Mire jó a NYESZ?

nyesz1A TBSZ-hez nagyon hasonló a NYESZ, azaz a nyugdíjelőtakarékossági-számla: a megtakarított pénzedből vásárolt befektetések összetételét ebben z öngondoskodás-célú megtakarítási formában is szabadon megválaszthatod. Ennél a módozatnál ráadásul a befektetések hozamát érintő adókedvezmény mellett még adójóváírást is érvényesíthetsz.

Az adókedvezményért cserébe a megtakarított összeget csak a nyugdíjba vonuláskor veheted fel adómentesen.

Különbség a NYESZ és a TBSZ között, hogy a NYESZ számlára a nyitásától folyamatosan lehet megtakarítást elhelyezni (Ha pénzt veszel ki a számláról, elveszted az adókedvezményt).

A NYESZ – számla legfontosabb ismérvei:

Hosszú távú, örökölhető nyugdíjcélú megtakarítási forma.
• A szerződést minimum 5 ezer forint induló összeggel nyithatod, s azt a rendszeres és az eseti befizetésekkel folyamatosan növelheted.
Az adójóváírás minden évben a befizetett összeg 20 százaléka, de maximum 100 ezer forint, ha 2020 után éred el az öregségi nyugdíjkorhatárt. Az ennél idősebb korosztálynál pedig 130 ezer forint az adókedvezmény maximuma. Az adójóváírás sem vehető fel a számla felbontásáig, a NYESZ-re érkezik. Az adókedvezményhez jövedelmi korlát nem kapcsolódik, így ha a magasabb jövedelemmel rendelkezel, akkor is jogosult vagy az adókedvezményre.
• Az előtakarékossági támogatás mellett adómentes a számlán elhelyezett befektetésed (betéti és tőkepiaci termék) hozama és árfolyamnyeresége is.
• A befektetés összetételét szabadon változtathatod: betéti és tőkepiaci termékek egyaránt választhatók a számlavezető pénzintézet kínálatának függvényében.
• A számlán lévő befektetést (minimum három éves megtakarítási időszakot követően) a nyugdíjkorhatár elérésekor veheted fel. Ha a nyugdíj jogosultság előtt felmondod, megszünteted a NYESZ-számlád, a megtakarítás után személyi jövedelemadót (szja) és egészségügyi hozzájárulást kell fizetned, mindemellett pedig a korábban igénybe vett szja kedvezményeket növelt értéken vissza kell fizetned.

Vannak még más öngondoskodási lehetőségek is, ha a nyugdíjas korodra szeretnél tőkét felhalmozni. Szeretnéd megismerni ezeket a lehetőségeket? Foglalj időpontot egy értékesítés mentes pénzügyi tanácsadásra, KATTINTS IDE!

Biztos pénzügyi hátteret, nyugodt életet kívánok Neked!

Papszt_Krisztina_small Papszt Kriszta
a fegyelmezett, biztos pénzügyi háttérre vágyók öngondoskodási,  pénzügyi tanácsadója
+36 30 737 5074