Nagy híve vagyok annak, hogy a hosszú távú nyugdíjas befektetéseknek tartalmazniuk kell egy nagy darab részvényt. Idővel a részvények nyújtják a legjobb esélyt arra, hogy az infláció mértékét meghaladó nyereséget érjenek el.  

Egy kicsit sem változtattam meg a véleményemet a részvények fontosságáról a hosszú távú célok elérése érdekében.

A befektetéssel munka van

Szeretném ellenőrizni, vagy inkább megkérni téged, hogy ellenőrizd le: most éppen mennyi részvényed van.

Az elmúlt öt évben az S&P 500 részvényindex több mint kétszeresére nőtt. Az elmúlt 10 évben pedig majdnem megnégyszereződött. Ha a portfóliódat robotpilótán hagytad, az valószínűleg azt jelenti, hogy most több részvényed van, mint amennyi kellene.

Tegyük fel, hogy a Te hosszú távú stratégiád az, hogy 60%-ban részvényekbe, 40%-ban pedig jó minőségű rövid/középlejáratú kötvényekbe fektetsz. Ha az elmúlt öt év során érintetlenül hagytad volna ezt a kezdeti 60/40 arányt, akkor most valószínűleg 78%-ban részvényekbe, 22%-ban pedig kötvényekben van a pénzed. Egyszerűen azért, mert a részvények olyan jól teljesítettek.

A Fidelity nemrégiben megvizsgálta az általa kezelt nyugdíjprogramok résztvevőinek portfólióelosztását. Becslése szerint a nyugdíjcélú megtakarítók közül körülbelül minden ötödiknek több részvénye van, mint amennyi a megtakarító várható nyugdíjkorhatára alapján ajánlott lenne. A részvények túlsúlya pedig leginkább a baby boomer korosztályra jellemző. Ez azért aggasztó, mert a nyugdíjazáshoz közeledve biztosra akarunk menni, hogy a megfelelő kockázatot vállaljuk.

 Hozd egyensúlyba a posrtfóliódat

A jó hír az, hogy nagyon könnyen újra egyensúlyba hozhatod a portfóliódat, hogy visszaállítsd a célallokációt.

Ha valóban úgy találod, hogy túl sok részvényed van, akkor eladhatod őket, és vásárolhatsz kötvényalapokat és kötvény ETF-eket.

Szeretném extra egyértelművé tenni, hogy szerintem melyek a megfelelő kötvények: Csak jó minőségű kötvényekbe fektess be. Igen, tudom, hogy a magas hozamú kötvények több jövedelmet biztosítanak. De a magas hozamú kötvények, más néven junk bonds, majdnem olyan volatilisek, mint a részvények, amikor a részvénypiac esik. Nem ezeket a kötvényeket kell birtokolnod, hogy csökkentsd a portfóliód általános kockázatát, és hogy könnyebben átvészeld a medvepiacokat.

A hosszú lejáratú kötvényekhez (vagy kötvényalapokhoz) pedig ne nyúlj. Ezek másfajta kockázatot hordoznak: a kamatlábak emelkedésekor ezek veszítik a legnagyobb mértékben az értéküket. És most, hogy a kamatok ilyen alacsonyak, ez olyasmi, amire mindannyiunknak terveznünk kell. Jelenleg a rövid vagy középtávú kötvények a legjobbak. Az alapvető kötvényalapok csak jó minőségű kötvényeket birtokolnak, és általában a középtávú kötvényekre összpontosítanak. Ha van lehetősége rövid távú kötvényalapra, az is egy jó választás.

Remélem, szánsz néhány percet arra, hogy ellenőrizd, szükség van-e a portfólió kiegyensúlyozására. Most különösen okos alkalom van erre. Egyikünk sem tudja, hogy mi vár a részvényekre, de azt tudjuk, hogy a részvények értéke rekordmagasan áll. És még tovább emelkedhetnek. De ne lepődjünk meg azon sem, ha piaci visszaesés következik be.

 

Ezt láttad már??

Ha még nem élsz pénzügyi stabilitásban, akkor van egy ajánlatom a számodra!

Töltsd le az INGYENES Útmutató a pénzügyi stabilitáshoz című e-bookomat!

 

Kattints IDE!!

This will close in 20 seconds