Milyen trükköket vetnek be a bankok, hogy megszerezzék a megtakarításod?

A Monetáris Tanács tovább csökkentette a jegybanki alapkamatot, amely 2013. május 29-től 4,5%, ezért a betéti kamatok már 5 százalékot is alig érik el. Ha van megtakarításod, figyelj, mert a bankok több kis apró trükkel próbálnak elcsábítani maguknak.

Nr1. trükk – Az “új “ vagy “friss” pénz.

Ez a leggyakoribb trükk: a bankok a friss pénzre fizetnek magasabb kamatot. A bankodnál már nyilvántarásban lévő, régi megtakarításodra sokkal kevesebbet adnak. Ehhez a “trükkhöz” a bank kinevez egy napot, amit előre nem közölnek Veled ügyféllel. Az ezen a “referencia napon” a banknál lévő megtakarításodon (beleértve a lekötött betéteket, értékpapírt is!) felül szereplő pénzösszeget tekinti a bank friss, új pénznek. A friss pénzből indított lekötésre, megtakarításra általában 1-2 százalékponttal is magasabb kamatot fizetnek a bankok.

Miért 7pecsétes titok a referencia dátum?

Mert ha előre tudható lenne, akkor könnyen egy másik számlára utalhatnád “kiparkolni” az összes pénzedet és akár másnaptól akciós feltételekkel kamatoztathatnád tovább az eredeti számládon.

Ha folyamatosan szeretnéd akciós kamattal lekötni megtakarításaidat, akkor akár 2-3 számlára is szükséged lehet különböző bankoknál.

Ez miért is nem olyan jó?

Mert a számlavezetési díj és az utalások költsége miatt nem éri meg egyik pénzintézetből a másikba utalni a pénzedet.
Tanulság:
Ne csak a friss pénzre adott kamatok alapján dönts! Kevés bankszámlát találsz, ahol ingyenes az utalás és nincs számlavezetési díj.

Nr2. trükk – 2in1 betét

Azaz a kombinált betét, amelynek a lényege, hogy egy rövidtávú befektetésre kiemelkedően magas kamatot fizet a bank, de ezért cserébe elvárja tőled, hogy egy nagyobb összeget hosszú távon is leköss. Ilyen betéteknél jól gondold át, hogy valóban megéri-e számodra hosszú időre elhelyezni a pénzed, hiszen a betét feltörésével a kamatokat is elveszíted.

A kombinált betétek esetén a teljes megtakarítás hozamával és kockázataival számolj, ne tévesszen meg az akciós kamatoknál is sokszor kedvezőbb rövid lejáratú rész hozama.

Nr3. trükk – Bónuszkamat

Több banknál is van lehetőséged bónusz kamattal lekötni megtakarításodat. Ezeket a bónuszokat jutalomként kaphatod, pl.: ha újra lekötöd a pénzed.

Ha akár több évre is szeretnéd lekötni pénzedet érdemesebb inkább kamatadómentesen 3-5 évre TBSZ számlára tenni a megtakarításaidat

Nr4. trükk – Jó ügyfélként nagyobb kamatot kapsz

A csökkenő betéti kamatok miatt már Te is elgondolkodtál azon, hogy más megtakarítási formákkba teszed a pénzed. Általában minden banknál nyithatsz értékpapírszámlát, vehetsz állampapírt vagy más befektetési eszközt. A bankok többsége magasabb kamatot kínál azoknak az ügyfeleknek a betéteire, akik hasonló megtakarításba is belekezdenek náluk. Érdemes lehet ezeket a lehetőségeket kihasználnod, de figyelj oda, hogy egyes szolgáltatások drágábbak lehetnek saját bankodnál, mint más pénzintézeteknél.

Biztos pénzügyi hátteret, nyugodt életet kívánok Neked!

Papszt_Krisztina_small Papszt Kriszta
a fegyelmezett, biztos pénzügyi háttérre vágyók öngondoskodási, pénzügyi tanácsadója
+36 30 737 5074


Olvasnál még tőlem? Konzultálnál velem a pénzügyeidről?


„7fői pénzügyi személyes üzenet”Kattints ide és minden héten kapsz egy hasznos, pénzügyi infót tőlem!
Személyes Pénzügyi Konzultáció – s máris jobbnak látod a pénzügyi helyzeted! – KATT ide érte!!!

Megosztok hasznos pénzügyi információkat, híreket a Facebookon is! Csatlakozz, kövesd Velem a pénzvilág eseményeit. Nyomj egy lájkot!

Letöltheted ingyen az anyagaimat a Scribdről is!

Ezt láttad már??

Ha még nem élsz pénzügyi stabilitásban, akkor van egy ajánlatom a számodra!

Töltsd le az INGYENES Útmutató a pénzügyi stabilitáshoz című e-bookomat!

 

Kattints IDE!!

This will close in 20 seconds