A múlt héten befektetési tanácsadáson járt nálam egy fiatal sportoló, aki világverseny-eredményéért cca 50.000 USD díjazásban részesült,  és segítséget kért a pénzösszeg befektetéséhez, növeléséhez. Innen jött ennek a bejegyzésnek az ötlete. Akár egy összegben kerül bírtokodba nagyobb vagyon, akár  spórolsz és néhány év alatt gyűjtesz össze egy nagyobb megtakarítást, elengedhetetlen, hogy tudd, mit kezdj a pénzeddel..

A megtakarított, befektetésre váró pénz egyedülálló lehetőség. Azt jelenti, hogy növelheted, fialtathatod, és segítségével egyre nagyobb biztonsági hálóval rendelkezel.

Szóval, hogyan kezdhetsz hozzá, és melyek a legokosabb lehetőségek? Engedd meg, hogy végig vezesselek, mit kezdj  egy szemmel látható összegű megtakarítással!

Mennyi 50 000 dollár, és hogyan lehet hozzájutni ennyi pénzhez?

Mai árfolyamon (345,58)  több, mint 17 millió Ft. Előfordulhat, hogy jelentős végkielégítést, bónuszt kapsz a munkahelyedtől vagy akár örökségként is kaphatsz egy szeretett hozzátartozótól.

Ezen túlmenően, amikor elkezded csökkenteni a kiadásaidat, hatékony pénzmegtakarítási tippeket, és magas hozamú befektetéseket használsz, azt tapasztalhatod, hogy a forintok gyorsan kezdenek gyarapodni.

Első pillantásra 17-20 millió hatalmas pénzösszegnek  tűnhet. Ha minimálbéres munkát végzel, vagy nincs gigantikus fizetésed, úgy érezheted, hogy ez számodra elérhetetlen összeg.

Az igazság azonban az, hogy ennyi megtakarítás sokunk számára elérhető. Ez legalább egy jó cél.

És nem számít, hogyan jutsz a pénzhez. Akár 50 000 dollár, vagy  forint van a bankszámládon, tudnod kell, hogyan kell használnod.

Mit kezdj 50 000 dollárral, mielőtt befektetnéd!

Ha elég szerencsés vagy, hogy ennyi készpénzzel rendelkezel, a kézenfekvő lépés az, hogy befekteted. Mielőtt azonban megvizsgálnánk a lehetőségeidet, két dolgot kell figyelembe venned.

A folyamat első lépése, hogy erős pénzügyi helyzetbe kerülj. Ezt szem előtt tartva, itt van néhány adminisztratív feladat, amelyet először el kell végezned:

Fizesd ki adósságaidat

Sokkal könnyebb eladósodni, mint kikerülni belőle. Ha tartozol, itt az ideje, hogy egyszer s mindenkorra rendezd a dolgokat.

Ez azt jelenti, hogy ki kell fizetned minden hitelkártyádat, vagy vissza kell fizetned a fennálló hiteleidet.

Ha még nem rendelkezel adósságcsökkentési tervvel, most itt az ideje, hogy készíts egyet.

@papsztkriszta♬ Buga (Lo Lo Lo) – Kizz Daniel & Tekno

Bizonyos esetekben egyetlen nagy befizetéssel teljesen eltörölheted az adósságot. Ellenőrizd le a felvett hitelek szerződési feltételeit, kondícióit.

Az adósságok törlesztése ritkán gyors folyamat. Azonban 15-20 millió Ft készpénzzel felvértezve jobb helyzetben vagy, mint a legtöbb ember.

Találd ki a Neked megfelelő fizetési tervet.

Hozz létre egy sürgősségi alapot

Ha nincs kristálygömböd, nagy eséllyel nem látsz a jövőbe. Mivel nem tudod, mi fog történni a következő hónapokban vagy években, szükséged van egy sürgősségi alapra.

