A babaváró hitel igénylése összetettebb folyamat, mint egy szabad felhasználású személyi kölcsöné, ezért érdemes listát készíteni, hogy milyen teendőitek vannak hitelkérelem benyújtása előtt.

Jogosultak vagytok-e a Babaváró hitel igénylésére?

Először is meg kell felelnetek azoknak a feltételeknek, amelyeket a babaváró hitelre vonatkozó kormány rendelet ( 44/2019. (III. 12.) Korm. rendelet a babaváró támogatásról ) rögzít.

Valamelyikőtök szerepel a passzív KHR listán? A babaváró támogatás feltételei június 26-án változtak, és elérhetővé vált a kedvezményes hitel azoknak a pároknak is, akik szerepelnek a passzív KHR listán. Fontos azonban megjegyezni, hogy a bankok viszont saját hatáskörben dönthetik el, hogy befogadják-e a passzív KHR-es tartozással a kölcsönigényeteket.

Megfelel a jövedelmetek a Babaváró hitel feltételeinek?

Ha a rendeletben szereplő feltételeknek megfeleltek, akkor a következő lépés, hogy ellenőrizzétek a banki kondíciókat. Ezen a téren akár több tízezer forintos különbség is lehet a bankok között. Van, ahol elég a minimálbér is, s van ahol 180 ezer forintos összjövedelmet várnak el Tőletek. Tudd meg, hogy a jövedelmetek melyik banknál lesz megfelelő.

Milyen jövedelmet vesz figyelembe a banka hiteligényléshez?

Elsődlegesen figyelmbe vett jövedelem-típusok:

 • magyarországi alkalmazotti jövedelem: a legjobb, ha átutalással kapjátok a fizetéseteket, de az engedékenyebb bankok készpénzben érkező jövedelmet is elfogadják,
 • külföldi alkalmazotti jövedelem: ez bankfüggő, nem minden bank fogadja el,
 • magyarországi nyugdíj,
 • magyarországi vállalkozói jövedelem.

Másodlagosan figyelembe vett jövedelem-típusok:

 • osztalék jövedelem,
 • ingatlan bérbeadásból származó jövedelem,
 • GYES/GYED/GYET/CSED/CSP,
 • táppénz, amennyiben a várandós feleség kapja,
 • cafeteria (munkáltatói szerződéssel).

Ne felejtkezzetek el a meglévő tartozásokról!

A hiteltörlesztésre fordított jövedelemmel a bank is számolni fogi, így Nektek is számolnotok kell azzal, hogy ha folyószámlahiteletek vagy hitelkártya szerződésetek van.

Gyűjtsétek össze a szükséges dokumentumokat!

 • Személyes iratok: érvényes személyi igazolvány/jogosítvány/útlevél, lakcímkártya és adóazonosító.
 • 30 napnál nem régebbi jövedelemigazolás.
 • Bankszámlakivonat.
 • 3 év TB jogviszony igazolás. Ezen a linken letölthető az igénylőlap.
 • Házassági anyakönyvi kivonat.
 • Várandósgondozási kiskönyv: ha már várandós a kismama.

A büntetlen előéletről és a köztartozás-mentességről elég nyilatkozni, nem kell külön erkölcsi bizonyítványt igényelni és NAV igazolást kérni.

Mehettek a bankba!

A babaváró hitel igénylést a bankban kell benyújtanotok, ahol a szükséges dokumentumok benyújtása mellett a babaváró támogatásra vonatkozó igénylő lapot is ki kell töltenetek.

Melyik bankot válasszátok?

A hitelkondíciók a rendeletben szereplő feltételek miatt megegyeznek minden banknál, így ami alapján választanotok érdemes, azok a bankok induló kedvezményei és a jövedelmi elvárások.

Igénylés

A kiválasztott bankban töltitek ki az igénylőlapot és adjátok be a szükséges dokumentumokat. A bank továbbítja a babaváró támogatáshoz szükséges igazolásokat a Magyar Államkincstárhoz, ahol rövid időn belül ellenőrzik, hogy megfeleltek-e a rendeletben szereplő feltételeknek. Ha ez a rész rendben van, akkor végzi el a bank a hitelbírálatot. A hitelbírálat maximum 10 nap.

Fontos, hogy jogosultság esetén a törlesztés felfüggesztését és a gyermekvállalási támogatást is külön igényelni kell, ezeket nem kapjátok meg automatikusan.

Szerződéskötés

A bank értesít benneteket a hitelbírálat eredményéről, és pozitív eredmény esetén újra be kell mennetek a bankfiókba, hogy meg lehessen kötni a szerződést, amelynek aláírása után már csak a folyósítás van hátra, ami 1-5 napot vesz igénybe.

Pénzügyi döntéshelyzetben vagy?

Érdekelnek további cikkek?