Hamarosan kezdődik az új tanév, sok gyereknek, fiatalnak, egyetemistának aktuális kérdés a bankszámlanyitás. Milyen szempontok alapján válasszon egy fiatal, ha számlát szeretne nyitni?Szülőkben felmerülő kérdés pedig az, hogy milyen korban érdemes számlát nyitni egy gyereknek, hogy ő is belelásson a pénzügyi világba?

A gyerekek pénzügyi nevelését már a zsebpénz alkalmazásával kezdjük, ezen keresztül taníthatjuk meg a gyerekeket a kiadáskezelés és a megtakarítás fontosságára, módszerére.
Bár itthon önálldiákszámlákóan folyószámlát csak 18 év feletti személy nyithat, szinte mindegyik banknál nyitható (7 éves kortól) gyermekek és középiskolások számára is számla. Ebben az esetben a szülő vagy törvényes képviselő hozzájárulása szükséges a számlanyitáshoz. Ezeket a számlákat junior számlának hívjuk, s megnyitásuk után – egyedi szülői jóváhagyás nélkül – szinte minden normál folyószámlához kapcsolódó pénzügyi szolgáltatás igénybe vehető:

  • bankkártya,
  • mobil- és internetbank,
  • átutalás,
  • készpénzfelvétel,
  • megtakarítás stb.

Több bank is nyújt kedvezményes számlavezetési szolgáltatást a diákok számára. A kedvezmény több módon is megjelenhet:

  • ingyenes számlavezetés,
  • a tranzakciók után alacsonyabb díjat felszámítása,
  • kedvezményes egyéb szolgáltatások (pl. SMS értesítő, internetbank, utasbiztosítás, stb.).

A bank számára ennek a korosztálynak a megnyerése azért fontos, mert a fiatalkori bankkapcsolat jellemzően megmarad, azaz ha egy diák már a középiskolás évei alatt számlát nyit egy banknál, és elégedett a banki szolgáltatásokkal, akkor valószínűleg később is, a továbbtanulás, az egyetemi évek alatt, majd fiatal pályakezdőként is az adott banknál marad majd folyószámlája.

Hogyan nyitható juniorszámla?

A diák, illetve junior számla igénylésekor, megnyitásakor a tulajdonoson (gyermek, diák) kívül megjelölhető még a számla felett rendelkezőként más személy is, általában a szülő, aki így nyomon követheti, hogy a gyerek hogyan használja pénzét. 14-18 év között a diákigazolvány vagy a hallgatói jogviszonyt igazoló dokumentum bemutatása mellett mindig szükség van a szülő (törvényes képviselő) hozzájárulására és jelenlétére a számlanyitáskor.

Megtakarítások a gyerek jövőjéhez>>>

Mennyibe kerül a juniorszámla?

A szolgáltatások után felszámolt díjakban nagy különbség van a bankok között. Akárcsak a felnőtteknek szóló számlák megnyitása előtt, a juniorszámla megnyitásakor is érdemes átgondolni saját és a gyerek pénzügyi viselkedését, szokásait. Attól függően, hogy a pénzügyi tranzakciók, fizetési szokások milyen típusúak (csak készpénzfelvétel, átutalás, vásárlás), gyakoriak (havi, heti, napi, rendszeres, egyedi) és összegűek, milyen csatornán (bankfiók, telefon, internet) történnek, más és más szolgáltatás-csomag lehet megfelelő. Törekedni kell arra, hogy a hitelintézetek által kínált konstrukciók közül a  legmegfelelőbbet válasszuk.

A hazai bankok díjszabása nagymértékben eltérő. Ezért az alábbiak összehasonlítása segít a döntésben:
• számlavezetési díj,
• bankkártyadíj,
• készpénz-felvét db-szám és díj,
• saját és idegen banki ATM használat lehetőségei és költségei,
• átutalási költségek,
• elektronikus szolgáltatások díjtételei,
• postai/elektronikus számlakivonat díja,
• elérhető fiók- és ATM- hálózat nagysága.

Egyéb szempontok is fontosak lehetnek a döntéskor

A bankok közötti választásban a költségek mellett mindenképp fontos szempont lehet a kényelem. Egyénenként más és más szempontok fontosak annak eldöntésekor, melyik bank szolgáltatásai jelentik a legnagyobb kényelmet. Van, aki a fejlett és jól működő elektronikus szolgáltatásokat, van, aki a sűrű ATM hálózatot preferálja.
Van bank, ahol évente be kell mutatni az érvényes diákigazolványt, ellenkező esetben automatikusan átteszi a számlát a bank egy rosszabb csomagba. Van bank ahol elég, ha még 26 év alatti a számlatulajdonos. Ezekről a feltételekről is kell tájékozódni a szerződés megkötésekor.

Akár a költségeket, akár a kényelmet vizsgáljuk, mindenképpen meg kell jegyezni, hogy sok pénzt és időt takaríthatunk meg azzal, ha tudatosan választjuk ki, melyik bank mely számlacsomagjának szolgáltatásai a legkedvezőbbek számunkra!

 

Van még kérdésed? Írd meg! Segítség kell a pénzügyi döntéshez? Itt jelentkezz!
Biztos anyagi hátteret, nyugodt életet kívánok Neked!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
az anyagi biztonságra vágyók pénzügyi tanácsadója
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com