Valószínűleg sok ellenérvet, mítoszt hallottál a költségvetésről az évek során. Vagy talán megpróbáltál egy költségvetést csinálni magadnak a múltban, és nem lett eredménye, maradt minden a régiben. De ne ítéld el a költségvetést, ne mondj le róla, amíg nem olvasod el az alábbi írást!

A költségvetés elengedhetetlen ahhoz, hogy ne keveredj adósságba, ha már bennevagy, akkor kimássz belőle és nyerd meg a versenyt a pénzeddel szemben. A költségvetés a térkép, amely mutatja merre, hová akarsz eljutni. Ezért összegyűjtöttem a 10 leggyakoribb költségvetési mítoszt, azért, hogy pénzt nyerhess!

10 Költségvetési mítosz, amelyet lehet, hogy Te is elhittél

1. Nincs időm a költségvetésre.

Ha azért nem csinálsz költségvetést, mert azt hiszed, hogy nincs időd, fontold meg újra a prioritásaidat. Lehet, hogy meglepődsz, hogy hány „dolgot” lehet kihagyni, hogy helyreállítsd, vagy felpörgesd a pénzügyeidet. Tudod, vannak olyan dolgok, amelyek tényleg nem olyan fontosak, mint a pénzed irányítása.

Igaz, havonta néhány órát eltölthetsz azzal, hogy feltérképezed a költségeket, költéseidet, amikor először kezdesz költségvetést készíteni. De az első néhány hónap után lazán fog menni! (Ha velem kezded el elkészíteni a költségvetésed, 5 hónapig fogom a kezed, segítek.) Egyszerűen beilleszted a számokat, és hagyod, hogy a matek a működjön.

2. A költségvetés elkészítése nehéz és utálom a matekot.

A matematikai alapműveletekkel azért elboldogulsz, ugye?  Ha képes vagy összeadni, kivonni, osztani, szorozni, akkor költségvetést is fogsz tudni készíteni. A bevételeid mínusz a kiadásaid, egyenlő nulla, kell legyen. Ennyi!

Komolyan, a „gyűlölöm a matematikát” meglehetősen béna kifogás. Ahelyett, hogy gyűlölöd a matekot, miért nem gyűlölöd inkább azt, hogy adósságod van, vagy azt, hogy fizetéstől fizetésig élsz, nincs megtakarításod…. Ne utasítsd el a költségvetés készítését azért, mert „a matematika nekem nem megy”  Ne feledkezz el, arról,hogy vannak ingyenes költségvetés-készítő alkalmazásokis, mint például a HomeBudget, vagy Coin.

3. A költségvetés unalmas.

Meglepődnél, ha tudnád, hogy hány ember nem készít költségvetést csak ezért, mert azt hiszi, hogy unalmas. Tudod, mi unalmas? Hitelkártya kimutatások. És a fizetési felszólítások. És az anyagi csőd. A végrehajtás. . . Valójában mindez nagyon szörnyű.

Ha szabad szellem vagy, unalmas kötöttségnek érzed a költségvetést, állj meg és véy egy mély lélegzetet. Meg tudod csinálni! Miután ráérzel az “ízére”, belejössz, rá fogsz jönni, hogy a költségvetés egyáltalán nem rossz. És az idő múlásával még egy kicsit szórakoztató is lehet.

A költségvetés elengedhetetlen segítséget nyújt az adósságból való kilábaláshoz. És ha nincs adósság? Akkor már most  szórakoztató lesz.

4. Tudom a költségvetésem – a fejemben.

Ha minden hónapban zéró alapú költségvetést csinálsz a fejedben, feltételezem, hogy te vagy a legokosabb ember a bolygón. Komolyan.  Kérlek, segíts kormányunknak is a költségvetés elkészítésében.

Komolyra fordítva a szót: A fejedben lévő költségvetés nem költségvetés. Csak egyfajta „megvettem-elköltöttem-ezt-vettem-azt-vettem-kifizettem…” gondolatsor. Ahhoz, hogy a költségvetésed működjön, le kell írnod, dolgoznod kell vele, s követned kell. Ha házas vagy, és a költségvetésedet a fejedben tartod, az azt jelenti, hogy csak az egyikőtök vesz részt a döntéshozatalban – és ez párkapcsolatban nem jó! Együtt kell gondolkoznia és dolgoznia mindkét félnek.

5. Költségvetés azt jelenti, hogy felírok minden költésem.

Ez a kezdet, de ez nem költségvetés. Amikor csak nyomon követed a kiadásokat, mindig a múltra tekintesz, és soha nem nézel előre.

A költségvetés a következő hónapra szóló pénzügyi terved. Azt tervezed, hogy mit fogsz csinálni a még nem elköltött pénzeddel. Amikor csak kiadásaidat nézed, a bolti blokkokat megtartod, vagy az online banki kimutatásaidat használod, hogy megnézd, mire költötted a pénzed a múlt hónapban, csak a múlt hónapra figyelsz.

