A lakáspiac, valamint a lakáshitelezés élénkülése mellett egyre nagyobb az érdeklődés és az igény az állami támogatással igénybe vehető lakástakarék iránt. Az idén – április elejei adatok alapján – 32 %-kal többen érdeklődtek a lakástakarék-megoldások iránt, mint tavaly. S lesz ez még jobb is. Miért és mikor éri meg Neked lakástakarék-szerződést indítanod? 

Az idei év rendhagyó a lakástakarék szempontjából

  • éppen 20 évvel ezelőtt – 1997-ben – indultak az első szerződések,
  • idén júliustól még kedvezőbbé válnak a lakástakarékok.

A változás lényege, hogy a kiutalási időszak a mostani 3 hónapról 2 hónapra csökken majd.

Bár a kiutalási időszak rövidítése elsőre technikai változtatásnak tűnik, de a gyakorlatban fontos lesz, mivel ha lakástakarék szerződéssel rendelkezel, hamarabb juthatsz a megtakarított pénzedhez.

Emelkedhet a lakástakarék-szerződések éves hozama

A lakástakarék-konstrukciók népszerűek, mert az egyik legjobb hozamú megtakarítás a piacon, ha van lakáscélod, azaz akár vásárolni, akár korszerűsíteni akarod a lakásodat. A kiutalási időszak csökkenése miatt pedig a lakástakarék-szerződések éves hozama emelkedhet. A lakástakarék-konstrukciók – az akár több mint 10 % feletti éves hozamukkal – az egyik legjobb (lakáscélú) megtakarítások.

Az állami támogatás miatt a lakástakarék-szerződések feltételei közel azonosak. Ugyanakkor nem mindegy, melyik céggel kötsz szerződést. Ugyanis akár több tízezer forintot is fizethetsz a szerződéskötéskor, ami jelentős kiadás annak fényében, hogy az állami támogatás 20 ezer forintos havi megtakarításnál 72 ezer forint évente.
Vannak lakástakarék-szerződések, amelyeknél nincs szerződéskötési díj, azaz ingyen tudod indítani a megtakarítást, s  akad olyan is, amelynél 60 ezer forintot is meghaladja a díj.

Bár a lakástakarékok – az akár 10 százalék feletti hozamuk miatt – a megtakarítási piac legjobbjai közé tartoznak, csak akkor érdemes elindítanod, ha 4-10 éves távlatban lakáscélra költenéd a felhalmozott összeget. Legyen szó lakásvásárlásról, esetleg lakáshitel előtörlesztéséről vagy éppen lakáskorszerűsítésről.
A lakástakarék például arra is jó megoldás, hogy a megtakarított összegből, esetleg a hozzá felvehető fix kamatozású hitelből korszerűsítsd a lakásod fűtésrendszerét, és ezzel hosszabb távon jelentős megtakarítást érj el a fenntartási költségeken.

Ha belefér a családi költségvetésbe, akkor a lakástakarék-konstrukciók közül a havonta 20 ezer forintos befizetést érdemes választani, mert ezekkel maximalizálható az állami támogatás, amelynek összege így évente 72 ezer forint lesz.
lakastakarek
Inkább más Befektetésbe tennéd a pénzed? Engedd, hogy külső szakértőként segítsek!

Biztos anyagi hátteret, nyugodt és boldog életet kívánok!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
pénzügyi  és vállalkozásfejlesztési tanácsadó,coach, jó(l)lét mentor
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com

Hasznosnak találtad ezt a cikket? Lájkold, oszd meg, kövess a Facebookon, és látogass vissza máskor is, vagy…

Ne maradj le a pénzügyi tippekről, iratkozz fel hírlevelemre!

Név*
Email*
Elfogadom az Adatkezelési nyilatkozatot*