Tegnap ismét csökkentette a jegybanki alapkamatot a Monetáris Tanács. Már csak 4,5 %.

Ha ennél magasabb kamatra szeretnél a megtakarításaiddal szert tenni, s nem éred be az akciós banki kamatokkal, akkor a kockázatosabb konstrukciók felé kell tekintgetned.

(Az előző kamatvágások alkalmával is írtam néhány gondolatot ezzel kapcsolatban ITT és ITT.)

Ismét felvetődik a kérdés:” Mibe tegyem a pénzem?”

mibe_fektessem_a_penzemHa a biztonságos akciós banki lekötött betétnél maradsz, mert nem akarod, vagy nem mered átlépni a saját komfortzónádat, (azért azzal ugye tisztában vagy, hogy ha a 16%-os kamatadót is levonod) akkor a tényleges nyereséged elég kevés lesz.

„Kockázat nélkül nincs nyereség”, állítja a mondás. Pedig Te is örülnél egy kockázattól mentes, fixen kiemelkedő hozamú befektetésnek. Sajnos azonban az állítás helyes, ilyen befektetés nincs, nem is lehet.De!! Nem kell lemondanod sem a biztonságról, sem a magas hozamokról csak tisztában kell lenned a minden befektetésre jellemző hármas jelleggel, illetve a benne lévő fogalmak jelentésével. (Ha nem tudod, miről beszélek, olvasd el a „Befektetési 1×1” című tanulmányt.)

Ha körül nézel – kicsit hátat fordítva a banki lekötött betétnek -, láthatod, hogy a világ tőzsdéin az elmúlt 10 évben átlagban 9%-os éves hozamot érhetett el az, aki ott forgatta a pénzét. Vannak olyan régiók, ahol ennek a hozamnak duplája (20%) is realizálódott: pl.:Brazília, India…

Valamit valamiért!

Ha hajlandó vagy kockázatot vállalni, részvényekbe fektetni, akkor nem kell beérned a szemmel alig látható kamatokkal.
Tőzsdézni azonban nem olyan egyszerű, mint amilyennek látszik! S ha nem akarsz rövid idő alatt nagyot bukni, akkor a részvényeken való gyarapodást más módon vedd igénybe. Befektetési alapokkal,vagy befektetéssel kombinált életbiztosításokkal.Ez utóbbiról, hogy mitől befektetés a Unit-Linked biztosítás – itt írtam. Ezeknél a pénzügyi megoldásoknál nagyon széles befektetési palettából választhatsz.

Persze banki értékpapírszámlára is, vagy bróker-cégen keresztül is vehetsz egyedi részvényeket, de ezt csak akkor ajánlom, ha elvégeztél egy tőzsdetanfolyamot, szereztél némi gyakorlatot…

Hosszabb távra tervezz!

A részvény-típusú befektetések választásakor végy egy nagy levegőt és legalább 10 évre tervezz vele!
Ha rövid távon gondolkodsz, s fogsz bele, akkor könnyen lehet, hogy azt fogod tapasztalni: vesztesz a pénzedből. Rövid távon nagyon észnél és résen kell lenni. Azonban egy minimum 10 éves időszakba belefér válság, gazdasági hullámvölgy, s ezeknek a hatásai ki is egyenlítődnek.

Fontos, hogy az előre tudható pénzügyi céljaidat, kiadásaidat tervezd meg. Ilyen, előre tervezhető kiadás:

 • lakásvásárlás,
 • lakás felújítás,
 • gyerek taníttatása,
 • autóvásárlás,
 • esküvő…..
 • Ezekre a pénzügyi célokra különíts el pénzösszegeket, s az időtávnak megfelelően válassz konstrukciót: a rövid távú célok megvalósításához kevésbé kockázatosat (pl.:államkötvény, diszkont kincstárjegy).
  A hosszabb távú célok megvalósítására szánt pénzeket pedig többféle megtakarítási, befektetési formába tedd.

  Gondold újra!

  A minket körülvevő gazdasági környezet folyamatosan változik. Az elmúlt hónapokban jelentős árfolyamváltozások voltak, ezért fontos, hogy időközönként változtass a portfóliód összetételén.

  Fontos, hogy legyen biztonsági aranytartalékod! S itt szó szerint az aranybefektetést értem. Ugye, tudod, hogy nem csak a sok pénzzel rendelkezőknek lehet befektetési aranyat vásárolni. Már kis pénzzel is részt vehetsz a „nagyok klubjában”.Ha ez az információ új Neked, akkor olvasd el ezt és ezt.

  Az utóbbi hónapok arany-árfolyamváltozása (lásd az alábbi grafikont) ne bizonytalanítson el. Legyen aranybefektetés, aranytartalék is a portfóliódban.

  Az arany elmúlt 6 havi árfolyam-változásáról az információta goldprice.org „szállítja”.
  Ha korábban már vásároltál részvényt, akkor az azokon elért nyereséget realizáld és csoportosítsd át aranybefektetésbe.  Most érdemes aranyba, aranybánya-részvénybe fektetni. (Néhány nappal ezelőtt Soros György árfolyam-fedezeti alapja is aranybánya-részvényeket vásárolt fel.)

  Minden forint számít

  Várható nyereségedet maximalizalhatod adómérséklési lehetőségekkel.
  Például:

 • a Unit-linked konstrukciókkal megspórolhatod a különböző alapok közötti átváltásnál a 16%-os nyereségadót.
 • A feltételek megtartása mellett a Tartósmegtakarítási Szerződeseknél a nyereségadót nem kell meg fizetned.

 • Biztos pénzügyi hátteret, nyugodt életet kívánok Neked!

  Papszt_Krisztina_small Papszt Kriszta
  a fegyelmezett, biztos pénzügyi háttérre vágyók öngondoskodási, pénzügyi tanácsadója
  +36 30 737 5074


  Olvasnál még tőlem? Konzultálnál velem a pénzügyeidről?


  „7fői személyes pénzügyi tipp”Kattints ide és minden héten kapsz egy hasznos, pénzügyi infót tőlem!
  Személyes Pénzügyi Konzultáció – s máris jobbnak látod a pénzügyi helyzeted! – KATT ide érte!!!

  Megosztok hasznos pénzügyi információkat, híreket a Facebookon is! Csatlakozz, kövesd Velem a pénzvilág eseményeit. Nyomj egy lájkot!

  Letöltheted ingyen az anyagaimat a Scribdről is!

  Ezt láttad már??

  Ha még nem élsz pénzügyi stabilitásban, akkor van egy ajánlatom a számodra!

  Töltsd le az INGYENES Útmutató a pénzügyi stabilitáshoz című e-bookomat!

   

  Kattints IDE!!

  This will close in 20 seconds