Ha készpénzt teszel félre arra az esetre, ha szükséged lesz rá, az biztonságérzetet ad. Ha ez a helyén van, az segíthet, ha hirtelen költségekkel kell szembenézned, például:

  • Elromlik az autód
  • Munkahelyed vagy jövedelmed elveszíted
  • Költséges problémák jelentkeznek az otthonodban

Ha gondoskodsz arról, hogy a sürgősségi alap készen álljon, akkor amikor bekövetkezik a váratlan, Te leszel a legjobb helyzetben ahhoz, hogy kezeld azt.

11 okos módszer 50 000 dollár készpénz gyarapítására

Ha tudnod kell, mit kezdj 50 ezer megtakarítással, az a fontos, hogy ne vesszen kárba. Kezdő információkat, tippet találsz a Hozamtúra című könyvben: Ismerd meg, hogyan növeli a pénzed a befektetések működése.

Neked megvan már?

Ha azon töprengsz, hogyan növelheted a pénzed összegét, íme néhány ötlet a kezdéshez:

Fektess indexalapokba

Ha sikeres pénzügyi jövőt szeretnél építeni, érdemes lehet az indexalapokba való befektetést hosszú távú stratégiád részévé tenni.

Az indexalapok olyan tőzsdei befektetések, amelyek követik és nyomon követik a tőzsdeindexeket, például az S&P 500-at, és jellemzően alacsony költséggel járnak.

Például, ha olyan indexbe fektetsz be, amely az S&P 500-at követi, akkor az S&P 500-at alkotó 500 vállalatba fektetsz be.

Ha indexalapba vásárolsz, akkor lényegében az alap minden egyes részvényébe fektetsz be. 

Befektethetsz egy teljes piaci index alapba is, amely egyenlően osztja el pénzét a teljes tőzsdén.

Vásárolj ingatlant

50 000 dollár, vagy annak megfelelő összegű forint szép előleget jelent, ha ingatlanpiacon szeretnél befektetni. A piaci tőkeszerzés egyik leghatékonyabb módja egy bérbeadható ingatlan vásárlása.

Noha ehhez a befektetéshez további költségek is társulnak, jó bevételre tehetsz szert.

Mielőtt elkezdenéd ezt a “vállalkozást”, fontold meg a logisztikáját.

Kezelőirodát fogsz igénybe venni az ingatlan bérbeadásához? Mennyire számítasz „gyakorlatiasnak”? Milyen plusz pénzre lesz szükséged az ingatlan magas színvonalú karbantartásához?

Ha meg tudod válaszolni ezeket a kérdéseket, jó helyzetben lehetsz bérlakásba fektetni.

Indíts vállalkozást

Tudtad, hogy 50 000 USD-nyi forinttal indíthatsz vállalkozást (sőt, kevesebből is)? Ha egy melléküzlet vagy vállalkozás elindításán gondolkodtál már, akkor ezt a pénzt felhasználhatod a vállalkozás elindítására.

A működő vállalkozások 99%-a kisvállalkozás. Kérj útmutatást arról, hogyan indíts vállalkozást a nulláról, mielőtt elkezded tervezni a vállalkozásodat.

Természetesen az üzleti lehetőségeknek egész sora van. Érdemes lehet ennyi pénzből indítani egy vendéglátó vállalkozást, például kávézó vagy bár létrehozásával.

Másrészt mindig van lehetőség olyan online áruház létrehozására, amely szélesebb közönség számára kínál egyedi termékeket.

Gondold át, mik a személyes érdeklődési köreid, és hogyan alakíthatod át őket induló vállalkozássá.

Újíts fel egy ingatlant

A felújítás azt jelenti, hogy megveszünk egy régi ingatlant, aminek égetően tuningra van szüksége, átalakítjuk, majd haszonszerzés céljából eladjuk. A felújítások átlagos bruttó nyeresége meglehetősen jó.

