A legenda szerint egykor a mai USA nyugati részét egy Zorro nevű álarcos hős járta, hogy megküzdjön azok nevében, akik nem tudták megvédeni magukat. Zorro elszánt, fegyelmezett , félelmet nem ismerő volt, és ez a kombináció tette őt halhatatlanná. Zorro történetének azonban van egy kevésbé ismert fejezete, amelyből Te is sokat tanulhatsz.

A legenda szerint Zorro nem volt mindig az a kalandor, aki csillárokról lóg alá és egyetlen kardcsapással leterít 10 férfit. A Zorro álarca című film elején még ifjú és heves Alejandroként látod, akinek szenvedélyes természete jóval túlmutat a türelmen és a fegyelmezettségen. Küldetése abban áll, hogy elégtételt vegyen a gonoszokon és helyre rakja a világ igazságtalanságait, s ezt azonnal és a lehető leglátványosabb formában szeretné végrehajtani. Minél magasabbra szárnyal, annál nagyobbakat esik, mígnem hamarosan azt érzi, hogy nem ura az eseményeknek és nincs ráhatása semmire. (Ismerős érzések ezek a saját életedből? Munkahely? Pénzügyek?…) Mire Alejandro megismerkedik Don Diegoval, a korosodó kardvívómesterrel, már megtört ember, az ital és a kétségbeesés rabja. Don Diego azonban meglátja benne a tehetséget és a szárnyai alá veszi. Megígéri az ifjoncnak, hogy kellő „elszántsággal és idővel” győzni fog és igazi mester válik belőle. A kiképzést Don Diego rejtekhelyén, egy eldugott barlangban kezdik meg. Az ismert vívómester egy kört rajzol a földre és óráról, órára arra kényszeríti Alejandrót, hogy csak ebben a szűk körben vívjon. Don Diego azt a bölcs utasítást adja pártfogoltjának: „Ez a kör lesz a világod. Az egész életed. Amíg én nem mondom, addig ezen kívül semmi nincs.”

Amikor ezen a kis körön belül már uralni tudja a helyzetet, Don Diego megengedi Alejandrónak, hogy lassan, fokozatosan ennél tágabb körben is sikerélményt szerezzen, amit aztán lépésről lépésre el is ér. Nemsokára már tökéletesen hintázik, legyőzi vívásban mesterét… Mindezekre a sikerekre azonban nem lett volna képes, ha eleinte nem tanul meg pusztán arra a kis körre koncentrálni. Addig a percig nem volt ura a saját érzelmeinek, nem ismerte a saját képességeit, nem hitt igazából abban, hogy el tudja érni a célját és – ami a legrosszabb – nem érezte, hogy ura lenne a saját sorsának. Attól kezdve lett belőle Zorro, a legenda, hogy megtanulta uralni a kört.

Ha a fókuszodat leszűkíted kicsi, elérhető célokra, a hatóköröd megnő.

A Zorro-kör jól példa, hogyan érheted el a legfontosabb céljaidat a magánéletedben, pénzügyeidben, a munkahelyeden….A siker egyik legnagyobb hajtóereje az a meggyőződés, hogy ura vagy a jövődnek. Ennek ellenére, amikor a stressz és a rád nehezedő teher gyorsabban fokozódik, mint amivel lépést tudsz tartani, legtöbbször épp a kontroll érzését veszíted el először, főleg, ha egyszerre túl sok mindent veszel magadra. Ha kezdetben a kisebb, elérhetőbb célokra összpontosítasz, akkor visszanyered a kontrollérzést, amely nélkülözhetetlen a jó közérzethez és a teljesítményhez. Ha az erőfeszítésed körét előbb szűkebbre korlátozod és sikerül elérni a szándékolt célod, akkor képes vagy összegyűjteni azt az erőforrást, tudást és önbizalmat, amellyel a kört tágíthatod és fokozatosan egyre nagyobb területet hódítasz meg.

