Nem tudhatod, mit hoz a jövő, ezért jó, ha van néhány ötlet a tarsolyodban. Nagy hasznodra lesz a jövőben, ha van több előre kidolgozott pénzügyi forgatókönyved.

A múltbeli teljesítmény nem jelent garanciát a jövőbeni teljesítményre.

Ismerős a fenti mondat? Sok olyan reklámban, tájékoztatóban találkozhatsz vele, vagy hasonlóval, amely tőzsde-alapú pénzügyi terméket kínál. De ez a kijelentés nem csak a tőzsdei tevékenységre, a részvényalapú ügyletekre igaz. Emelkedhet/eshet például az ingatlanok ára is…

Nehéz jóslatokba bocsátkozni – főleg, ami a jövőt illeti. (Samuel Goldwyn)

Pénzügyekkel kapcsolatban sosem lehetsz teljesen biztos abban, hogy mire számíthatsz a jövőben.

 

Pár éve egy ismerős külföldre költözött, s úgy határozott, eladja a lakását. Számos helyen olvasott előrejelzéseket arra vonatkozóan, hogy miként fog alakulni az ingatlanpiac. Leginkább az árak esését prognosztizálták, ezért az ismerős az ingatlan mielőbbi eladása mellett döntött.

De tévedett. Az ingatlanárak emelkedtek. Bár az ingatlan vételárát befektette, még sem hozott távolléte alatt annyit a konyhára, hogy vissza tudta volna vásárolni belőle a lakását.

 

pénzügyi jóslatEz a történet ne arra sarkaljon, hogy ne hozz pénzügyi döntéseket, vagy hogy a végletekig halogass egy-egy döntést. Inkább vond le tanulságként azt a történetből, hogy pénzügyeid megfelelő irányításához időnként kénytelen vagy/leszel átgondolni, vajon mit hozhat a jövő.

 

Ne gondold, hogy a pénzügyi forgatókönyv csak elméleti kérdés!

Te is ismerhetsz olyanokat, akik pár éven belül nyugdíjba mennek, ezért a közeljövőben szeretnék leadni a lakásukat. Nekik komolyan át kell gondolni, merre tart az ingatlanpiac, s nem kerülhetik ki a különböző lehetőségek mérlegelését.

Ez a a forgatókönyv-alapú tervezés lényege: különböző forgatókönyveket dolgozz ki, s vedd fontolóra  ezek összes lehetséges következményt.

Az igazán jó forgatókönyvek arra ösztönöznek, hogy megkérdőjelezd a jövőről alkotott elképzeléseidet. Nincs garancia arra, hogy mindig megfelelően dönts, hiszen nem tudod feltárni a holnap titkait, viszont biztosan megfontoltabb döntéseket hozol majd.

Lehet, hogy a pénzügyek nem mindig egyértelműek, de mindenképpen kezelhetőek. Minél több lehetőség közül választhatsz, annál jobban fogod kezelni a jövőben felmerülő váratlan helyzeteket.

Hogyan fogj hozzá pénzügyi forgatókönyveid kidolgozásához?

A forgatókönyveid kidolgozását például kezdd azzal, hogy összeírod az öt legrosszabb dolgot, amely anyagi téren történhet veled. Miután ezzel megvagy, mindegyik esetre dolgozz ki egy akciótervet.

Például:

  • Mit tennél, ha a főnököd hétfőn reggel úgy döntene, hogy a létszám negyedét leépíti és Te is a kirúgandók között lennél?
  • Mi lenne, ha a nyugdíjad/ fizetésed nem fedezné a mindennapi kiadásaidat?
  • stb.

Mindenkinek megvan a saját listája a legrosszabb anyagi balszerencsékről. Ha átgondolod a listádon szereplő lehetőségeket, felkészültebb leszel, ha valamelyik váratlanul bekövetkezik. Sőt kitalálhatod azt is, hogy kerüld el azt, hogy ezek a helyzetek valaha is bekövetkezzenek.

Egyedül nem megy? Jelentkezz értékesítés mentes, valódi pénzügyi tanácsadásra:

 

Teljes nevem*
Email-címem*
Választott konzultációs forma*
Telefonszámom*
Számlázási név*
Számlázási cím*
Kuponkódod


Biztos pénzügyi hátteret, nyugodt életet kívánok Neked!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
a megtakarítók pénzügyi tanácsadója
+36 30 737 5074
Kövesd nyomon a kiadásaidat
A tájékozottság pénzeket menthet
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.