A költségvetés a leginkább akkor működik, ha hosszú távra tervezel. 

Például, fantasztikus ha ebben a hónapban 20-30 ezer forintot tudsz spórolni. Most vehetsz egy szép pár cipőt, ruhát, akármit, amire eddig nem volt pénzed. De ha minden hónapban ennyi pénzt takarítasz meg, akkor kiugorhatsz egy komoly hitelkártya-tartozásból, több pénzt tudsz félre tenni egy új otthonra, vagy egy hosszú nyaralásra a családoddal! Nehéz hosszú távra elköteleződni. Ezért kell mindannyiunknak egy “miért” a költségvetési terv elkészítésekor. Miért készítünk költségvetési tervet? Ma arról beszélünk, hogyan találd meg a Te “miért”edet.

Találd meg a költségvetésed “miért”-jét!

Hajlamosak vagyunk arra, hogy jobban összpontosítsunk a költségvetésre, ha tudjuk a pénzkezelés folyamatának lényegét: mi irányítjuk a pénzünket. De azért, hogy felfedezzük a motivációt, egy pillanatig le kell venni a szemünket a folyamatról.

Nézzünk néhány kérdést, amelyek segítenek megtalálni a költségvetésed “miért”-jét.

  1. Hogyan érzed magad, ha tervezed a költségvetésed, a pénzügyeidet?
  2. Milyen pénzügyi problémákat tudsz megoldani a költségvetésen keresztül? Mit nyersz, ha van költségvetésed?
  3. Hogyan változtathatja meg a költségvetés a saját vagy a családod jövőjét?

Gondold át a fenti kérdéseket, és jegyezd fel a válaszokat. Ha egy kérdés valóban rezonál veled, áss egy kicsit mélyebbre. Talán a költségvetés biztosítja a nyugalmat és a biztonságérzetet. Miért számít ez neked? Pontosíts.

A válasz lehet olyan egyszerű, mint  „Egy házat akarok vásárolni egy nap”, vagy olyan összetett, mint „örökséget hagyni a gyermekeim számára.” Ez a te “miért”-ed.

Állítsd munkába a “miért”-edet

Írd le, és „álljon készenlétben” arra az esetre, ha kísértésbe esnél. Próbáld ki ezeket az ötleteket:

  • Tedd ki a “miért”-ed egy jól látható helyre. Lehet az az asztali számítógépeden a képernyővédő vagy a zárolási képernyő a telefonodon. Írd le egy post-itre és ragaszd a bankkártyádra, tedd a pénztárcádba.
  • Oszd meg miértedet egy közeli barátoddal vagy családtagoddal. Ha házas vagy, vagy párkapcsolatban élsz, akkor valószínűleg megvitatod a miérted a házastársaddal, partnereddel. Nem kell elmondanod a barátaidnak vagy családtagjaidnak anyagi helyzeted, de célszerű – és tanácsos – megosztani valakivel, akiben megbízol, hogy mi motivál téged.
  • Készíts egy „miért szűrőt” a döntéseid teszteléséhez. Segítséget nyújt egy egyszerű kérdés a nagy (vagy akár kicsi) pénzzel kapcsolatos döntéseknél. Attól függően, hogy mi a te miérted, megkérdezheted magától: „Melyik döntés járul hozzá a nyugalmamhoz és a biztonság érzetemhez?” Vagy „Hogyan fog ez a döntés segíteni abban, hogy örökséget hagyjak a gyermekeim számára?”

Ügyfeleim “miért”jei

A Családi kasszatervező konzultáció-csomagot igénybe vevő ügyfeleimet megkérdezem mindig, hogy miért akarják elkezdeni a költségvetés-készítést és a 6. hónapot követően pedig azt szoktam kérdezni, miért tartják fenn hónapról hónapra a motivációjukat. Remélem, hogy válaszaik motiválnak, segítenek Téged!

Johanna

“A mi Miértünk: jó példát mutatni, hogy gyermekeink is pénzügyet beosztani, pénzükkel gazdálkodni tudó felnöttek legyenek.”

T. Zsuzsanna

“Két évvel ezelőtt apám meghalt, és láttam, hogy pénzügyileg biztonságban hagyta anyámat. Biztos akartam lenni abban, hogy ugyanazt teszem és mutatom a fiamnak is. Belefáradtam, hogy nem vagyok biztos abban, hogy elegendő pénzem van ahhoz, hogy olyan apró, egyszerű dolgokat vásárolhassunk, amelyekre szükségünk van és elhatároztam, hogy megváltoztatom ezt a helyzetet. ”

Róbert

„Azt akarom, hogy ne aggódjak a pénz miatt, mint ahogy mások, és 60 éves koromban (30 év múlva) méltósággal akarok visszavonulni. Az első kocsim megvásárlásakor rájöttem, hogy jó pénzt keresek, de mindig elköltöm, s nincs megtakarításom.”

Mária

„A felnőtt életemet végig küzdöttem, soha nem láttam előre. Gyermekeink felnőttek, már van unokánk is. Nem akarok továbbra is küzdeni, nyugdíjtól nyugdíjig élni. Kifizetjük az adósságainkat,  jó úton járunk! Jó érzés!”

Megvan a költségvetés készítéséhez a “miért”-ed, de nem tudod biztosan, hogyan tovább? Készítsük el együtt a költségvetésedet, a kivitelezési tervedet! (6 hónapig segítek Neked!)

Ezt láttad már??

Ha még nem élsz pénzügyi stabilitásban, akkor van egy ajánlatom a számodra!

Töltsd le az INGYENES Útmutató a pénzügyi stabilitáshoz című e-bookomat!

 

Kattints IDE!!

This will close in 20 seconds