Hiába keresel jól, ha nem foglalkozol a pénzeddel, ha magára hagyod, s nem fogod munkára, mert nem a megfelelő helyre teszed. Ugye, Te is több pénzt szeretnél, többet szeretnél kihozni a pénzedből?
Megosztok veled néhány tippet, amellyel anélkül növelheted megtakarításodat, hogy pénzügyi zsenivé kellene válnod, s mégcsak nem is kell a pénzeddel foglalkoznod egész nap, nem kell hazardíroznod, hogy gyarapodjon…
.

merre-indulj

Költs kevesebbet!

Ügyfeleim és ismerőseim körében látom, hogy sokan vannak, akik a többszázezer forintos bevételükből nem tudnak félre tenni, megtakarítani, s saját bevallásuk szerint nincsenek extra kiadásaik…

Te is így vagy ezzel? Úgy érzed, hogy ha ennél jobban összehúzod a nadrágszíjat, akkor már csak a „remete”-létforma következhet? Megnyugtatlak, nem így van. Sokat le lehet faragni a rendszeres kiadásokon. Spórolhatsz:

  • megfelelő bankszámla-csomag választásával,
  • a hitelkártya okos használatával,
  • optimális lakás- és autóbiztosítással,…

Ha kiadásaidat-bevételeidet egy excel-táblázatban, okostelefonos alkalmazásban kategorizálva vezeted, néhány hónap múlva látod, hogy mely költségeiden lehet faragni

Fizess magadnak!

Az előző ponthoz kapcsolódik. A megtakarítást „költségként kezeld”. Ugye, a villanyszámlát, fűtésszámlát is kifizeted? Ha nem így teszel, nem lesz áram, nem lesz fűtés, ülhetsz a sötétben gyertyafénynél, s télvíz idején cidrizhetsz a hideg lakásban… Tehát, a megtakarításra is fizess havonta, legalább a bevételed 10-15 százalékát. Annak érdekében, hogy magadnak is fizess, adj állandó megbízást a bankodnak, hogy hó elején, amikor megkapod a fizetésed, azonnal tegyen át X összeget a megtakarítási/értékpapírszámládra. Ezzel az automatizálással a megtakarításod hónapról hónapra gyarapodni fog, s megalapozod a vésztartalékod, a hosszabb távú terveidhez szükséges tőkét….

Hosszútávon gondolkodj!

Ha már rendelkezel a szükséges vésztartalékkal, akkor a befektetett pénzeddel gondolkodj hosszú távon. Ha befektetésről van szó, válj maratonistává. Tudod, ők azok akik lefutják a több mint 42 kilométert. Ehhez a sporthoz kitartás kell. Ugyanúgy, mint a befektetéshez. Előfordulhat, hogy a befektetésed egyszer szárnyal, aztán pedig visszaesik. Amikor szárnyal, akkor boldog vagy, de amikor visszaesik, kitör rajtad a pánik. Lépj egy kicsit hátrébb, nézd messzebbről a befektetésed. Ha hosszabb távra tekintesz, esélyes, hogy nyereséggel zárod a befektetést. Ha viszont a pánik hatására kiszállsz, veszteséggel zárhatod, realizálod a veszteséget. Jó tanács: ne nézegesd a befektetésed állását napi, heti… rendszerességgel, mert beleesel a leggyakoribb hibába: érzelmi alapon, elhamarkodottan döntesz.

Keep It Simple, Stupid!

kiss

Forrás: http://rockmasters.com.br/

Azaz KISS, de nem a rockbanda, hanem a gondolkodásmód, amelyet ezzel a mozaikszóval jelölünk. Törekedj az egyszerűségre.

Rengeteg bonyolult befektetési stratégiát alkalmazó konstrukció létezik, vannak brókerek, üzletkötők, akik a „piacot lefölöző, tuti befektetést” akarják veled megvetetni… Ismerős? Ezek a konstrukciók számodra veszélyt rejtenek. Ha nem érted az ajánlott befektetés működését, nem tudod egyszerűen elmagyarázni a barátodnak, gyerekednek, akkor felejtsd el, bukhatsz rajta. 

Használd ki az állam adta lehetőségeket!

Nem kell mindent saját erőből megoldanod, ha kihasználod az állam adta lehetőségeket. Most ehhez csak 2 példát mondok:

  • megspórolhatod a kamatadót és az EHO-t, ha TBSZ konstrukciót használsz,
  • állami támogatást kaphatsz lakáscélú terveid megvalósításához a lakástakarék-szerződéssel, s ezzel még 10% feletti hozamot is el tudsz érni…

 

Van kérdésed? button (7) Pénzügyi döntéshelyzetben vagy? jelentkezz

Biztos anyagi hátteret, nyugodt életet kívánok Neked!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
az anyagi biztonságra vágyók pénzügyi tanácsadója
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com