Az ingatlanbefektetés miben más, mint a többi befektetés?

Egy ingatlanra szükséged van, valahol kell laknod. Azonban az albérlet is egy ingatlan, meg a lakás, a ház és a nyaraló is.
Szeretnél önállósodni, elköltözni a szülőktől; vagy már az albérletből, bérelt lakásból váltanál egy sajátra?

Vagy befektetési szándékkal kezdtél ingatlanok iránt érdeklődni?

Az ingatlanba fektetett tőke idővel a nettó vagyonod tekintetes részét teheti ki. Ez a tőke segíthet egyéb fontos pénzügyi céljaidat finanszírozni, pl.

 • a gyereked tandíjának kifizetése,
 • vállalkozás beindítása, vagy
 • a nyugdíjtőkéd felhalmozása…
 • A saját otthon kevesebbe kerül, mint egy azonos paraméterekkel rendelkező albérlet.


  Az ingatlan egy nem mindennapi befektetés

  Nemcsak megtérülést eredményez. Sok szempontból különbözik más befektetésektől.

  Használhatod – ezzel szemben a részvényekben, kötvényekben nem lakhatsz. Az ingatlan azonban használattal termel hasznot, jövedelmet.
  Az építési telkekből nem áll rendelkezésre végtelen számú „példány”, hiszen a Föld mérete adott, a szárazföld, ahová lehet ingatlanokat építeni állandó. Föld- és lakásvásárlásra folyamatosan van igény. A sűrűn lakott területeken, mint pl San Franciasco, Manhattan a legmagasabbak az ingatlanárak.

  Manhattan

  Sokat számít az elhelyezkedés. Különböző rendeletek szabályozzák az ingatlanok övezetekbe sorolását. Ezek az övezetek határozzák meg, hogy egy-egy ingatlan mire használható. Bizonyos övezetekben nem szeretik a gyors növekedést, így ez emel az adott övezetben elhelyezkedő ingatlanok értékén.
  Tőkeáttétel. Ha egy ingatlanvásárlást kölcsönfelvétellel finanszírozol, tőkeáttételről beszélünk. Mindössze 20-30%-os saját tőke befektetéssel meg tudsz vásárolni egy egy jóval nagyobb befektetést. Amikor emelkedik a tőkeáttétellel, kölcsönnel finanszírozott ingatlanod ára, a saját és a kölcsön vett pénz is pénzt hoz neked.
  Rejtett értékek. A befektetés ára a hatékony piacon a befektetés valós értékét tükrözi. Néha az ingatlanpiacok hatékonyabbak másoknál a nagy tranzakció szám miatt és a könnyen hozzáférhető információk miatt. Az információkat azonban nem mindig egyszerű megszerezni, az érékesítő lehet tájékozatlan, vagy csak az eladóval együtt nem akarnak mindent az orrodra kötni, ami az árat befolyásolhatja… Ha időt és energiát áldozol egy kis “kutató munkára”, akkor előfordulhat, hogy akár a piaci érték alatt jutsz hozzá egy ingatlanhoz.
  Az ingatlanbefektetésnek is vannak hátrányai

  Ha még kezdő vagy, sok idődbe és fáradtságodba fog telni, s jó ha tudod, hogy lesznek jócskán költségeid is.
  A befektetési céllal vásárolt ingatlannal kell dolgozni. Ne gondold, hogy ha megvettél bérbeadási céllal egy ingatlant, akkor csak jön a bérleti díj, s Te hátradőlhetsz a karosszékedben. Néha nehéz dolog “háziúrnak” “házinéninek” lenni. Az elején előfordulhat, hogy nettó veszteséget hoz.

  Van a témával kapcsolatban kérdésed? Kérdezz!

  Biztos pénzügyi hátteret, nyugodt életet kívánok Neked!

  Papszt_Krisztina_small Papszt Kriszta 
  a fegyelmezett, biztos pénzügyi háttérre vágyók öngondoskodási,  pénzügyi tanácsadója
  +36 30 737 5074


  Olvasnál még tőlem? Konzultálnál velem a pénzügyeidről?


  „7fői pénzügyi személyes üzenet”Kattints ide és minden héten kapsz egy hasznos, pénzügyi infót tőlem! 
  Személyes Pénzügyi Konzultáció –  s máris jobbnak látod a pénzügyi helyzeted! – KATT ide érte!!!

  Megosztok hasznos pénzügyi információkat, híreket a Facebookon is! Csatlakozz, kövesd Velem a pénzvilág eseményeit. Nyomj egy lájkot!

   Letöltheted ingyen az anyagaimat a Scribdről is!