Egyre több hitelkártyához ajánlanak pénz-visszatérítési akciókat, azonban ténylegesen csak akkor jársz jól, ha tudatosan használod a hitelkártyádat. Több feltételnek meg kell felelni ahhoz, hogy pozitív legyen a mérleg, megfelelő mennyiségű vásárlást kell lebonyolítani, nem eshetsz késedelembe, és még így is maximalizálva van a visszatérítendő összeg nagysága.

[social_warfare]

Hitelkártya használat során a bank a megkötött szerződésben meghatározott mértékű hitelkeretet nyújtja a részedre. Tehát amikor a kártyabirtokosként használod a hitelkártyát, maximum a hitelkeret erejéig kölcsönt kapsz a banktól. Ez a kölcsön mindaddig kamatmentes, amíg minden hónapban, határidőn belül (általában 30-45 nap) a teljes összeget visszafizeted.

Ha kicsúszol a határidőből, súlyos árat fizethetsz. A hitelkártya az egyik legmagasabb teljes hiteldíj mutatóval (35-40 százalék) rendelkező hiteltermék.

A jogszabály úgy szól, hogy a hitelkártya-szerződésekhez, a fizetési számlákhoz kapcsolódó hitelek és az áruhitelek esetén (kivéve az alacsonyabb hitelplafon kategóriába tartozó gépjárműhitelt) a THM nem haladhatja meg a jegybanki alapkamat 39 százalékponttal növelt összegét.

Ráadásul, ha csak 100 forinttal is elmaradsz a teljes összeg visszafizetésétől, akkor is a teljes összegre kamatot kell fizetned a visszafizetés időpontjáig.

A hitelkártyákhoz egyéb költségek is kapcsolódhatnak.

Így a kártya kiállításának díja is igen eltérő mértékű a különböző pénzintézeteknél. Ezen kívül azt is figyelembe kell venni, hogy a hitelkártya konstrukciót nem a készpénzfelvételre találták ki. Az ezzel történő készpénzfelvétel jóval drágább, mintha bankkártyával vennéd fel az összeget, és a vásárlásoktól eltérően, ezt a tranzakciót már a végrehajtás pillanatától kamat terheli.

Legyél körültekintő!

Nem kell azonnal aláírni a hitelkártya szerződést, ha megállítanak egy bevásárlóközpontban, vagy áruhitel felvétele mellé ajánlják, hiszen nem aktivált hitelkártya esetén is felmerülhetnek költségeid:

  • a kártya díja, vagy
  • a számlafizetési díj.

Összefoglalva

Csak akkor válaszd a hitelkártyát, ha folyamatosan figyelemmel tudod kísérni a visszafizetési határidőket, és eleget is tudsz tenni a teljes összeg visszafizetésének.

Már későn olvastad ezt a cikket? Már inkább szabadulnál a hitelkártyától, de nem tudod, hogyan fizesd vissza a tartozásod?

Kattints ide, foglalj időpontot pénzügyi tanácsadásra!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
pénzügyi  és vállalkozásfejlesztési tanácsadó, coach, jó(l)lét mentor
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com

Hasznosnak találtad ezt a cikket? Lájkold, oszd meg, kövess a Facebookon, és látogass vissza máskor is, vagy…

Ne maradj le a pénzügyi tippekről, iratkozz fel hírlevelemre!

Név*
Email*
Elfogadom az Adatkezelési nyilatkozatot*