2016-ban került sor először arra , hogy az az adózókat az adóhatóság (NAV) minősítse. Elektronikus értesítést azonban csak azok kaptak, akiket az adóhatóság megbízható vagy kockázatos adózónak minősített. Mi lehet az oka annak, ha adózó vagy és nem kaptál értesítést az adózói minősítésedről? Miért éri meg, hogy megbízható adózó légy?

A megbízható adózói státuszra vonatkozó minősítést a NAV először a 2016. március 31-én fennálló adatok és tények ismeretében végezte el. Azóta negyedévente vizsgálja a megbízható, illetve a kockázatos adózóra vonatkozó feltételek fennállását. Az ügyfélkapun keresztül 2016 II. félévétől lekérdezheted minősítésedet, és lehetőséged van az adósminősítéssel kapcsolatban kifogással élni. 


A speciális adózói kategóriákba sorolás kizárólag a cégjegyzékbe bejegyzettekre és az áfaregisztráltakra vonatkozik.

Az adózói minősítés feltételei

A feltétek egy része adottság, amin nem lehet változtatni, ugyanakkor, például az adófolyószámlád rendezettségére vonatkozó feltétel teljesítése olyasmi, amire odafigyelhet a vállalkozásod. Ha a vállalkozásod a tevékenysége vagy a jellemző tranzakciói miatt jó eséllyel a NA V-ellenőrzések fókuszába kerülhet, érdemes lehet előzetes, átfogó adóauditot készíttetned. Hogy mire érdemes különösen figyelni, arról itt kapsz információkat.(linket a VIP programra)

Megbízható adózó lehetsz ha

 • a vállalkozásod legalább 3 éve folyamatosan működik, vagy legalább 3 éve áfa-regisztrált adóalany, a tárgyévben és az azt megelőző öt évben az állami adóhatóság által terhedre megállapított összes adókülönbözet nem haladja meg a tárgyévre megállapított adóteljesítményednek 3%-át,
 • nem indítottak ellened végrehajtási eljárást (nem tartozik bele az átvezetés és a visszatartási jog gyakorlása),
 • nem álltál/állsz csőd-, felszámolási, kényszertörlési eljárás alatt,
 • nem álltál/állsz adószám-felfüggesztés hatálya alatt, amelyre akkor kerül sor, ha a NAV felszólítása ellenére sem tettél eleget a bevallási/adófizetési kötelezettségednek a törvényi határidőtől, illetve az esedékességtől számított 365 napon belül,
 • nem álltál/állsz adószámtörlés hatálya alatt,
 • nem álltál/állsz fokozott adóhatósági felügyelet alatt, és
 • nincs 500 ezer Ft-ot meghaladó adótartozásod, és
 • a tárgyévet megelőző két 2 esedékessé vált mulasztási bírság összege nem haladta meg a tárgyévi adóteljesítményednek 1%-át.

A megbízható adózói státusz pénzügyi előnyei

A megbízható adózóként nemcsak az adó kiutalása, adóellenőrzések kapcsán élvezel előnyt, hanem a mulasztási és adóbírságok esetében is, illetve lehetőséged nyílik az úgy nevezett automatikus részletfizetésre is. Az ellenőrzés időtartama például – amennyiben teljesíted együttműködési kötelezettségedet – nem haladhatja meg a 180 napot, a kiszabható mulasztási bírság és adóbírság felső határa 50 százalékkal kevesebb, mint az általános szabályok szerint megállapított mérték. Évente egy alkalommal 12 havi pótlékmentes részletfizetési kedvezményt kaphatsz legfeljebb 500 ezer forint összegű tartozására.

Kockázatos adózó vagy, ha az alábbi feltételek közül legalább egy teljesül:

 • szerepelsz a nagy összegű adóhiánnyal rendelkező adózók (magánszemélyeknél 10, más adózók esetén 100 millió Ft-ot meghaladó) listáján, vagy
 • szerepelsz a nagy összegű adótartozással rendelkező adózók (magánszemélyeknél 10, más adózók esetén 100 millió Ft-ot meghaladó) listáján, vagy
 •  szerepelsz a be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztató adózók listáján, vagy
 • 1 éven belül a NAV ismételt üzletlezárást alkalmazott veled szemben.

Ha a kockázatos kategóriába kerülsz, az áfa kiutalási határideje rövidítés lehetősége nélküli 75 nap, az ellenőrzési határidő pedig 60 nappal automatikusan meghosszabbodik. Az adóbírság és a mulasztási bírság kiszabását nem mellőzheti az adóhatóság, és az általa kiszabható legkisebb bírság mértéke az általános szabályok szerint kiszabható bírság felső határának 50 százaléka, míg a mulasztási bírság felső határa az általános szabályok szerint kiszabható mulasztási bírság felső határának 150 százaléka.

Ha az adózót egyik kategóriába sem sorolták be, a „normál/általános” adózói státuszban marad.

Az adózói minősítéssel kapcsolatos tudnivalókat itt tudod elolvasni.

Elakadtál a vállalkozásoddal? Nem mennek úgy a dolgok, ahogy szeretnéd? Kattints!

Biztos anyagi hátteret, nyugodt és boldog életet kívánok!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
pénzügyi  és vállalkozásfejlesztési tanácsadó, coach, jó(l)lét mentor
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com

 

Ne maradj le a vállalkozás-fejlesztő tippekről, iratkozz fel hírlevelemre!

Név*
Email*