Annak mérlegelésekor, hogy ez a lehetőség megfelel-e a számodra, figyelembe kell venned, hogy mennyibe fog kerülni a felújítás, az esetleges kereskedői díjakat és az ingatlan árát. Szükséged lesz egy szakértőre, aki megnézi az ingatlant, mielőtt megvásárolnád.

A beruházáshoz elengedhetetlen az elvégzendő munka mértékének megértése.

Fektess (megtakarítási) kötvényekbe

Ezután beszéljünk a tőkegyarapítás hagyományos módjáról: a megtakarítási kötvényekről. Amikor eldöntöd, hogy mit kezdj a pénzeddel, ez az egyik legegyszerűbb lehetőség.

Leegyszerűsítve: veszel egy kötvényt névértéken, megvárod, amíg lejár, majd learatod a jutalmat.

Ha nem vagy biztos abban, hogy hol kezdjed a pénz befektetését, a takarékkötvény ideális választás. Ezek alacsony kockázatú befektetések, ami azt jelenti, hogy nem fogod elveszíteni az összes pénzt egyetlen szerencsétlen lépéssel. Biztos lehetsz benne, hogy ez nem fog megtörténni.

A megtakarítási kötvények egyik legnagyobb előnye, hogy a kormány garantálja őket.

Laikus kifejezéssel ez azt jelenti, hogy Te nem egy kereskedelmi szervezetnek adsz kölcsön pénzt, hanem a kormánynak. Emiatt ezek a kötvények a legbiztonságosabb befektetések közé tartoznak.

Növeld a nyugdíj-megtakarításaidat

Most, hogy több pénzed van a bankban, jó alkalom lehet a nyugdíj-megtakarítások növelésére. Fontos, hogy ismerd a feltételeket.

Az igazság az, hogy sok embernek hiányzik a megfelelő terv. Minden negyedik embernek van csak valamiféle nyugdíj-megtakarítása.

Ha nem ebbe a kategóriába tartozol, most itt az ideális lehetőség, hogy egy fenntartható megtakarítási stratégia kidolgozásával helyrehozd a dolgot.

További egyedi módszerek 15-20 millió Ft készpénz gyarapítására!

Míg az ingatlanok, a kötvények és a nyugdíj-befektetések mind jó lehetőségeket jelentenek, vannak más módok is a pénz felhasználására. Íme néhány ötlet:

Vásárolj műalkotást

Kreatív ember vagy, vagy csak olyan ember, aki értékeli a művészetet? Ha a válasz igen, felhasználhatod pénzedet néhány remekműbe való befektetésre.

Ebben a szektorban sokféleképpen lehet befektetni.

Fontold meg, hogy szeretnél-e egyedi darabokba fektetni, töredékrészesedési megállapodásokat kívánsz-e kötni, vagy akár egy művészeti alapba dobni a pénzed. Minél többet megtudsz a művészet világáról, annál jobb pozícióba kerülhetsz, amikor vásárolni fogsz.

Fektess be egy startupba

A startup egy új vállalkozás, amelynek növekedéséhez gyakran befektetőkre van szükség. Te is részese lehetsz ennek!

Ez némileg kockázatos, de növelheti a siker esélyeit, ha a pénzbefektetés előtt megvizsgálod és megérted a vállalkozást.

Többféle módon is fizethet, beleértve a részvényeket és a kamatot.

Segíts egy induló vállalkozás közösségi finanszírozásában az olyan webhelyek meglátogatásával, mint a Wefunder vagy a StartEngine.

Fektess be termőföldbe

A termőföld birtoklása jövedelmező befektetés lehet. Pénzt kereshetsz a bérleti díjból, valamint a terményből.

A befektetés megkezdéséhez a termőföld egyszerű megvásárlása mellett választhat REIT-eket vagy közösségi finanszírozást is.

Vedd fontolóra a kriptovalutát

Ez határozottan egy alternatív módszer a pénzszerzésre, de nyereséges lehet. A kriptográfia vásárlása azonban nem kockázatmentes, és alaposan meg kell fontolni.

