A nyarat mindenki várja, hiszen az egész évi munkát legtöbben illyenkor igyekeznek kipihenni. Napsütés, kirándulások, nyaralás, gyerekenek nyári tábor, grillpartyk…. Sokan ebben az időszakban úsznak el pénzügyileg: hitelből mennek nyaralni, stb.  Ebben a cikkben mutatok 5 költségtételt, ami júliusban gyakran kimarad a havi költségvetés tervezésekor.

1. Fényvédő szerek:

A szezonális cikkek alig kapnak figyelmet, amikor havi költségkeretek kerülnek meghatározásra. A német Test magazin19 magas faktorszámú (30-as vagy 50-es) napvédő terméket vetettek alá alapos vizsgálatnak a strandszezon örömére. A tesztből kiderült, hogy az olcsóbb naptejek között is van jó. Árat tekintve 1.000-és 10.000 forint között mozog a fényvédőszerek ára. Árkategóriától függetlenül megállapodhatunk abban, hogy egy nyáron egy flakon, tubus naptej, fényvédő nem elég. Érdemes a költsgvetésbe beépíteni, s használni ezeket a szereket. Sokkal olcsóbb, mint egy melanóma-kezelés.

2. Úszó leckék, nyári napközi tábor a gyerekeknek:

Jó elfoglaltság a gyerekeknek, ha a nyári szünetben úszni kezdenek, vagy valamilyen táborba mennek. Hozz létre ezeknek a költségeknek a fedezésére is keretet.

3. Magas közüzemi számlák:

Semmi sem kellemesebb annál, amikor egy forró nyári napon hűvös házba, lakásba térsz haza. Vagyis, amíg meg nem kapod a számlát a hónap végén. A légkondicionáló sűrűbben, vagy folyamatosan működik ebben az évszakban, és magasabb elektromos számlát eredményez. Ugyanez vonatkozik a vízköltségre is, ha sokszor mosod az autót, locsolod a gyepet/kertet, vagy medencét állítasz a kertbe, hogy a gyerekek pancsolhassanak benne. Ezeket a kiadásokat is tartsd szem előtt.

4. Iskolaszerek:

a tanév tervezése most még korainak tűnhet. Végül is a gyerekek még csak most fejezték be a tanévet. De ha már ma alapítasz egy iskolakezdési alapot, augusztusban stresszmentesen készülhetsz az iskolai évre. Ne felejts el  ruhákra, cipőkre és kiegészítőkre is pénzt félre tenni, ne csak a tanszerekre.

5. Nyári szórakozás:

Írj egy nyári bakancslistát. Olyan dolgokat is felvehetsz a listára, mint például: házi fagylalt-készítés, nagy grillezés, egy nap víziparkozás, koncert, fesztivál, három regény elolvasása, stb. Készíts listát és adj hozzá költségkeretet!