A Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) törvényi háttere többször módosult már 2015. július 1. óta. Változás lesz most is. 2018 március. 15.-től életbe lépnek az új, módosított jogszabályok, melyek könnyebbé teszik a családok számára a lakás vagy ház vásárlást, építést.
Ezeknek a változásoknak köszönhetően könnyebben és gyorsabban lehet majd igényelni a kedvezményeket.

[social_warfare]

Mekkora támogatást kaphatsz?

Mi változik a korábbi CSOK szabályozásokhoz képest?

Elsősorban csökkennek az adminisztratív terhek:  jóval kevesebb papírral tudod benyújtani az kedvezménnyel kapcsolatos igényeidet. Számos dokumentumtól eltekintenek a pénzintézetek, abban az esetben, ha büntetőjogi felelősséged tudatában nyilatkozol róluk. Amit az új szabályozás után is mindenképpen be kell mutatni:

  • személyi igazolvány
  • lakcímkártya
  • adóigazolvány
  • TB jogviszonyt igazoló lap
  • adásvételi szerződés/építési napló kivonata
  • további szükséges nyilatkozat az egyéb körülményekről

További változás, hogy ha  külföldről hazatérő, még TB jogviszonnyal nem rendelkező családos vagy, Te is igényelheted a támogatást, amennyiben vállalod, hogy 180 napon belül magyarországi TB jogviszonyt létesítesz.

Amennyiben már elkezdted az otthonodat bővíteni, de mégis igényelnéd a CSOK-ot, arra is lesz lehetőséged, vagy akár az összes ezzel kapcsolatos költségedet is fedezheted ezzel, természetesen a maximum összeghatárig.

Az új rendelet a bankokat is szabályozza, az ügyintézést felgyorsítja,  a bankok számára előírás lesz, hogy a lakásvásárlási ügyekben 30, építkezésekkel kapcsolatban pedig 60 napon belül kötelesek dönteni.

Fiatalként akkor is igényelheted majd a támogatást, ha esetleg nem vagy hitelképes, mert lehetőséged lesz szüleidet vagy közeli hozzátartozódat adóstársként bevonni.

Nem jelenthet majd akadályt az sem, ha örököltél, vagy vettél már korábban egy lakást, házat, mert azokat a szülőket sem zárja ki a rendelet, akiknek már van a tulajdonában ingatlan.

Az áfa-visszatérítés is változni fog: ha építkezel és 27%-os áfakulcsos számlát nyújtasz be, 5 millió Forintig kérheted az adóvisszatérítést. Ha nyugdíjas, vagy nyugdíjszerű ellátásban részesülő vagy, számodra is elérhető lesz.

A változások akkor is érinthetnek, ha vettél már igénybe lakáscélú támogatást, mert ha újabb 3 gyermeket vállalsz, anélkül, hogy az új támogatásból levonnák a már megkapott kedvezményt, több támogatást kaphatsz.


[social_warfare]
Hasznosnak találtad ezt a cikket? Lájkold, oszd meg, kövess a Facebookon, és látogass vissza máskor is, vagy…

Ne maradj le a pénzügyi tippekről, iratkozz fel hírlevelemre!

Név*
Email*
Elfogadom az Adatkezelési nyilatkozatot*


Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.