Újra itt van december. Sültgesztenye, forraltbor, fenyő- és mézeskalácsillat…. De mielőtt meghallanánk a karácsonyi vacsorára hívó csengő hangját, . . . el kell készítened a költségvetésedet az év legszebb hónapjára. A Télapó is kétszer ellenőrzi a listáját, ezért győződj meg róla Te is, hogy minden rajta van-e a Te listádon – azaz a decemberi költségvetésedben!

Összeszedtem  a 9 leggyakoribb decemberi költségtételt.

Karácsonyi ajándékok

Sokan nagyon szívesen lemondanának az ajándékozásról, ajándékokról. Nagy nyomásnak érzik az ajándékok vásárlását és pénzköltést. Ha Te is közéjük tartozol, ajándékozz élményt!

A kötelező karácsonyi ajándékok frusztrálnak. Próbáld ki, hogy nem a materialis dolgokra fókuszálsz. Az egyik legjobb módja annak, hogy kevésbé érezd magadon az ajánékozás okozta nyomást, ha a közös időtöltésre helyezed a hangsúlyt. A mottód ez legyen: „Felejthető ajándékok helyett, felejthetelen élmények”.

Mézes kalács – habcsók (és az összes többi sütihozzávaló)

Beigli, mézeskalács, habcsók, stollen, panatone… akár multikulti vagy, vagy sem, a karácsony mindig a fahéj-, gyömbér-, fűszeres illatról, a mézeskalács-ház készítésről is szól. Beszerezted már a hozzávalókat?

Élelmiszer. Sok élelmiszer.

Ez az időszak a vendéglátásról, a közös vacsorákról szól. Szükséged lesz egy jó bevásárlási listára, amely az eltervezett menü hozzávalóit is tartalmazza. A karácsonyi vacsora, a karácsonyi reggeli, az ebéd és a deszertek, és még a szilveszter is a decemberi élelmiszerlistához tartozik. Tervezz előre, így segíthetsz magadnak anélkül, hogy bármilyen anyagi bűntudat lenne a következménye.

Utazás

A barátaid és a családtagjaid számítanak rád. Számítanak arra, hogy karácsonykor együtt lesztek. Ez azt jelenti, hogy utaznod kell. Ha mész a nagymamádhoz, nagybátyádhoz tervezz  utazási keretet  a költségvetésedbe.

Last-Minute Ajándékok

Elkerülhetetlen. Csomagolsz és rájössz, hogy elfelejtettél ajándékot venni az unokatestvérednek. A világ összes listáját elkészíthetjük – mégis mindig előfordul, hogy elfelejtünk valamit. Emeld meg a karácsonyi ajándékok költségvetési sorát egy kis extra összeggel, ami az utolsó pillanatban eszedbe jutó ajándékok fedezeteként szolgál!

 

Ünnepi parti

Munkahelyi, iskolai, baráti, családi összejövetelek,….- a móka végtelen. Ezeken is el lehet csúszni anyagilag, ha nem vagy óvatos. Mit kell vásárolnod ahhoz, hogy a karácsonyi/szilveszeti buliban vidáman táncolj? Tervezd meg! Mit veszel fel? Régit vagy újat?  Legyen költségvetésed az évvégi szórakozásra is.

Családi hagyományok

Van olyan évvégi esemény, amelyet évente meglátogatsz? Készül műtermi fotó a nagyszülőknek, bekeretezve, amelyet kitehetnek a komódra? Ezek a hagyományok is pénzben kerülnek. Győződj meg róla, hogy van egy keret erre is a költségvetésedben.

Téli szabadidős tevékenységek

A jég és a hó nem csak az autósoknak és a gyalogosoknak ad feladatot, hanem sok csodálatos téli tevékenység “hozzávalója “ is. Jégkorcsolya, hódeszkázás, síelés, szánkózás, hóemberépítés, hóangyalgyártás és hógolyózás –  csak egy jó meleg téli öltözék kell hozzájuk. No, meg persze pénz a síterepre jutáshoz, pályabérlet, felszerelés, szállás…. Van keret rá a költségvetésedben?

Aztán vannak, akik inkább egy új könyvet preferálnak a kandalló mellett, jó kilátással, forró csokival, de tisztességes távolságra a hótól.

Bármelyik típusú szórkozást választod ezen a télen, ne lépd túl a személyes vagy szabadidős költség-kategóriádat.

Adományok

Ha ezt a hónapot a nagylelkűség szemszögéből nézed, valószínűleg úgy érzed, hogy csatlakoznod kell valamelyik jótékonysági szervezet kezdeményezéséhez. Adományozol élelmiszert a különböző élelmiszerüzletek pénztárainaál álló segélyszervezeteknek, vagy küldesz pénzt valakinek.

Támogatom, hogy ha kifelé is fordulsz, de készülj fel rá, az adományokra is legyen kereted.

Állítsd be a decemberi költségkeretedet, így egyszerűen csak a csodálatos karácsonyi készülődésre koncentrálhatsz.