Nagy híve vagyok annak, hogy a hosszú távú nyugdíjas befektetéseknek tartalmazniuk kell egy nagy darab részvényt. Idővel a részvények nyújtják a legjobb esélyt arra, hogy az infláció mértékét meghaladó nyereséget érjenek el.  

Egy kicsit sem változtattam meg a véleményemet a részvények fontosságáról a hosszú távú célok elérése érdekében.

A befektetéssel munka van

Szeretném ellenőrizni, vagy inkább megkérni téged, hogy ellenőrizd le: most éppen mennyi részvényed van.

Az elmúlt öt évben az S&P 500 részvényindex több mint kétszeresére nőtt. Az elmúlt 10 évben pedig majdnem megnégyszereződött. Ha a portfóliódat robotpilótán hagytad, az valószínűleg azt jelenti, hogy most több részvényed van, mint amennyi kellene.

Tegyük fel, hogy a Te hosszú távú stratégiád az, hogy 60%-ban részvényekbe, 40%-ban pedig jó minőségű rövid/középlejáratú kötvényekbe fektetsz. Ha az elmúlt öt év során érintetlenül hagytad volna ezt a kezdeti 60/40 arányt, akkor most valószínűleg 78%-ban részvényekbe, 22%-ban pedig kötvényekben van a pénzed. Egyszerűen azért, mert a részvények olyan jól teljesítettek.

A Fidelity nemrégiben megvizsgálta az általa kezelt nyugdíjprogramok résztvevőinek portfólióelosztását. Becslése szerint a nyugdíjcélú megtakarítók közül körülbelül minden ötödiknek több részvénye van, mint amennyi a megtakarító várható nyugdíjkorhatára alapján ajánlott lenne. A részvények túlsúlya pedig leginkább a baby boomer korosztályra jellemző. Ez azért aggasztó, mert a nyugdíjazáshoz közeledve biztosra akarunk menni, hogy a megfelelő kockázatot vállaljuk.

 Hozd egyensúlyba a posrtfóliódat

A jó hír az, hogy nagyon könnyen újra egyensúlyba hozhatod a portfóliódat, hogy visszaállítsd a célallokációt.

Ha valóban úgy találod, hogy túl sok részvényed van, akkor eladhatod őket, és vásárolhatsz kötvényalapokat és kötvény ETF-eket.

Szeretném extra egyértelművé tenni, hogy szerintem melyek a megfelelő kötvények: Csak jó minőségű kötvényekbe fektess be. Igen, tudom, hogy a magas hozamú kötvények több jövedelmet biztosítanak. De a magas hozamú kötvények, más néven junk bonds, majdnem olyan volatilisek, mint a részvények, amikor a részvénypiac esik. Nem ezeket a kötvényeket kell birtokolnod, hogy csökkentsd a portfóliód általános kockázatát, és hogy könnyebben átvészeld a medvepiacokat.

A hosszú lejáratú kötvényekhez (vagy kötvényalapokhoz) pedig ne nyúlj. Ezek másfajta kockázatot hordoznak: a kamatlábak emelkedésekor ezek veszítik a legnagyobb mértékben az értéküket. És most, hogy a kamatok ilyen alacsonyak, ez olyasmi, amire mindannyiunknak terveznünk kell. Jelenleg a rövid vagy középtávú kötvények a legjobbak. Az alapvető kötvényalapok csak jó minőségű kötvényeket birtokolnak, és általában a középtávú kötvényekre összpontosítanak. Ha van lehetősége rövid távú kötvényalapra, az is egy jó választás.

Remélem, szánsz néhány percet arra, hogy ellenőrizd, szükség van-e a portfólió kiegyensúlyozására. Most különösen okos alkalom van erre. Egyikünk sem tudja, hogy mi vár a részvényekre, de azt tudjuk, hogy a részvények értéke rekordmagasan áll. És még tovább emelkedhetnek. De ne lepődjünk meg azon sem, ha piaci visszaesés következik be.