Az a mondás, „hogy minden fejben dől el”, nagyon is igaz. Amit gondolsz, alakítja azt is, amit érzel, azt tettekre váltod. Ha észreveszed ezt az áramlást a gondolkodásodban, már jó úton vagy, hogy feltörd az optimizmus elsajátításának kemény dióját.

[social_warfare]

Az optimisták jobban boldogulnak, mint a pesszimisták. Ennek pedig az az oka, hogy a pozitív érzések jobbat tesznek az embernek, mint a negatívak. Az optimista emberek sokkal leleményesebbek, kreatívabbak és alkalmazkodó képesebbek. Másképp látják a dolgokat és ez jobb eredményekhez segíti őket.

Az nem baj, ha van benned egy egészséges adag pesszimizmus. Te sem akarsz olyan pilóta lenni, aki halál nyugodtan állítja, hogy, amikor minden vészlámpa villog a pilótafülkédben.

Az ember arra van kondicionálva, hogy óvakodjon a a veszélytől és problémáktól, legyen résen, hogyha menekülni vagy küzdeni kell, és ez rendben is van így. De ha állandóan és folyamatosan pesszimista vagy, akkor biztosan az aggodalom, stressz, betegség és nyomorúság csapdájába esel.

Az optimizmust részben genetikai alapérték határozza meg, de kipróbálhatsz egy új magatartásformát, gondolkodásban, érzésekben és tettekben, függetlenül attól, hogy milyen savanyú és búskomor a természeted.

Minden fejben dől el

Ez a mondás nagyon is igaz. Amit gondolsz, alakítja azt is, amit érzel, azt tettekre váltod. Ha észreveszed ezt az áramlást a gondolkodásodban, már jó úton vagy, hogy feltörd az optimizmus elsajátításának kemény dióját.

A pesszimisták szerint a negatív események ilyenek:

  • Minden róluk szól. Személyes támadásnak vesznek mindent.
  • Mindent elborítóak. Azt hiszik, hogy egy esemény életük minden már területére is kihatással lesz.
  • Örökre szólnak. Meg vannak róla győződve, hogy az adott helyzet örökre szól.

Mutatok példaként egy negatív eseményt – kirúgnak az állásodból – és rajta keresztül, hogy miben különbözik a pesszimista gondolkodás az optimista gondolkodástól.

Pesszimista Optimista
Minden róluk szól  Elbocsátanak engem a munkahelyemről. Valamit rosszat csináltam  Megszűnik a munkaköröm. Ez nem ellenem szóló kritika.
Mindent elborítóak.   Ez érinti az életem minden területét.  Ez nem érinti az életem egyéb területeit, meg tudom fékezni a negatív hatásait.
Örökre szólnak.   Soha sem lesz többé ilyen munkám.  Ez csak egy ideiglenes állapot, hamarosan újra találok legalább ilyet, vagy még jobb munkát.

pesszimisták személyes támadásnak veszik azt, ami történik, és azt gondolják, ez a rossz helyzet hatással lesz mindenre, és örökre szól. 
Az optimisták azonban elhatárolják magukat a helyzettől és képesek azt józan, gyakorlatias perspektívából szemlélni.

Gyakorold a pozitív látásmódot!!

Ilyen egyszerű optimistának lenni. Csak másképpen kell gondolkodni. Következetesen.

Íme, néhány módszer, aminek segítségével naponta gyakorolhatod a pozitív látásmódot:

  1. Hallgasd meg, mit mondasz magadban, amikor valami rossz történik. Ha pesszimistán gondolkodtál, fogalmazd át, amit mondtál és tedd személytelenné, ideiglenessé és szelídítsd meg.
  2. Minden este, mielőtt elalszol, gondolj 3 jó dologra, ami aznap történt veled. Akármilyen kicsire gondolhatsz. Játszd le újra, mint valami filmet.
  3. Inkább a jó hírekre koncentrálj, mint a rosszakra! Ez nem azt jelenti, hogy tégy magadra szemellenződ és ne vegyél tudomást a világról, de légy tudatában, hogy a média probléma-centrikus… Kapcsold ki a TV-t – legalább egy hétre…- és figyeld meg, hogyan hat ez a hangulatodra.
  4. Játszd ki az erősségeidet! Az ember akkor boldog, ha olyasmit csinálhat, amiben igazán jó.
  5. Mindenkor becsüld meg az életed igazi értékeit. Akkor leszel igazán boldog, ha tudod, mi az, ami igazán fontos, és azt teszed, ami helyes.

 

Biztos anyagi hátteret, nyugodt és boldog életet kívánok!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
pénzügyi  és vállalkozásfejlesztési tanácsadó,coach, jó(l)lét mentor
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com

Hasznosnak találtad ezt a cikket? Lájkold, oszd meg, kövess a Facebookon, és látogass vissza máskor is, vagy…

Ne maradj le az önfejlesztő tippekről, iratkozz fel hírlevelemre!

Név*
Email*