Egy vállalkozás elindításához, vagy hirtelen növekedéséhez általában külső tőke bevonására van szükség. De nem minden esetben! Mutatok néhány modellt, ahol az ügyfelek fizetik az első kört!

Egy vállalkozás elindításához az első lépés, hogy szükség van egy jó üzleti ötletre. Számos inspiráló példa bizonyítja, hogy kezdőtőke nélkül is lehet sikeres vállalkozást felépíteni, mert valamije mindenkinek van, amiből ki lehet indulni.

Ha már rendelkezel egy kiváló üzleti ötlettel és hozzá egy jól kidolgozott üzleti tervvel is, akkor megpróbálhatsz külső befektetőt bevonni az üzlet elindításához. Ha pedig a növekedést szeretnéd finanszíroztatni, kockázati befektetőknél érdemes próbálkozni.

De sokan vannak, akik úgy képzelik el a növekedést, hogy ahhoz ne kelljen tulajdonrészt, beleszólást engedni valaki másnak a saját üzletükben, ugyanakkor bankhitelbe sem vágnának bele (vagy épp nem is hitelképes egyelőre a cég).

Akkor sem lehetetlen a növekedés, ha a vásárlóktól, ügyfelektől akarsz pénzt szerezni valamire, ami egyelőre még nem is létezik.

A cégtulajdonosok nagy része hajlamos túlbecsülni a vállalkozása növekedéséhez szükséges beruházás mértékét. Az, hogy valahonnan szerzel egy csomó pénzt és azt egyben betolod a cégbe, csak a hagyományos modell. De van más megoldás: ha az ügyfelek segítségét kéred.

Ha elsőként a vevő/ügyfél fizet, máris egy lépéssel közelebb kerülsz a fenntartható üzlethez. Elkerülhető ugyanis az az alap hiba, hogy rengeteg pénzt fektetsz valamibe, ami talán egyetlen fizető ügyfélnek sem kell.

Íme, 5 működő, ügyfelek által finanszírozott növekedési modell

Közvetítés

Az internet és a megosztás korában a legnagyobb üzletek születnek úgy, hogy aki viszi őket, valójában nem csinál mást, mint platformot teremt mások üzletének létrejöttéhez. Ez az igazi semmiből való meggazdagodás. Az Airbnb-nek egyetlen ingatlana sincs, mégis a legnagyobb szálláshely szolgáltató a világon, az Uber nem birtokol kocsikat, mégis a vezető személyszállító vállalkozás manapság. A közvetítő haszna itt a jutalékon keletkezik és igazán semmi másra nincs szükség, mint egy jó ötletre és az internetre.

Közösségi finanszírozás

Ha a leendő vásárlók/ ügyfelek látnak fantáziát egy termékben, akkor adjanak pénzt is rá – lehetőségeikhez mérten. Ezen alapul a közösségi finanszírozás, melynek életképességét milliárdos projektek bizonyítják külföldön, de itthon is alakul a siker. A crowdfunding lehet adakozás, amikor a finanszírozók önzetlenül ölnek pénzt egy szimpatikusnak ítélt kezdeményezésbe, nagyobb összegeknél viszont részvényessé válhatnak, és részesedhetnek a bevételből. Az, aki ma tömegfinanszírozásra ad pénzt, olyan projektbe fektet be, amelyből nem feltétlenül remél megtérülést, de úgy gondolja, szegényebb lenne a világ nélküle.

Habár a közösségi finanszírozással olyan projektek is forráshoz juthatnak, amelyek túl kiforratlanok a banki, vagy kockázati tőke finanszírozáshoz, ennek a pénzszerzési formának is érdemes megtanulni a csínját-bínját.

A lényeg, hogy ne építs fel semmit, ne vegyél fel egyetlen embert sem, ameddig nincs elegendő számú leendő vásárlód, aki fizetett is ezért.

Ráadásul a hazai viszonyok között jellemző, hogy aki a közösségi finanszírozásban megállja a helyét, később befektetőt is talál.

Alkalmi értékesítés

Bizonyos, korlátozottan rendelkezésre álló termékek – elsősorban élvezeti cikkek, vagy más trendi termékek esetében működik remekül, ha csak bizonyos, limitált ideig kínálod a portékádat. Így egyszerre megrendelhetsz egy nagyobb mennyiséget – jó eséllyel olcsóbb beszerzési áron, – majd azt gyorsan kipörgetheted, spórolva számos költségen. Ha jól megtervezed a kommunikációt, az adott időszak előtt már előzetesen eladhatod a legtöbb, előre kifizetett terméket, így az adott vásárlási lehetőség inkább csak átadópontként funkcionál.

Előre fizetés

Kialakíthatod úgy az üzleti modellt, hogy csak akkor keletkezzen költséged egy adott terméken, ha egy konkrét megrendelés már megérkezett rá. Ez a megoldás főleg egyedi termékek és szolgáltatások esetében lehet hasznos. Bizonyos magas minőségű termékek esetében teljesen megszokott, hogy akár a termék teljes árát is ki kell fizetni előre és a vevőknek ezzel semmi problémája nincs.

Előfizetés

Ha valaki egyszer vásárolt tőled vagy igénybe vette a szolgáltatásaidat, általában csak reménykedhetsz benne, hogy még visszatér. Persze bevethetsz jó pár trükköt, hogy hűségessé tedd a vevőt, de még biztosabb, ha inkább előre kifizetteted vele a további vásárlásokat is. Tulajdonképpen nincs másról szó, mint az előfizetéses konstrukcióról, ami megbízható jövedelemforrást teremthet a vállalkozásod számára, így alapot a növekedéshez. Ez a modell a fogyóeszközök, a marketing vagy mondjuk (pl.: karbantartási) szolgáltatások esetében működhet jól.

Ne maradj le a vállalkozás-fejlesztő tippekről, iratkozz fel hírlevelemre!

Név*
Email*