A külföldi nyaralás előtt érdemes tájékozódnod az érvényes vámszabályokról. Ezt megteheted a NAV által készített, az utasforgalomra vonatkozó vámszabályokról  szóló tájékoztatóból, amely többnyelvű kiadványként a szervezet honlapján elérhető.

Ha az unión belül utazol…

A magáncélra vásárolt termékek többségét szabadon behozhatod, csak bizonyos áruféleségek – mint a vadász- és sportfegyverek vagy gyógyszerek – szállítása kötött engedélyhez, illetve a jövedéki termékre vonatkoznak korlátozások. A házi kedvencek – kutya, macska, vadászgörény – unión belüli szállításához pedig állatútlevelet kell kiváltani.

Ha az unión kívülre utazol…

Az unión kívülről 300 euró – légi forgalomban 430 euró – értékhatárig hozhatsz be árut vám- és adómentesen, a 15 év alatti gyereked esetében ez a határ 150 euró. Ha elmúltál 17 éves, közúton 40, légi forgalomban 200 szál cigarettát, illetve 4 liter bort, vagy 16 liter sört, vagy egy liter 22 százaléknál erősebb tömény szeszes italt, illetve 2 liter ennél gyengébb likőrt hozhatsz magaddal.

Figyelni kell arra, hogy engedélyhez kötött a kulturális javak – mint az 50 évnél idősebb régiségek -, a vadon élő növények és állatok védelméről szóló CITES-egyezmény alá tartozó fajok, illetve a belőlük készített termékek behozatala. Ilyenek az elefántcsontból, korallból készített ékszerek vagy a kígyóbőr táska.

A 10 ezer euró feletti készpénzt is be kell jelentened, s szigorú szabályok vonatkoznak a húskészítmények, tejtermékek Európai Unióba történő behozatalára is.

Ezt láttad már??

Ha még nem élsz pénzügyi stabilitásban, akkor van egy ajánlatom a számodra!

Töltsd le az INGYENES Útmutató a pénzügyi stabilitáshoz című e-bookomat!

 

Kattints IDE!!

This will close in 20 seconds