Nap mint nap szembesülsz azzal, hogy kicsit vagy nagyon, de stresszeled magad. Lehet, hogy munkába menet óriási dugóban találod magad, miközben feladatok tömkelege vár rád a munkahelyeden, vagy az irodádban; vagy épp egy fontos megbeszélésre, tárgyalásra készülsz, ami kicsit megviseli az idegeidet. Az ilyen napokon hajlamos vagy azt érezni, hogy minden és mindenki ellened van. Legszívesebben a fejedet vernéd a falba, vagy földhöz vágnád a kínai porcelánvázát, azért, hogy levezesd a feszültséget. Jó hír vagy sem: nem vagy ezzel egyedül, s ajánlok neked 7 megoldást ilyen helyzetekre.

Sétálj!

Ha úgy érzed, hogy nem bírod tovább, állj fel és sétálj egyet. Miért jó, hatásos a séta?

  • Egyrészt már egy 10 perces séta is sokat segít. Ha fizikailag eltávolodsz a stresszhelyzet közeléből, lehetőséget adsz magadnak, hogy újra gondolhasd a helyzetet és így könnyebben találhatsz rá megoldást.
  • Másrészt a testmozgás hatására a szervezeted több endorfint termel, ami enyhíti a stressz tüneteit.
  • Nem utolsó sorban a szabad levegőn eltöltött néhány perc segít a felfrissülésben.

Nassolj egészségeset

Amikor túlhajszolod magad, vagy csak flowban belemerülsz a munkába, gyakran előfordul, hogy megfelejtkezel az étkezésről is. Tudd, hogy az éhség tovább fokozza az idegesség tüneteit, így sokkal rosszabbnak láthatod a problémás helyzetet annál, mint amilyen az ténylegesen. Néhány falat egészséges harapnivaló azonban képes ezt a folyamatot megfordítani. Az olyan magas fehérje és zsírtartalmú ételek, mint az avokádó, az olajos magvak, a zöldségek, vagy éppen a főtt tojás endorfint szabadít fel és energiát ad neked.

Tisztítsd meg az elméd

Ezzel elérheted, hogy képes légy tisztán gondolkodni és csökkentheted stressz-szintedet. A napi rendszerességgel végzett meditáció segít a jelenben élni és a jelen történéseihez aktívan kapcsolódni. Ezen kívül jobb koncentrációs képességet, nagyobb nyugalmat, megnövekedett energiát,  jobb egészséget eredményezhet.

Vonulj vissza

A folyamatos online jelenlét és a túlzásba vitt kommunikáció szintén nagy stresszfaktor lehet. Különösen akkor, ha egyébként is feszültebb vagy a kelleténél. Amikor úgy érzed, hogy túl sok teher van a válladon, tedd magad „offline”-módba. A néhány csendben eltöltött perc, vagy óra lehetőséget ad arra, hogy megtisztítsd elméd és esetleg megoldást találj a téged foglalkoztató kérdésekre.

Beszélgess azzal, akit szeretsz

Szeretteddel való néhány perces csevegés amellett, hogy enyhíti a stresszt, segíthet abban is, hogy a kérdéses szituációra más nézőpontból tekints. 1-1 ilyen beszélgetés során kiderülhet, hogy a probléma nem is olyan óriási, mint ahogy azt te megéled. Próbáld csak ki! Ha eleged van a munkahelyedből, és van rá lehetőséged, ugorj ki valamelyik szeretteddel egy ebédre és meglátod, újult erővel térsz majd vissza a feladataidhoz.

Vizualizálj!

A vizulizáció módszerével ahelyett, hogy kiürítenéd az elméd, olyan képekkel töltöd meg, amelyek boldoggá tesznek, Hunyd le a szemed és idézz fel valaki, vagy valamit, akit szeretsz, aki vagy ami boldoggá tesz téged. Amellett, hogy nagy valószínűséggel azonnal mosolyra görbül a szád, céljaid megvalósításához is közelebb kerülhetsz.

Tégy rendet kívül-belül

Amikor feszült, ideges vagy, hasznos lehet, ha rendet teszel az iróasztalodon, Amikor ezzel elkészülsz, rendezd gondolataidat és állíts össze egy listát a feladataidról. Mindkét tevékenység segít abban, hogy a nap további részében képes legyél arra koncentrálni,  ami tényleg fontos.

A fenti 7 „taktikával” könnyedén megszabadulhatsz a stressztől. Próbáld ki valamelyik módszert, vagy ha akarod, akár mindegyiket. Minden alkalommal, amikor lehetőséget adzs magadnak, hogy stressz forrásától eltávolodj, közelebb kerülsz a probléma megoldásához. Egyszerűen csak maradj (vagy légy) pozitív. Mindenkinek vannak stresszesebb napjai, de a jó hír az, hogy nem tartanak örökké.

Nem csak a stressz okoz elakadást? Más problémád is van? Segítek, hogy megtaláld a megoldást. Kattints ide!

Biztos anyagi hátteret, nyugodt és boldog életet kívánok!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
pénzügyi  és vállalkozásfejlesztési tanácsadó, coach, jó(l)lét mentor
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com

 

Ne maradj le az önfejlesztő tippekről, iratkozz fel hírlevelemre!

Név*
Email*