A kriptovaluta egy új típusú digitális valuta, amelyet megvásárolhaszt. Ez nem olyan dolog, ami azonnal nyereséget termel, de hosszú távon előnyös lehet. Ha a kriptográfia ára emelkedik, akkor eladhatod, amit birtokolsz, nyereséggel.

Számos kriptovaluta opció létezik. Nézd meg a Coinbase-t.

Fektess be gyermeked oktatásába

A pénz befektetésének nagyszerű módja, ha elkezdesz takarékoskodni gyermeked jövője érdekében.

Más módon is megfontolhatod a befektetést, például letéti számlát, vagy akár egy szokásos befektetési lehetőséget, például indexalapokat, amelyeket később felhasználhat oktatására.

Elkerülendő hibák 50k készpénzzel

Ha ez az első alkalom, hogy ennyi pénzed van, vagy azon töprengsz, hogy mit kezdj ennyi megtakarítással, akkor lehet, hogy izgatott leszel, és el akarod kezdeni használni.

Ez teljesen természetes, de lassítani kell. Íme néhány kulcsfontosságú hiba, amelyet el kell kerülni:

Befektetés sikertelensége

Ha a teljes pénz a bankszámládon van, az nem tesz jót neked. Bár kézenfekvő lépésnek tűnhet, ha nem tudod, hol kezdjed, itt elpazarolod a lehetőséget.

Biztosnak kell lenned abban, hogy megfelelő befektetéssel ésszerű megtérülést érsz el. Kérj független tanácsot a kérdésben.

Az egészet egy vakációra költeni

Szeretnél Barbadosra utazni? Vagy elrepülnél Dubaiba?

Bár időnként mindannyian megérdemelünk egy kis kényeztetést, hiba minden pénzt luxusnyaralásra költeni. Ha véget ér, a bankszámla üres lesz, és már nem lesz mit gyarapítani.

Ez nem jelenti azt, hogy minden pénzt be kell fektetni. Ha egy kicsit önmagadra költesz az azt jelenti, hogy ki tudod hozni a rendszeredből.

Ha van valami, amire mindig is vágytál, nézd meg, megengedheted-e magadnak. Tegyél félre egy kis pénzt nyaralásra és extravaganciákra.

Meggondolatlanul odaadod a pénzt

Ügyelj arra, hogy a pénzedet tartsd biztonságban! Függetlenül attól, hogy egy online átverés miatt veszítesz vagy valakinek odaadod a pénzed, akit ismersz és kölcsön kér vagy lehúz, kétségtelen, hogy megbánod.

Szomorú tény, de ha az emberek tudják, hogy van pénzed, megpróbálhatják elvenni tőled.

Noha nincs semmi baj azzal, ha segítünk valakinek, aki valóban rászorul – például egy közeli barát vagy családtag –, legyél tudatában annak, hogy az emberek megpróbálhatnak kihasználni téged.

Győződj meg arról, hogy a megfelelő okból teszel valamit, nem pedig azért, mert úgy érzed, nincs más választásod.

Nagy lehetőségeket teremthetsz, ha okosan döntesz a pénzedről!

Tudni, hogy mit kezdj 15-20 millióval, nem kell kihívást jelentsen. Az igazság az, hogy ez egy lehetőség, és könnyedén növelheted a pénzed. Dönthetsz úgy, hogy vállalkozást indítasz, befekteted, vagy valami mást csinálsz. Ebben a cikkben mutattam néhány lehetőséget, amellyel jó megtérülést érhetsz el egy nagyobb pénzösszeg befektetéséből. Használd inspirációként, amikor eldöntöd, mit kezdj újdonsült vagyonoddal. Érdemes beszélni egy pénzügyi tanácsadóval, független tanácsot kérni a következő lépésekről.

Ne maradj le pénzügyi, befektetési tippekről, iratkozz fel hírlevelemre, YouTube, TikTok csatornámra! Kövess a Facebookon, vagy légy Te is a Pénzügyi Fitness közösség tagja!