Ha már nem elégszel meg a banki kamatokkal, ha nem a vésztartalék az egyetlen megtakarításod, s nem a fix, kamatot adó megtakarítási formákban gondolkodsz, vigyázz, el ne kövesd a legnagyobb kisbefektetői hibát.

A nem kamatot, hanem hozamot „adó” megtakarítások veszélye, hogy a különböző politikai, gazdasági események hatással vannak rájuk: változik az árfolyamuk. Emelkedhet, vagy akár eshet is, s ezzel együtt a megtakarított, befektetett pénzünk mennyisége növekszik, vagy csökken. Ha a bankbetéten túli világba „merészkedsz”, többek között ezt a kockázatot kell felvállalnod.

A legnagyobb hiba, ha minden megtakarított pénzedet egy megtakarítási formába, egy eszközbe teszed.

Ha csak egy féle befektetésben tartod az összes pénzed, könnyen lehet, hogy akár rövid idő alatt nagy veszteséget kell elszenvedned. Gondolj a januári svájci frank árfolyamának „elszabadulására”. Hatással volt sok befektetési jegy, részvény, opció „életére”.

Nézd, mi történt azokkal, akik pl. az OTP Supra származtatott alapban tartották a pénzüket.

Forrás: OTP

Forrás: OTP

Forrás: OTP

Forrás: OTP

Az elmúlt években az alap nagyon jól teljesített, volt olyan év (2009), amikor 30% hozamot hozott. A bal oldali grafikonon láthatod, hogy a 2014-es évben is 8 % volt a hozam. S aztán a januári svájci frank erősödés eredményeként hatalmas esés következett be. Aki csak ebben az egy alapban tartotta a pénzét, az sokat veszített.

Az viszont, aki megosztotta a pénzét minimum kettő (kockázatosabb Supra és egy mérsékelt kockázatú Optima befektetési) alapba, nem szenvedett el ekkora veszteséget.

otp optima otp supra

Számszerűsítve:
Bátor Benő befektetett 1.000.000 Ft-ot 2014. január 2-án a jól teljesítő Supra alapba. Csak ebbe, mert az elmúlt évek hozamaira alapozta a döntését és nagy akart „kaszálni”. Neki 2015. január 30-ra 912.900 Ft befektetett pénze maradt.

Óvatos Manci szintén 2014. január 2-án fektetett be 1.000.000 Ft-ot, de ő óvatos játékos volt, megfelezte a pénzét és 500.000 Ft-ot tett be a Supra alapba és 500.000-et a mérsékelt Optimába.
Az Ő egyenlege így nézett ki idén január 30-án:
Supra: 456.450 Ft
Optima:517.850 FT
——————
Összesen: 974.300 Ft

Láthatod, ha megosztod a kockázatot, akkor a veszteségedet csökkentheted.

Van még kérdésed? Tedd fel, vagy jelentkezz pénzügyi tanácsadásra.

Biztos anyagi hátteret, nyugodt életet kívánok Neked!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
az anyagi biztonságra vágyók pénzügyi tanácsadója
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com