Ma gazdára találhat Magyarország történetének egyik legnagyobb lottónyereménye. Ha akkora mázlid lenne, hogy te nyernéd meg a több mint 3 milliárd forintos főnyereményt, akkor ebből a cikkből tájékozódhatsz, milyen elvek alapján érdemes befektetned a pénzt. 

[social_warfare]

Milliók izgulnak Magyarországon, hiszen minden idők hetedik legnagyobb hazai lottónyereménye várja gazdáját. A várható főnyeremény 3 milliárd 15 millió forint. Ha te is lottózol, valószínű, hogy már a szelvény megvásárlásakor elgondolkodtál azon, hogy mit vennél a nyereményből, hova utaznál, hogy mondanál fel a munkahelyeden, milyen mesés jövő vár rád, ha megnyered a főnyereményt.

Ha ez így van, akkor sajnos van egy nagyon rossz hírem: aki az anyagiakkal kapcsolatban a szerencsében bízik, az bizony jó eséllyel pénzügyileg sérülékeny.  (A témáról írtam cikket a Coach szakmai lapba, olvasd el itt.)

Mit tegyél, ha jól szeretnéd felhasználni a lottónyereményt?

  • használd a józan eszed,
  • szerezd meg a pénzügyi döntésekhez szükséges információkat és
  • beszéld meg a döntéseidet a családoddal és szakemberekkel. Ne egyedül vagy a televízióban látottak alapján dönts pénzügyi kérdésekben!

Ha olyanba fektetsz, ami nem hozza a pénzt, hanem viszi (pl. veszel vesz egy jachtot), akkor a pénz garantáltan el fog fogyni, a nyeremény gyakorlatilag felemészti önmagát.

„Nem verem el, mibe fektessem?”

Ha eljutottál odáig, hogy nem akarod elverni a teljes lottónyereményedet, akkor felmerül a kérdés: mit csinálj a pénzeddel, mibe fektesd azt?

30 %-át tedd ingatlanba, a maradék 40 százalékából vegyél Prémium Magyar Államkötvényt, a fennmaradó részből pedig index követő befektetési alapokat.

Az államkötvényeket a kockázatmentességük, valamint az inflációt meghaladó hozamuk miatt vedd, az index követő alapokat pedig azért, mert alacsonyabb a költségszintjük, és jobban is fialnak az aktívan menedzselt alapok túlnyomó többségéhez képest.

Hogyan fektess ingatlanba?

A fentiek alapján az állampapírpiacon illetve a tőzsdén is megfelelő helyre tudod tenni a lottónyereményedet, már csak az a kérdés, hogyan fektesd be a pénzt ingatlanba.

Ha sem érdeklődésed, sem affinitásod nincs az ingatlanpiac felé, akkor jellemzően kereskedelmi épületeket magába foglaló ingatlanalapokba fektesd a pénzt.

Ha van valami szakértelmed és érdeklődésed, akkor az ingatlanba befektetni kívánt összeg felét alapokba helyezd, a másik feléből pedig 5-10 lakást vásárolj Budapest belvárosában.

Több mint 20 éves szakmai tapasztalatomnak köszönhetően – amelyet banki vezetőként szereztem – nem csak segítek eligazodni a pénzügyi termékek között, de a megfelelő szolgáltató kiválasztásában is segítségedre lehetek.

 

Időpontfoglalás pénzügyi tanácsadásra

 

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
pénzügyi  és vállalkozásfejlesztési tanácsadó, coach, jó(l)lét mentor
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com

Hasznosnak találtad ezt a cikket? Lájkold, oszd meg, kövess a Facebookon, és látogass vissza máskor is, vagy…

Ne maradj le a pénzügyi tippekről, iratkozz fel hírlevelemre!

Név*
Email*
Elfogadom az Adatkezelési nyilatkozatot*