A PSD2 egy új játék?

Ha hallottad már a PSD2-t, lehet, hogy Te is a PlayStation (PS) legújabb verziójára gondoltál. De nem az. Bár a PSD2 -nek köze van a digitális világhoz, azonban semmi köze sincs a digitális játékhoz. Szóval nem a gyereked szórakozása, hanem a saját pénzügyied miatt kell tudnod a PSD2-ről, ami nem más mint az Európai Unió Pénzforgalmi Szolgáltatókról szóló módosított irányelve. Ez lehetővé teszi, hogy ne csak bankok nyújthassanak pénzügyi szolgáltatásokat, illetve segíti az új digitális szolgáltatások bevezetését.

A bankoknak pl. a fintech cégek számára hozzáférést kell adniuk a folyószámla-adataidhoz- persze csak akkor , ha Te ehhez hozzájárulsz- , hogy azok felhasználásával a számodra jobb, többféle pénzügyi szolgáltatást nyújthassanak.

Miért jó az, ha a bankok mellett más cégek is nyújthatnak pénzügyi szolgáltatásokat?

Biztos vagyok benne, hogy Te is bosszankodtál már a bankban, mert sokat kellett várnod. Vagy azért, mert bár interneten intézed a pénzügyeidet, mégsem egyszerű minden 1-2 kattintással. 

Ez a PSD2 irányelv azt szeretné serkenteni, hogy a banki technológiak gyorsabban fejlődjenek, a banki díjak pedig csökkenjenek, ezért  kinyitotta a kaput azok előtt a cégek előtt (ezeket nevezzük fintech cégeknek), ahol a digitális világ már természetes.

Abban is biztos vagyok, hogy a bankkártyáddal fizettél már úgy üzletben, hogy nem kellett a kártyát sehova bedugnod, nem kellett az eladónak a terminálon lehúzni, hanem egyszerűen csak a terminálhoz érintetted azt. Ugye, mennyivel kényelmesebb, gyorsabb, mint bedugni, lehúzni, s még a PIN kódot is bepötyögni. Bár az érintéses fizetés még nem a PSD2 eredménye, de hatására ennél már csak még kényelmesebb, hatékonyabb, egyszerűbb a pénzügyeket intézni. Ügyfélbarátabb, olcsóbb termékek, szolgáltatások, appok fognak a rendelkezésedre állni.

 

 

Már itthon is elérhető olyan mobilapp, amelyben úgy tudod a kiadásaidat és a bevételeidet nyomon követni, hogy nem kell a bankkártyás tranzakcióidat kézzel beirogatnod, mert egy API kulcs segítségével biztonságosan szinkronizálhatod a bankszámláddal az appot. Azaz amikor belépsz az appba, egy mozdulattal elindítod a szinkronizációs folyamatot (bal oldali kép), s néhány másodpercen beül, azonosítást kér a bankszámlabelépéshez az app, majd mikor ezek megadásra kerültek (jobb oldali kép), az app hozzáférést kap a bankszámlához és letöltődnek az appba a számlán történt tranzakciók. (én imádom ezt az appot 🙂

Nem lesz veszélyesebb, ha más, számodra ismeretlen cégekre bízod a pénzedet és adataidat!

Nem kell aggódnod. A fintech cégek nem a garázsban sufnituningoló informatikosok csapatai. Lesz rájuk vonatkozó szabályozás, s ellenőrízni fogják a működésüket – igaz, enyhébben -, mint a bankokét. 

Az Európai Bankhatóságnál vezetett nemzetközi regiszterben utánanézhetsz az adott cégnek.

A pénzügyi szolgáltatóknakegyébként most és a jövőben is minden egyes tranzakció előtt “igazolniuk” kell magukat, például hogy megvan a hatósági engedélyük. Másrészt a Te (mint fogyasztó)felhatalmazásodat, – hogy a nevüedben eljárhatnak az adott pénzügyi szolgáltatásban – is be kell mutatni. Az azonosítás hasonló a netbankoláshoz: 2 egymástól független adatot kell megadni: pl. jelszó és jön a megerősítő SMS, vagy biometrikus adat és SMS.

Új szolgáltatások jöhetnek

A PSD2 szabályozás a kispénzűeknek kedvez, hiszen azoknak is lesz esélye takarékoskodni, a hatékony/jó pénzgazdálkodást megtanulni  és hozzáférni hitelekhez, akiknek ezek elérhetetlenek voltak eddig.

Anyagi helyzetedet, számláidat, megtakarításadat menedzselő “tanácsadói” szolgáltatások, appok. (Tehát nem feltétlenül a szomszéd  Juci kopogtat esténként az ajtódon, hogy ajánljon valami “ tuti” megoldást, mondjuk egy biztosítással egybekötött megtakarítást,  persze jutalékért.) 

Sokkal egyszerűbb átlátni a személyes pénzügyeidet. Mert bárhol és bármikor azonnal, érthető formában átláthatod az anyagi helyzetedet. Vagy néhány klikkeléssel juthatusz hitelhez, és nem kell hónapokat görcsölnöd, meg papírokkal rohangálnod a bankba egy személyi kölcsön miatt.

Lehetővé válik, hogy azonnal, a pénztárnál elektronikusan igényelj áruhitelt , amelyet automatikusan elbírálnak.

Többek között a PSD2 miatt már itthon is elérhető néhány banknál az online számlanyitás.

Ezt láttad már??

Ha még nem élsz pénzügyi stabilitásban, akkor van egy ajánlatom a számodra!

Töltsd le az INGYENES Útmutató a pénzügyi stabilitáshoz című e-bookomat!

 

Kattints IDE!!

This will close in 20 seconds