Készíts féléves „leltárt”, elszámolást.

Te is úgy érzed, nagyon hamar eltelt az év első fele? Már júliusból is csak 2 hét van hátra. Azt gondolom, amilyen gyorsan eltelt az első félév, ugyanolyan gyorsan fog eltelni a második is. De ne hagyd, hogy az idővel együtt pénzügyi céljaid is elrepüljenek.

6 pont, amely segít a féléves pénzügyi kontrollban.
1. Vizsgáld felül befektetési döntéseidet

penzugyi_felulvizsgalatGyőződj meg róla, hogy az összes befektetésed a kockázatvállalási hajlandóságodnak megfelelő. Előfordul, hogy túl lelkes az ember egy-egy befektetési típussal kapcsolatban. Könnyen lehet, hogy az érzelmeid irányítják a döntésedet. Hozz létre egy diverzifikált portfóliót. A különböző befektetési, pénzügyi eszközöket a kockázattűrő képességed és pénzügyi céljaid alapján válogasd össze.

2. Hozd egyensúlyba a portfóliódat

Ha egy jól megtervezett, összeállított portfólióval rendelkezel, akkor is a félév jó alkalom arra, hogy összevesd az eredeti hozamtervet a tényekkel. A befektetési eszközök, alapok teljesítménye időről időre változik. Hol jól teljesítenek, hol gyengébben. Az alapok között váltás, a portfólió átrendezése segít kiegyensúlyozni, megőrizni a megfelelő kockázati szintet.

3. Folyamatosan növeld megtakarításodat

Folyamatosan növekvő megtakarítás esetén, főleg ha hosszútávú terveidhez befektetési alapokban van a pénzed, kihasználhatod a cost average (átlagár) hatást.
A részvény alapú befektetéseknek kiemelkedő a hozamtermelő képessége, viszont a futamidő alatt nagy veszteségeket is produkálhatnak.
Ha évente többször veszel és eladsz, az esetleges tőzsdepiaci esésekből is hasznot húzhatsz. Nem mindegy, hogy egy adott összegű pénzből egyszerre veszel befektetési egységeket egy adott árfolyamon vagy pedig többször változó áron adod-veszed őket, ilyenkor ugyanis összességében több egységed ezáltal hozamod keletkezik, mint egyszeri vásárláskor.

4. Figyelj az adókra

Manapság rohamosan változnak az adózással kapcsolatos jogszabályok. 2013. augusztus elseje is egy újabb, megtakarításokat érintő adótétel bevezetésének ideje. Ha nem akarsz a kamatjövedelmedből kapásból 22 %-ot elveszíteni, egy okkal több, hogy átrendezd a portfóliódat.
Nézd át azokat a pénzügyi szerződéseidet is, amelyek SZJA kedvezményre adnak lehetőséget (pl.: egészségpénztár, önkéntes nyugdíjpénztár). Amennyiben lehetőséged van rá, úgy alakítsd megtakarításaid növelését, hogy ne hagyd bent „állam bácsinál” a kedvezményt.

5. Kezdj el gyűjteni az ünnepekre

Igen, már most! Ha időben elkezdesz a karácsonyi ajándékokra félre tenni pénzt, nem kell az ünnepek előtt kapkodnod, s akár a hosszabb távú megtakarításokhoz hozzányúlnod., nem keletkezik kráter a költségvetéseden.

Apropó… költségvetés

6. Tervezd újra a Költségvetésed

Ha tudatos voltál már az év elején és elkészítetted a 2013. évi költségvetésedet, akkor most a félév eltelte jó alkalom arra is, hogy a tervezett kiadásokat, bevételeket összevesd, összehasonlítsd a tény adatokkal. Ha az összegekben eltérést tapasztalsz, változtatnod kell. Vagy a költekezési szokásaidon, vagy a bevételi forrásaidon.

Mi a TOP most?

Legjobb (normál) lekötött betétek
1 hónapCIB 2,5%
2 hónapUniCredit 4,06%
3 hónapFHB 4,3%
6 hónap FHB 4,3%
12 hónap Raiffeisen 4,31%

Legjobb befektetési alapok (éves hozam alapján)
kategóriabefektetési alap neveHozam
pénzpiaciESPA Cash Corporate-plus (HUF)7,51%
kötvényErste Nyíltvégű XL kötvény19,96%
részvényParvest Equity Japán63,43%
abszolút hozamú Concord Rubicon Származtatott alap35,15%
árupiaci OTP Föld Kincsei Árupiaci Alapok Alapja (HUF)13,58%

Biztos pénzügyi hátteret, nyugodt életet kívánok Neked!

Papszt_Krisztina_small Papszt Kriszta
a fegyelmezett, biztos pénzügyi háttérre vágyók öngondoskodási, pénzügyi tanácsadója
+36 30 737 5074


Olvasnál még tőlem? Konzultálnál velem a pénzügyeidről?


„7fői pénzügyi személyes üzenet”Kattints ide és minden héten kapsz egy hasznos, pénzügyi infót tőlem!
Személyes Pénzügyi Konzultáció – s máris jobbnak látod a pénzügyi helyzeted! – KATT ide érte!!!

Megosztok hasznos pénzügyi információkat, híreket a Facebookon is! Csatlakozz, kövesd Velem a pénzvilág eseményeit. Nyomj egy lájkot!

Letöltheted ingyen az anyagaimat a Scribdről is!