Egy 2017-es felmérés szerint tavaly minden addiginél többet költöttek a magyarok Valentin-napra, ráadásul erre az alkalomra főként személyesen mentek vásárolni, és mivel a többség az utolsó pillanatban szaladt ajándékért, nagy tömegekek voltak február 13-án a boltokban. Ebben a cikkben tippeket kapsz arra, hogyan kerüld el tömegeket és hogyan ne költekezz túl Valentin-nap alkalmából.

Magyarországon is egyre jobban hódit Valentin

A  tavalyi felmérésből kiderült, mennyit és hogyan vásároltunk Valentin-napra.

Legyen szó akár egy apró figyelmességről, akár egy extravagáns meglepetésről, az emberek minden addiginél többet költöttek szerelmükre az év legromantikusabb napján. Többek között ezt állapította meg a Master card Love Index, amely a bankkártyás tranzakciók alapján három éves periódusban vizsgálta a Valentin-napi költési szokásokat. A felmérés feltárta, hogy romantikus kiadásaink 49 %-kal nőttek 2014 óta. 

Az adatok szerint a Valentin-nappal összefüggő vásárlások jelentős részére az utolsó pillanatban, február 13-án került sor.

Összesen 47,4 millió tranzakció történt ezen a napon világszerte az elmúlt három évben – ebből 150 ezer volt a magyarországi tranzakciók száma. A többség még mindig személyesen vette meg az ajándékokat, de az online tranzakciók száma is 37 %-kal nőtt a vizsgált időszakban. Az elmúlt évek azt is bizonyították, hogy a szívünkhöz Valentin-napon is egyre többször a gyomrunkon át vezet az út, 2014 óta ugyanis 102 %-kal nőttek az éttermi kiadások világszerte.

[bctt tweet=”Ha ünnepled a Valentin-napot, ne sokat költs, hanem okosan!” username=”penzugyitanoda”]

Végtére is, ha kevesebb pénzt költesz a Valentin-napra, akkor több pénzed marad megtakarításra és az álatal megálmodott élet megvalósítására.

Nézzd meg az ötleteket, és teremtsünk egy új (és kevésbé drága) Valentin-napi hagyományt.

A boltban vásárolt képeslap helyett írj szívélyes személyes üzenetet.

Miért akarnád egy idegen gondolataival, szavaival kifejezni, elmondani a szeretett személynek, hogy érzel íránta? Spórolj 300-500 Ft-ot, fogj egy papírt és egy tollat, és tölts el egy kis időt azzal, hogy elgondolkodsz azon, hogy mi teszi a kedvesedet különlegessé, s írd le. A levélnek nem kell hosszúnak lennie, de őszintének igen. Fejezd ki a szeretetedet és háládat a saját kézírásoddal egy egyszerű Valentin-napi levélkében.

A drága virágköltemény helyett vegyél egy egyszerű csokrot.

Vehetnél akár két tucat lélegzet-elállító vörös rózsát a virágüzletből. Csakhogy a rózsák a Valentin-szezon alatt többe kerülnek, mint az év bármely más időpontjában, de még mindig csak egy hétig pompáznak. Azonban vannak virágok, amelyek ugyanolyan szépek, csak az áruk a rózsához képest jóval olcsóbb. Választhatsz egy 499 Ft-os tulipán-csokrot a Tesco-ból, vagy az Aldiból szívformájú orchideát 3999 Ft-ért, vagy az Intersparból 3 hagymás jácintot 599 FT-ért, a Lidl-ből törzses azeleát 999 FT-ért….

Ahelyett, hogy étteremben vacsoráznátok, vacsorázzatok otthon.

Az éttermi kiadások teszik ki a magyarok Valentin-napi költésének 70 százalékát. 

Az éttermi árhoz képest fele összegből beszerezheted az élelmiszerboltban az összes hozzávalót, amire szükséged van, hogy lenyűgöző ételt készíts. Próbáld ki. Kényeztesd kedvesed egy itallal és kellemes háttérzenével, miközben készül a vacsora. Még jobb, ha közösen főzitek meg a finom ételeket, s közben beszélgettek, boroztok.

Ahelyett, hogy az éjszakát a városban töltitek, rendezzetek egy filmmaratont.

Valentin-nap nem csak párok számára lehet ünnep. Tarthatsz alacsony költségű baráti partyt is. Kérd meg minden barátod, hogy hozzon valami ételt és filmet – még akkor is, ha ez egy romantikus komédia, amit utál. Tálalj desszertet a barátaidnak és élvezzétek az estét.

Nem számít, mennyire ünnepled a Valentin-napot, mindig emlékezz arra, hogy a szórakozásra és szeretteidre teremts keretet a költségvetésedben.

Hasznosnak találtad ezt a cikket? Lájkold, oszd meg, kövess a Facebookon, és látogass vissza máskor is, vagy…

Iratkozz fel hírlevelemre! Katt ide!