Egy átlagos ember az ünnepi szezonban  50-100 ezer forintot költ  a karácsonyra. Az ajándékok, a díszek, az étkezés és az utazási költségek mellett a pénzed több irányba is elfolyhat, mire eljön a karácsony este.

Ha kíváncsi vagy, hogy az adósságod törlesztése és a karácsonyi készülődés költsége hogyan illeszthető a költségvetésbe az ünnep előtti időszakban, itt egy gyors négylépéses útmutató, amelyből megtudod, hogyan csináld.

Készíts költségvetést.

Rakd össze a költségvetésedet, és mondd meg a pénzednek, hova menjen. Döntsd el, hogy mennyi pénz menjen  a legkisebb adósságodra. Ha 20ezer forintos hitelkártya törlesztéssel rendelkezel, és még további 10 ezer forintot szeretnél törleszteni, akkor 30 ezer  forintot tegyél félre. Ezután tegyél félre pénzt karácsonyra. Egy terv egyszerűen segíti visszafizetni az adósságodat, miközben élvezed az ünnepeket.

Ragaszkodj a tervedhez.

Ne felejtsd el a költségvetésedet.  Függetlenül attól, hogy hány Blach Friday akciót vagy ajándék-katalógust látsz. Lehet, hogy kísértést érzel arra, hogy az “extra adósság-törlesztés” pénzen ajándékot vásárolj, de tartsd be a bevásárlási, ajándékozási költségkereted! Ne felejtsd el, ezek a szuper ajánlatok jövő karácsonykor is lesznek, ha nem hamarabb. Szabadulj meg az adósságodtól, hogy készen állj rájuk!

Fizessd be korán a törlesztésedet.

Vannak, akik várnak a hónap végéig, hogy kiegyenlítsék adósságuk törlesztőrészletét. Ehelyett te próbáld meg, hogy a törlesztést – és a plusz törlesztésre szánt összeg befizetését – a hónap első felében megteszed. Minél gyorsabban használod fel a pénzt arra, hogy fizeted az adósságodat, annál kevésbé valószínű, hogy kísérteni fog valami más megvásárlására.

Keress egy kicsivel többet.

Munka egy kiskereskedelmi bolt, próbavásárlások végzése,  vagy ajándékcsomagolás a barátaidnak (fizetésért), babysittelés pároknak, akik karácsonyi partikra mennek, és még sok más lehetőség. A lehetséges többlet munkák listája hosszabb, mint a Mikulás “jó gyerek-rossz gyerek” listája. Oszd el a plusz munkával keresett pénzt az adósság-törlesztés – és üdülési terved között, Ahogy tetszik. Végtére is, extra pénz!

A költségvetés elkészítésével és a pénzed sorsának megtervezésével, élvezheted az ünnepeket, és lépéseket is tehetsz az adósságod csökkentésére. A legfontosabb az, hogy kiegyensúlyozd a két dolgot. Készíts egy tervet mindkettőre, és az ünnepnapokon különös nyugalomra számíthatsz!

Black Friday költségkeret és vásárlási terv - így csináld
6 hiba, amivel szabotálod a nyugdíjad, a visszavonulásod
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.