Szeretnél Koma-s lenni? Koma, azaz köztartozásmentes adózó. Ha szeretnél ebben az adatbázisban folyamatosan „jelen lenni”, akkor érdemes időről időre ellenőrizned, hogy befizettél-e minden adót, időben.

A KOMA-tagság általánosan helyettesíti a nemleges adóigazolást

A köztartozásmentes adózói adatbázisban szereplés általánosan helyettesíti a nemleges adóigazolást minden olyan eljárásban, ahol a tartozásmentesség igazolását jogszabály írja elő. Néhány eljárásban azonban (helyi önkormányzati képviselők, ekáer) fordítva ez már nem igaz, vagyis a nemleges adóigazolás nem helyettesítheti a köztartozásmentes adózói adatbázisban történő szereplést.

Sokan azért kérik a felvételüket, mert a családok otthonteremtési kedvezményét (csok) szeretnék igényelni, aminek fontos feltétele a köztartozás-mentesség.

Minden hó 10-én frissül az adatbázis

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján található nyilvános adatbázis minden hónap 10-én frissül, és azokat az adózókat tartalmazza, akik az előző hónap utolsó napjáig a KOMA nyomtatványon kérték a felvételüket a listára, és a jogszabályban meghatározott feltételeknek megfelelnek.

Tapasztalatok szerint előfordul, hogy a listán szereplők figyelmetlenségből elmulasztanak benyújtani egy bevallást, vagy nem fizetik be határidőre az adót. Az adatbázis tagjainál a NAV havonta vizsgálja a koma-tagság feltételeit. Ha valaki a felülvizsgálatkor ezeknek már nem felel meg, a törvény alapján kikerül a köztartozásmentes adózók közül. Ha ismét teljesíti a feltételeket és újra kéri a felvételét a KOMA nyomtatványon, visszakerülhet az adatbázisba.

A tartozás és az egyéb kizáró feltételek ellenőrzésére az eBev felületen található „A HÓNAP UTOLSÓ NAPJÁN KOMA FELÜLVIZSGÁLAT!” tájékoztató használható.
Elakadtál a vállalkozásoddal? Nem mennek úgy a dolgok, ahogy szeretnéd? Kattints!
Biztos anyagi hátteret, nyugodt és boldog életet kívánok!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
pénzügyi  és vállalkozásfejlesztési tanácsadó, coach, jó(l)lét mentor
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com

 

Ne maradj le a vállalkozás-fejlesztő tippekről, iratkozz fel hírlevelemre!

Név*
Email*