Meg kell tervezned a jövőbeni kiadásaidat, miközben megvizsgálod a korábbi kiadásaidat, nem csak egyiket, másikat. Ha már nyomon követed a kiadásaidat, a költségvetés csak egy természetes következő lépés.

6. A költségvetés túl szigorú.

Nem akarsz lemondani a szombat reggeli kávéról és a bagelről a sarki kávézóban. Ne aggódj! Tudod tartani a heti koffein és szénhidrát adagodat, csak tedd a költségvetésedbe.

Az mit jelent? Amikor létrehozod a havi költségkereteket, győződj meg róla, hogy tartalmaz olyan dolgokat, amiket élvezel. Költségkeret a hétvégi kirándulásra, a szombat esti bulira vagy a mozira. Költségvetés nem jelenti azt, hogy nem lehet többé szórakozni. Hidd el, a költségvetés megadja neked a szabadságot a pénzed költésében!

7. Mindig vannak váratlan kiadások, tehát miért csinálnék költségvetést?

Persze, a váratlan dolgok váratlanul történnek. De ez nem jelenti azt, hogy a költségvetés nem kell, feeslege,  mert egy váratlan kiadás úgyis bortja a tervet! Tapasztalatom szerint a dolgok nem mindig olyan „váratlanok”, mint amilyennek tűnnek. Tudod, hogy a barátnőd szül 6 hónap múlva, tudod, mikor kell elvinned a kocsit műszakira, és tudod, hogy karácsony van minden év decemberében. Ügyelj arra, hogy az ilyen típusú dolgokat tervezd meg a költségvetésben.

És ha tényleg valami váratlan történik, a valóban váratlan költségek fedezésére tedd bele a “vegyes”/“váratlan” kategóriát a költségvetésedbe. Használd, s lesz hova nyúlni, amikor valami váratlan dolog fog történni. (Utána se felejtsd el visszatölteni.)

8. A költségvetés azt jelenti, hogy nem mehetek többé étterembe enni. Utálok főzni!

Utálsz főzni? Pedig érdemes megtanulnod, hogyan kell néhány jó ételt megfőzni.

Költségvetés nem jelenti azt, hogy soha többé nem lépsz be egy étterembe se. Csak meg kell tervezned. Adj hozzá a dátumot és költségkeretet. A lényeg az, hogy gondoskodj róla, hogy benne legyen a költségvetésedben, mielőtt pénzt költesz.

9. Nem a megfelelő idő ez most számomra.

Vajon mikor lesz megfelelő és legoptimálisabb az idő számodra? Soha. Valami mindig közbejön. Ilyen az élet.

Elhalastod a költségvetés készítését csak azért, mert születésnapod vagy valamilyen évforduló jön? Ne hagyd, hogy ez legyen a kifogásod! Ha van valami adósságod,, vagy csk megtakarításod nincs,  nagyobb szükséged van egy költségvetésre, mint bármi másra.

A költségvetés segít megérteni, mennyit szeretnél költeni az ajándékokra és az ünnepekre. Persze, minden hónapban másképp fog kinézni a költségvetésed, de itt van a nagyszerű dolog: Ismered az ünnepek, születésnapok és évfordulók dátumát. Soha nem változnak meg! Írd be őket előre a költségvetés adott hónapjaiba, hogy megkezdhesd a megtakarítást.

10. Sok pénzt keresek. . . Nincs szükségem költségvetésre.

Ha úgy gondolod, hogy a költségvetés  csak azoknak való, akiknek pénzügyi nehézségei vannak, gondold át újra. Én is minden hónapban elkészítem a költségvetésemet, pedig már közel 20 éve voltam nehéz helyzetben a válásom miatt. Nem számít, hogy minimálbéres vagy, vagy milliomos – meg kell határoznod, hogy hova menjen a pénzed. Mindenkinek szüksége van költségvetésre!

Én gyűlölöm, hogy sok ember hisz ezekben a költségvetési mítoszokban és kifogásként használja őket, de nem kell, hogy te legyél az egyikük! Megvan az erőd, a képességed, hogy átvedd a pénzed felett az irányítást, csak az első lépést kell megtenned.

Ne csapd be magad azzal a gondolattal, hogy nem tudsz a helyzeteden változtatni és nem tudod átvenni a pénzed feletti irányítást. Tudod! Jelentkezzen konzultációta, és tedd meg az első lépést még ma!

 

Ezt láttad már??

Ha még nem élsz pénzügyi stabilitásban, akkor van egy ajánlatom a számodra!

Töltsd le az INGYENES Útmutató a pénzügyi stabilitáshoz című e-bookomat!

 

Kattints IDE!!

This will close in 20 seconds