A barátoktól és a családtagoktól való kölcsönfelvétel általában szörnyű ötlet. Feszültséget, bűntudatot, haragot és bizalomvesztést okozhat a kapcsolatokban.

Senki nem akar olyan helyzetben lenni, ahol valaki másra kell támaszkodnia. De ha kevés a bevételed, nincs megtakarításod és beüt a pénzzavar, vészhelyzetben vagy, ebből a kínos helyzetből csak a köcsön segít ki. Ha beütött a pénzzavar és a kölcsön a legmegfelelőbb módja annak, hogy kiszabadulj a rossz pénzügyi helyzetből, a családtól, barátoktól kért kölcsön megoldás lehet. De ha elmész ebbe az irányba, győződj meg róla, hogy ez az egyetlen út.

Íme a lépések, ha a családtagtól vagy baráttól kérsz kölcsön pénzt.

 

1. Mutasd be a helyzetedet

Amikor egy banktól kérünk pénzt kölcsön, ki kell tölteni egy kérelmet, be kell mutatni a teljes pénzügyi helyzetet, és néha még biztosítékot is fel kell mutatni. Csak azért, mert személyes kapcsolatod van azzal a személlyel, akitől pénzt kérsz kölcsön, nem jelenti azt, hogy ezt a lépést ki lehet/kell hagynod.

Valójában célszerű egy rövid leírást készíteni, amely körvonalazza, hogy miért kell a pénz, mert ez segíthet átlátni, hogy komolyan veszied a kölcsönt, és miért van szükséged a pénzre.

2) Határozz meg egyértelmű visszafizetési feltételeket

A „Fizetek, ha tudok” azt mutatja, hogy a kölcsön visszafizetése nem jelent elsőbbséget. Ez fontos, figyelembe véve, hogy a barátoktól vagy a családtól pénzt kérő emberek közel háromnegyede soha nem fizeti vissza a kölcsönt.

Pontosan add meg, hogy hogyan fizetsz a barátnak, családtagnak. Ez drasztikusan növeli a bizalmat mind a fizetési képességedre, mind a készségedre vonatkozóan. Add meg mikor kezded a visszafizetést, mennyit fogsz fizetni minden hónapban, hogyan fogod kifizetni a részleteket, mi a havi esedékesség napja és a kölcsön teljes visszafizetésének időpontja.

Ha igazán szeretnéd bebiztosítani a barátot, családtagot a visszafizetést illetően, mutasd meg a havi háztartási költségvetésedet, amely tartalmazza a havi törlesztést is.

3) Készíts tervet arra az esetre, ha a részletfizetésfizetések elmaradnak

Lehet, hogy nem tudod visszafizetni a kölcsönt a megadott ütemezéssel. Erre az esetre is legyen egy terved, amelyben meghatározod, hogy mi történik, ha kimarad egy részletfizetés.

Ajánlj késedelmi díjat arra az esetre, ha a részletfizetések elmaradnak.

Ha szeretnéd megmutatni, hogy mennyire elkötelezett vagy a hitel visszafizetésében, akkor biztosítékot is felkínálhatsz.

4) Írj szerződést a kölcsönről

Ha az eddig részletezett, fenti összes pontot megvitattad a hitelező baráttal, családtaggal, akkor a megállapodást le kell írnotok, s mindkettőtöknek alá kell írni, mielőtt a pénz átadásra kerül. Az aláírt szerződésből mindkettőtöknek kell 1-1 példány. Ha bármilyen konfliktus keletkezik, elő kell venni a szerződést…

5) Állíts be állandó átutalást a részletfizetésekhez

A legtöbb banknál lehetőség van állandó átutalásokat beállítására. Amint megkezdődik a visszafizetési időszak, automatizál a visszafizetési folyamatot úgy, hogy ismételt havi átutalást állítasz be a hitelező bankszámlájára. Ezzel biztosítva lesz, hogy véletlenül se felejted el visszafizetést.

2 +tanács, ha Tőled kér kölcsön rokon, barát:

 

Ne adj nagyobb összeget kölcsön, mint a 6 havi fizetésed.

Ha valakinek ennél többre van szüksége, az forduljon máshoz is.A 6 havi kereseted még az az összeg, ami fáj ugyan, de túlélheted, ha nem kapod vissza. Ekkora összeg még nem fog romokba dönteni, míg több évnyi keresetednek megfelelő már biztosan.

Ha többet kérnek, akkor is mondd azt, hogy ennyit tudsz adni, erre van csak lehetőséged.

Ne adj kölcsönt hiteltörlesztésre.

Ha valaki már megcsúszott pl. a lakáshitelével, ott nagyobb a baj, mint gondolnád. Egy újabb kölcsönt (amit tőled kap) hogyan tudna kigazdálkodni, ha a lakáshitelét sem tudta már. Ha a banknak nem tud fizetni, akkor neked hogyan fog, amikor a bank majd már a fizetését is letiltja?


Szeretnél félre tenni?