Mindegy mekkora a vállalkozásod, milyen ágazatban tevékenykedsz, ha növekvő profitra, ha a piaci részesedésed növelésére törekszel idén, ezt a 4 dolgot mindenképp meg kell tenned így az év elején. A vállalkozói évkezdő feladatok elolvasása 3 percet vesz igénybe.

Ha még nincs is meg az egész évre, de „100 napos” terved legyen!

Ugye tudod, hogy minden, frissen hivatalba lépő amerikai elnök – Franklin Roosevelt által indított hagyomány szerint – a múlt század 30-as évei óta készít 100 napos tervet. Ez a program a rövid távon elérhető célokat fogalmazza meg, és az új elnököt segíti abban, hogy hatékony legyen az Ovális irodában.

Ilyet célszerű készíteni neked is, hogy tudd, a vállalkozásodban milyen lépéseket tegyél meg a termelékenység és jövedelmezőség javítása érdekében az új évben. Egy ilyen terv

  • meghatározza a feladatokat a következő 100 napra, illetve azokat
  • a konkrét lépéseket, amelyeket tenned kell ezek elérése érdekében,
  • tartalmazza továbbá azt is, hogy mire lesz szükség a terveid megvalósításához.

Persze nem arról van szó, hogy meg kell feledkezned a hosszú távú célokról. Éppen ellenkezőleg. A hosszú távú célok rövid távra lebontása épp abban segít, hogy az éveleji lendület meghozza az eredményeket. Az első 100 nap elteltével pedig, láthatod majd, mennyire reálisak az elképzeléseid:

  • megünnepelheted az elért eredményeket,
  • vagy újra kell gondolnod a terveidet.

Végezz nagytakarítást, tegyél rendet

Bármilyen vállalkozásod, munkád van, elég nagy az esélye annak, év közben mindig volt fontosabb feladatod, mint megszabadulni a fölöslegessé váló holmiktól, így egy év alatt rengeteg fölösleges papír, kiadvány, … halmozódott fel, ezeket pedig érdemes rövid úton kihajítani az irodádból, dolgozó szobádból. Nemcsak a helyet foglalják, de meg is nehezítik a valóban fontos dolgok megtalálását. Hasznos ugyanezt a lomtalanítást az elektronikus rendszereken is elvégezned.
vallalkozó

Ha pedig már a rendrakás van napirenden, azon is célszerű elgondolkodnod, hogy a berendezés megfelel-e az igényeidnek. Az új feladatok miatt lehet, hogy több emberre lesz szükséged, másként kell a munkát, s ezzel együtt az irodai elhelyezést is kialakítanod. Segítheti továbbá a munkát, ha technológiai szempontból is végiggondolod, hogy milyen változtatásra lehet szükség, ezen belül a biztonsági rendszerekre is érdemes figyelmet fordítanod.

Küldd el azokat, akik veszélyeztetik sikeredet

Céljaid megvalósításához erős, elkötelezett csapatra van szükséged.
Ha vannak olyanok munkatársak, partnerek a vállalkozásodban, akik a sikereidet veszélyeztethetik, akkor ne késlekedj.

Válj meg tőlük, s gondolj arra, hogy ezzel csökkented a költségeidet, időt, pénzt és energiát spórolsz, ha nem küzdesz tovább azokkal, akiknek a munkamorálja, teljesítménye jóval elmarad a csapatod egészétől. Általában jelentős bevételkiesést okoznak az alacsony munkamorálú alkalmazottak a vállalkozásoknak. Ezen a problémán úgy tudsz segíteni, hogy megválsz tőlük, s ez egy megfelelő időszak arra, hogy ezt a kellemetlen, de hasznos feladatot elvégezd.

Emelj árat

Az első két hete az évnek megfelelő alkalmat kínál arra is, hogy megvizsgáld a termékeid, szolgáltatásaid árát. Sok olyan vállalkozás van, amely folyamatos árcsökkentéssel próbál versenyben maradni, de ez nem a megfelelő út a sikerhez. Ehelyett dolgozz ki egy tervet arra, hogyan képezd, alakítsd az áraidat a jövőben. Tekintsd át, hogy a korábbi lépések közül melyek voltak eredményesek. Alakíts ki egy menetrendet arra, hogy a jövőben mikor vizsgálod majd fölül az árképzésedet. Gondolkodj el azon, hogy milyen lépéseket tudsz tenni termékeid minőségének javítására, milyen új szolgáltatásokat vezethetnél be, amelyek megteremthetik az alapját a jövőbeni árkiigazításoknak.

Az ünnepek utáni kellemes kipihent érzés gyorsan elillan. Pillanatok alatt visszatér minden a megszokott kerékvágásba.
A vállalkozásod tudatos újraindítása segít abban, hogy lendülettel, energiával feltöltve induljon az  üzleti új éved.

Elakadtál vállalkozásoddal?  Kattints ide!

Biztos anyagi hátteret, nyugodt és boldog életet kívánok!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
pénzügyi  és vállalkozásfejlesztési tanácsadó, coach, jó(l)lét mentor
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com

 

Ne maradj le a vállalkozás-fejlesztő tippekről, iratkozz fel hírlevelemre!

Név*
Email*