Sokan újév hajnalán, mások születésnapkor, vagy szinte minden hó végén fogadalmat tesznek, elgondolkoznak azon, hogy rendbe teszik a pénzügyeiket, spórolásba kezdenek, megtakarítást képeznek. Igen ám, de megtakarítani nem olyan egyszerű. Adok néhány tippet, hogyan fogj hozzá.

Hidd el a bankokhoz, szolgáltatókhoz való hűség általában nem olcsó. Ha a bankodhoz, a mobiltelefonszolgáltatódhoz hű vagy, sok pénzt dobsz ki az ablakon. Ők azok, akik nem fognak figyelmeztetni, hogy a 15-20 évvel ezelőtti konstrukció, amit használsz az a legdrágább szolgáltatásuk manapság… A bank, szolgáltatók  versenyeznek az új ügyfelekért. Ezt a versenyhelyzetet használd ki, fordítsd a saját javadra. Mérd fel bankolási szokásaidat és nézd meg, hogy melyik pénzintézet melyik bankszámla csomagja passzol hozzád és szokásaidhoz leginkább. Nem lehetetlen, hogy egy váltással, akár havi több ezer forintot spórolj!

bevásárlólistaHa vezetsz háztartási naplót, családi költségvetést, rá fogsz jönni, hogy kiadásaid között a legnagyobb tételt az étkezési költségek, élelmiszer-vásárlás teszi ki. Ezt a költségkategóriát nehéz csökkenteni, mert senki sem szeret spórolni a hasán.

  • A költségcsökkentés, a tudatos életmód kialakításának első lépésként kezdj el bevásárló listát írni, azzal menj vásárolni és ragaszkodj a listához. (Ehhez is vannak már remek mobil applikációk, én az Organizy-t használom. Ha andoidos telefonod van, itt nézz körül, ha pedig Windows phone, akkor itt.)
  • Keresd az akciós termékeket és igyekezz olyan üzletbe járni, amelyik olcsóbb. Hétköznap lehetőleg ne a munkahelyi büfében, étteremben reggelizz, ebédelj, hanem az otthon készített fogásokat vidd magaddal.

rezsicsökkentés A kiadási tételek második helyezettje általában  a rezsköltség szokott lenni. Ezerszer ismételt tény: sokat spórolhatsz kis odafigyeléssel ezen is:

  • ha energiatakarékos égőket használsz, s feleslegesen nem hagyod felkapcsolva a lámpákat a lakásban;
  • ha fürdés helyett zuhanyozol,
  • ha csak 1 fokkal lejjebb veszed a fűtést, havonta több ezer forint plusz marad a zsebedben.
  • Energiatakarékos háztartási gépek beszerzésével, lakásszigeteléssel  5-10 százalékkal kevesebbet kell költened a rezsire.

Sinternet-telefon-előfizetésokan elkövetik azt a hibát, hogy hosszú éveken keresztül “lecövekelnek” egy telekomunikációs szolgáltató mellett és évekig nem cserélik le.

Érdemes átnézni a szolgáltatók ajánlatait 2-3 évente, és ha kedvezőbbet találsz, (márpedig biztos, hogy lesz olcsóbb) akkor ne félj váltani. A távközlési szolgáltatók ajánlatait nem egyszerű összehasonlítani, ezért ez kicsit több időráfordítást igényel. Nézz körül ezen az oldalon,  ami ezt a feladatot elvégzi helyetted.

Döntsd el, hogy jövedelmed egy részét nem költöd el. Fogd fel úgy, hogy a jövődre „költesz”, így nem kell sanyargatni magad. Az önsanyargatás nem jó, mert akkor hamar elmegy a kedved az egésztől.

  • Kezd azzal, hogy nap végén a zsebedben, pénztárcádban lapuló száz vagy kétszáz forintos érméket mindig tedd ki egy üvegbe. Meg fogsz lepődni, mennyi pénz jön így össze! (A facebookon már többször is beszélgettünk erről, pl itt.)
  • Az is jó megoldás, ha a fizetésed 10 százalékát hó elején automatikus megbízással átutalod egy másik bankszámlára. Ehhez a számlához ne kérj bankkártyát, így az ott gyűlő pénzhez csak nehezen tudsz hozzáférni.

Forgasd okosan a spórolt pénzed! Az egyik legnagyobb pénzügyi hiba, amit elkövethetsz, hogy a megspórolt pénzedet nem fekteted be! Lépésenként haladj! A banki ajánlatok között vannak már pár ezer forintos megtakarításokra szóló speciális ajánlatok. Amikor összejön egy nagyobb összegű megtakarítás, akkor továbbléphetsz. Igyekezz megtalálni azt a befektetési formát, amellyel kockázatmentesen, de a lehető legnagyobb hozammal tudod  fialtatni a nehezen megspórolt pénzedet, s csak olyan megtakarítási, befektetési formát válassz, amelynek érted a működését, ismered a kockázatait…

Több infót szeretnél a havi megtakarítás "titkairól"?

Van kérdésed? button (7) Szakértő, független segítség kell

Biztos anyagi hátteret, nyugodt és boldog életet kívánok!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
az anyagi biztonságra vágyók pénzügyi tanácsadója, jó(l)lét mentora
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com

 

 Ne maradj le a folytatásról! Iratkozz fel a hírlevélre!

Név*
Email*
Elfogadom az Adatkezelési nyilatkozatot*