Új verziót tett közzé honlapján a NAV a helyi iparűzési adóról (hipa) szóló bevallásról, amelybe számos új figyelmeztető jellegű ellenőrzési szempontot és logikai képletet épített be.

[social_warfare]

Elektronikusan is benyújtható az iparűzési adó bevallása

A helyi adókról szóló törvény 42/D paragrafusa 2017. január 1-jei hatállyal lehetővé teszi, hogy a vállalkozások az állandó jellegű helyi iparűzési adóról szóló adóbevallási kötelezettséget – ideértve az adóbevallás kijavítását és az önellenőrzéssel való helyesbítést – a 35/2008. számú, az önkormányzati adóhatóságok által rendszeresíthető bevallási, bejelentési nyomtatványok tartalmáról szóló PM-rendelet szerinti bevallási nyomtatványon az állami adó- és vámhatósághoz elektronikus úton, az állami adó- és vámhatóság hatáskörébe tartozó adókról szóló bevallások benyújtására vonatkozó rendelkezések értelemszerű alkalmazásával, az általános nyomtatványkitöltő program használatával is teljesíthessék.

Közeleg a bevallási határidő

Május 11-én a NAV hivatalos internetes honlapján megjelent a 16HIPA jelű bevallás 3.0 verziója, amelybe számos új figyelmeztető jellegű ellenőrzési szempontot és logikai képletet épített be annak érdekében, hogy ezen validációk a május 31-ei benyújtási határidő előtt többletszolgáltatásként, a vállalkozások és az önkormányzati adóhatóságok segítését szolgálva jelenjenek meg az általános nyomtatvány-kitöltő programban.

A NAV vizsgálja, hogy a bevallást benyújtó jogosult-e legalább az egyéb bevallások (társaságiadó-bevallás) benyújtására, intézésére.

A törvényi előírásainak megfelelően a hipa-bevallást a NAV az adóbevallás-benyújtására kötelezett azonosítását követően a székhely, telephely(ek) szerinti önkormányzati adóhatóság részére haladéktalanul, elektronikus úton megküldi.

Az állami adó- és vámhatósághoz határidőben benyújtott adóbevallást az önkormányzati adóhatóságnál teljesítettnek kell tekinteni.


Biztos anyagi hátteret, nyugodt és boldog életet kívánok!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
pénzügyi  és vállalkozásfejlesztési tanácsadó, coach, jó(l)lét mentor
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com

 

Ne maradj le a vállalkozás-fejlesztő tippekről, iratkozz fel hírlevelemre!

Név*
Email*