A befektetések világa folyamatosan változik, növekszik. Csak egy példa: ha figyelted az elmúlt hónapok, félév eseményeit, láthattad milyen tempóban változik a megtakarításokat, befektetéseket érintő törvényi háttér. S ez csak egy tényező, a sok közül, amely hatással van a pénzügyi döntéseidre.

Ha a befektetések világa egy feltérképezetlen terület Neked, akkor nyomasztó lehet számodra a túl sok információ.

A legegyszerűbb út, hogy sikeres befektető legyél, ha lassan indulsz, a saját komfortzónád, kockázattűrő-képességed határait apránként tágítod.

Tőzsdei befektetésbe csak olyan pénzzel kezdj, amely nem kenyérre kell, tehát nem a vésztartalékod. A tőzsdén nagyot nyerhetsz, de nagyot is bukhatsz.

Ha kezdő befektető vagy, az alábbi 2 alaplépést ne hagyd ki:


Döntsd el, milyen típusú befektető leszel

Ahhoz, hogy sikeres befektető legyél – ugyanúgy, mint az élet összes területén- kell, legyen egy terved és meg kell hoznod az első döntést: „Milyen befektető leszel?”
Egy aktív kereskedő leszel, aki naponta több tranzakciót bonyolít?
Vagy inkább a konzervatívabb, „veszek-tartom” stratégiát választod?
Készíts pénzügyi tervet, amely tartalmazza a nyugdíjstratégiádat is.

Válassz brókert

Ha a befektetéseidet nem önállóan akarod kezelni, akkor szükséged lesz brókerre.
Vigyázz! Brókercég és brókercég között is különbség van. Válassz olyat, ahol 24/7 támogatást kapsz, biztosított egy iroda a személyes találkozáshoz….Arról se feledkezz meg, hogy a brókerek díj ellenében dolgoznak! Olvasd el a szolgáltatási szerződés apróbetűs részét is!

Ha a befektetési döntéseidet te magad akarod meghozni, szükséged lesz különböző szoftverekre, eszközökre.

online-brokerKereskedhetsz online is!

Az online-bróker egy olyan internetes információs és kereskedési rendszer, mely igénybevételével online kapcsolatba kerülhetsz a Budapesti Értéktőzsdével, valamint a világ vezető tőzsdéivel (NYSE, NASDAQ, NIKKEI, DAX, vagy az FTSE). Információkat kaphatsz az aktuális árfolyamokról, a kereskedéssel kapcsolatos egyéb paraméterekről (forgalom, napi minimum és maximum árfolyam stb.),és természetesen különböző tranzakciókat kezdeményezhetsz. Jónéhány online bróker informálja ügyfeleit tőkepiaci hírekről és technikai jellegű segítséget is nyújt a befektetési döntéseik meghozatalához (technikai elemzésre alkalmas interaktív modulokkal).

Az online-brókereken keresztül elérhető a tőzsdék teljes termékpalettája. A kereskedést ugyanúgy tudod lebonyolítani, mintha egy valós üzletkötővel állnál kapcsolatban. A tranzakciókhoz szükséges fedezeteket, az egyes ügyletekhez kapcsolódó letéteket ugyanúgy biztosítanod kell, mintha offline kötnél üzletet. A fedezetek, letétek ellenőrzése automatikusan történik, így ha például a vásárláshoz nem áll rendelkezésedre elegendő pénzösszeg a számládon, a rendszer visszautasítja a megbízásodat.

A beadott megbízásokat, azok teljesülését vagy nem teljesülését folyamatosan figyelemmel követheted. A teljesült tranzakciókról külön értesítést kaphatsz. A legtöbb online-bróker valós idejű árfolyam-szolgáltatást is kínál, amely azt jelenti, hogy a tőzsdei árfolyamokat valós időben (real time) – tehát késleltetés nélkül – érheted el.

Biztos pénzügyi hátteret, nyugodt életet kívánok Neked!

Papszt_Krisztina_small Papszt Kriszta
a fegyelmezett, biztos pénzügyi háttérre vágyók öngondoskodási, pénzügyi tanácsadója
+36 30 737 5074


Olvasnál még tőlem? Konzultálnál velem a pénzügyeidről?


„7fői pénzügyi személyes üzenet”Kattints ide és minden héten kapsz egy hasznos, pénzügyi infót tőlem!
Személyes Pénzügyi Konzultáció – s máris jobbnak látod a pénzügyi helyzeted! – KATT ide érte!!!

Megosztok hasznos pénzügyi információkat, híreket a Facebookon is! Csatlakozz, kövesd Velem a pénzvilág eseményeit. Nyomj egy lájkot!

Letöltheted ingyen az anyagaimat a Scribdről is!