Rengeteg időt töltesz munkával. Talán 40-50 vagy akár 60 órát is dolgozol hetente. De vajon mennyi ebből az igazán produktív munkával töltött idő? Ez a bejegyzés arról szól, hogyan tedd hatékonyabbá a napjaidat. Elolvasása csupán 3 percet vesz igénybe. 

Sokaknak megvannak az apró szokásaik, amelyek segítenek az aktív munkavégzésre hangolódni. Van aki híreket olvas, mint például Zita, aki a kolléganőm volt, amikor az OTP Központban dolgoztam. Van, aki nasizik, vagy épp elszív egy cigarettát…

A gond akkor kezdődik, amikor a sok kis munka között túl sok a ráhangolódás és egyszer csak azt veszed észre, hogy eltelt a nap, de nem haladtál semmivel.

A következő tippek segítséget nyújtanak a hatékonyabb munkavégzéshez.

Mozogj reggelente 7 percet

Jól olvasod. Nem 5 és nem is 10 perc, hanem 7. Ez az idő elég rövid ahhoz, hogy ne borítsa fel a reggeleidet, de elég hosszú ahhoz, hogy felébresszen. A Youtube-on rengeteg olyan videót találsz, amelyből láthatod, hogyan lehet 7 perc alatt minden izmot átmozgatni. Hiszed vagy sem, még mobilalkalmazásokat is találsz ehhez.

Egyél egészséges reggelit

Sokan unásig ismételgetik, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése. Csak azt nem teszik hozzá, hogy mit is jelent ez pontosan. Nem azt, hogy rosszullétig tele enned magad. Sem azt, hogy nehéz ételeket kell enned reggelire. Mindezek helyett azt jelenti, hogy fogyassz könnyen emészthető és energiát adó ételeket, italokat. Igyál egy frissen facsart gyümölcslevet, vagy zöldséglevet, egyél adag zabkását, joghurtot, müzlit; zabkekszet…

Gondold át a napod legfontosabb 3 célját

A reggeli elkészítése és elfogyasztása közben gondold át, hogy melyik az a 3 dolog, amit mindenképpen el kell végezned, intézned ahhoz, hogy eredményesnek érezd a napod. Fókuszálj arra, hogy a következő 8-12 órában mindhármat megvalósítsd. Természetesen nem lehet minden nap megváltani a világot, de ha a legfontosabb feladatokat ellátod, jobb kedvvel fogsz hozzá a többihez.

Használj naptárat, határidő naplót

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy a legnagyobb feladataikat halogatják, így azok sosem készülnek el. Te ne ess ebbe a hibába. Oszd fel a nagyobb, kényesebb feladatokat több, kisebb részre és rendelj hozzájuk határidőket. Meglátod, a részfeladatokhoz sokkal több kedved lesz, így teljes egészében hamarabb elkészülsz a projekttel, mintha egészben akartad volna kivitelezni. Különösen igaz ez azokra a feladatokra, amelyeknek elvégzéséhez másokra (munkatárs, partner, alvállalkozó…) is szükséged van.
Kapcsolódó cikk: Így győzd le a halogatást!

Ebéd után töltődj fel

Ebéd után rögtön szánj 15 percet arra, hogy átgondolod a napod hátralévő részét. Ne a laptopod, az íróasztalod mellett tedd meg ezt, hanem keress egy nyugodt helyet, menj ki a szabadba. Ez a 15 perc elég lesz arra, hogy meghatározd az előtted álló feladatok elvégzésének sorrendjét és friss erővel vesd bele újra magad a munkába.

Adj egy hetet ennek az 5 rituálénak. Tedd a napirended részévé ezt az 5 tippet, így produktívabb leszel a nap folyamán. Meglátod, milyen jól fog esni az esti pihenés a jól, hatékonyan telt nap után.

Elakadtál? Kattints ide!

Biztos anyagi hátteret, nyugodt és boldog életet kívánok!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
pénzügyi  és vállalkozásfejlesztési tanácsadó, coach, jó(l)lét mentor
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com

 

Ne maradj le az önfejlesztő tippekről, iratkozz fel hírlevelemre!

Név*
Email*