és 0,6%-ra módosult, s a korábbi, maximált 6.000 forintos költség”plafon” csak az átutalások esetében maradt meg, a készpénzfelvételnél eltörlésre került.

Nem meglepő, hogy a bankok többsége már módosította a hirdetményeit, mert áthárítják a tranzakciós adót is az ügyfelekre.
Az áthárítás azonban eltérő: van bank, amely a tranzakciós illetékkel érintett tételeit módosítja, s vannak, amelyek az egyéb díjakat (pl.: számlavezetési díj, bankkártyadíj) is megváltoztatja.

Leginkább érezhető a tranzakciós adó emelésének áthárítása

 • bankfióki- pénztári és ATM-es készpénzfelvételnél,
 • internetbanki átutalásnál,
 • éves bankkártyadíjban.

 • Néhány nagy bank kondíció-változtatása  Az OTP Bank minden számlacsomagjánál érvényesíti az adóemelést. Emelkedik a számlavezetés és a bankkártyák díja is, de a bankkártyás vásárlások továbbra is díjmentesek maradnak.

  Az MKB Banknál minden illetékköteles tranzakció esetén emelkedett a díj. Egy akció keretében egyenlőre a kártyás vásárlások esetében eltekint el a bank az illetéktől. Az akció visszavonásig érvényes.

  Az UniCredit Banknál emelkednek a bankkártyás és a pénztári készpénzfelvételi díjak, de az átutalási tranzakciók díjában és az egyéb díjtételekben nem lesznek változások, és a kártyás vásárolások is díjmentesek maradnak.

  A Raiffeisen Bank áthárítja az illetéket, emelkedik a bankkártyadíj és a bankkártyás készpénzfelvétel díja is. A kártyás vásárlás csak két számlánál marad díjmentes, a többi számlatípusnál a tranzakciós adó mértékével egyező díja lesz.

  Az Erste Banknál minden illetékköteles tranzakció érintett, s az egyéb díjak is emelkednek, de a kártyás vásárlások továbbra is díjmentesek maradnak.

  Az UniCredit Banknál emelkedik a bankkártya éves díja, emelkednek a bankkártyás és a pénztári készpénzfelvételi díjak. Az átutalási díjak és az egyéb díjtételek nem változnak és a bankkártyás vásárolások továbbra is díjmentesek maradnak.

  Az AXA Banknál a kártyás vásárlás díjmentes marad, azonban emelkedik a bankkártyák éves díja és a készpénzfelvétel díja.

  A közzé tett hirdetmények legkésőbb szeptember 1-től lesznek érvényesek, addig jól nézd meg, esetedben mi és mekkora mértékben változik.

  Az megállapítható, hogy 2013. szeptember 1. után nehezen találsz majd olyan bankot, amelynél a megemelt tranzakciós adó hatását nem érzékeled. Szokd a bakkártya használatot, mert ezzel spórolhatsz, s még kedvezőbb költséggel vagy díjmentesen rendezheted közüzemi számláidat, ha csoportos beszedési megbízást adsz a banknál.

  Biztos pénzügyi hátteret, nyugodt életet kívánok Neked!

  Papszt_Krisztina_small Papszt Kriszta
  a fegyelmezett, biztos pénzügyi háttérre vágyók öngondoskodási, pénzügyi tanácsadója
  +36 30 737 5074


  Olvasnál még tőlem? Konzultálnál velem a pénzügyeidről?


  „7fői pénzügyi személyes üzenet”Kattints ide és minden héten kapsz egy hasznos, pénzügyi infót tőlem!
  Személyes Pénzügyi Konzultáció – s máris jobbnak látod a pénzügyi helyzeted! – KATT ide érte!!!

  Megosztok hasznos pénzügyi információkat, híreket a Facebookon is! Csatlakozz, kövesd Velem a pénzvilág eseményeit. Nyomj egy lájkot!

  Letöltheted ingyen az anyagaimat a Scribdről is!