Don Diego sem úgy tanította Alejandrót, hogy egyik napról a másikra váljék belőle villámkezű vívóbajnok. Zorro is kicsiben kezdte, majd apránként hódított meg egy egyre táguló kört. Legendás sikeres ezen alapult.

Miért van a kontrollnak jelentősége?

A kontroll érzése, az, hogy ura vagy a saját sorsodnak a munkában, otthon, pénzügyeidben, az egyik legfontosabb tényező a jóllét és a jó teljesítmény szempontjából.  Egy 2002-ben, munkahelyeken végzett felmérés szerint, azok, kik úgy érezték, hogy a munkahelyükön urai a helyzetnek, kevesebb stresszt mutattak, kevésbé ütközött a munkahelyi és a családi, magánéletük.

A boldogság és az egészség területén megélt nyereség nem attól függ, hogy valójában mennyi ráhatásod van a dolgokra, hanem hogy mennyire hiszed, hogy van ráhatásod. Ne feledd: az, ahogy a világot megéled, az a beállítódásodtól függ. A legsikeresebb emberek mind a munkában, mind a magánéletben azok, akikre a belső kontroll attitüdje jellemző. Belsőkontrollos ember az, aki hisz benne, hogy a cselekedetei közvetlenül hatnak a végkifejletre. A külső kontrollos emberek inkább úgy látják a napi történéseket, mint amelyeket külső erők diktálnak.

Ha azt gondolod, semmi sem számít, könnyen beleeshetsz a tanult tehetetlenség alattomos csapdájába. Ezzel szemben a belső kontrollos ember azt keresi, mit csinálhatna jobban, igyekszik azon a területen fejlődést elérni. Ha valakinek kívül van a kontrollhelye, az elbújik a kudarc miatti felelősségvállalás elől, de a sikerért sem ő kapja pontot.

Azt, hogy a kontroll helye hogyan hat a teljesítményre, a sport világában lehet igazán látni.

Idézd fel, hogyan szoktak nyilatkozni a legjobb sportolók!

Szokták-e a kudarcaikat arra fogni, hogy a nap a szemükbe sütött? Vagy arra, hogy a bíró rosszkor sípolt? Szokták-e a horoszkópjukkal magyarázni, ha nyernek, vagy azzal, hogy épp szerencsés időszakot élnek? NEM! Ha győznek, elegánsan bezsebelik a teljesítményért járó dícséretet; ha pedig veszítenek, gratulálnak az ellenfelüknek a jól végzett munkához. Ha hiszel benne, hogy az életben döntő többségében a saját tetteid alakítják a sorsodat, az arra ösztönöz, hogy dolgozz jobban, ha pedig azt látod, hogy az igyekezeted megtérül, akkor magadba vetett hited is erősödni fog.

Ez az élet bármely területére igaz.

Mivel az az érzés, hogy uralod a helyzetet, az életed, csökkenti a stresszt, nyilvánvalóan hat a fizikai egészségedre. Nézzünk egy példát az idősektől. 

Egy egészen meglepő kísérletben a kutatók arra jutottak, ha szociális otthonban lakók egy csoportjának a korábbinál nagyobb kontrollt adtak napi feladataik ellátásában – pl. a saját szobanövények gondozásában -, attól nemcsak a boldogságszintjük emelkedett, hanem még a halandósági rátájuk is a felére csökkent. Nehéz lenne kisebb kontrollálható kört találni, mint egy szobanövény gondozása, de még egy ilyen kis, önállóságra lehetőséget adó feladat is elég ahhoz, hogy az életüket meghosszabbítsa.

Céljaid elérése miatt fejlesztenéd magad? Én támogatlak!  Kattints ide!

Biztos anyagi hátteret, nyugodt és boldog életet kívánok!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
pénzügyi  és vállalkozásfejlesztési tanácsadó, coach, jó(l)lét mentor
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com

 

Ne maradj le az önfejlesztő tippekről, iratkozz fel hírlevelemre!

Név*
Email*