A legtöbb ember általában nem tudja, hogy 100 forintos pontossággal mennyit költ havonta különböző dolgokra, hova megy el a pénze. Így általában arról sincs halvány fogalma se, hogy milyen arányban tud pénzt megtakarítani.
Legtöbben azt mondják, hogy nincs miből megtakarítaniuk. Lehet, hogy valóban így van, de lehet, hogy nem. Ez általában a pénzügyi tanácsadás első fél órájában ki szokott derülni.

Az első problémára – azaz ha nem tudod, hova megy el a pénzed – megoldás a bevételek-kiadások pontos vezetése. Erre rengeteg segédeszköz van. Elsősorban ajánlom az okostelefonos applikációk használatát, mert a telefon mindig kéznél van, míg egy kis füzetet otthon hagyhatsz…

Összeszedtem néhány applikációt (letöltési linkkel):

HomeBudget

Tudom, ez macera: minden nap, minden egyes tételt felírni, beírni…Csupán 21 nap kemény odafigyelés, és már ki is alakul a szokás. Ha ez meg van, akkor egy alapos elemzéssel egyből kiderül, hogy van-e olyan tétel, amin lehet faragni. Általában lehet.

Mik az általános tételek, amik sunyi módon viszik a pénzt? Például az ártatlannak tűnő munkahelyi capuccinozás. Hiszen csak 250 Ft. Ha csak 20-22 munkanappal számolunk, akkor máris egy hónapban 5.000 – 5.500 Ft, évente 60.000 – 66.000 Ft, ha pedig napi kettő capuccino fogy, akkor akár 120.000.Ft-ot jelent. Akár 60, akár 120 ezer forintról beszélünk ez már lehetne megtakarítás is, ha a megtakarítás célja elég motiváció lenne.

 

 

Ha azt gondolod, hogy nem lehet kis összeggel spórolni, akkor mindjárt bebizonyítom , hogy márpedig lehet.

Van egy amerikai, 53 hetes megtakarítási módszer, amelynek lényege, hogy hetente ugyanakkora összeggel emeled a megtakarítás összegét. Pl.: első héten beteszel a perselybe 50 Ft-ot, a második héten emeled 50 ft-tal, azaz a perselybe 100 forintot teszel, a harmadik héten szintén 50 forinttal emeled a megtakarítási összeget, s 150 forintot teszel félre, és így tovább. Így az 53 hét alatt 71.550 ft megtakarítás “keletkezik”. Ezt lehet 100 Ft-os “alapon is játszani”, akkor 143.100 ft jön össze. Ennek megtakarítási módszernek a kipróbálását akár már zsebpénzzel rendelkező gyerekekkel is el lehet kezdeni. A középiskolások, egyetemisták pedig pláne kezdjék el. Épp a fiatalabb korosztály kedvéért készítettem el a 25 forintos tételekkel számoló megtakarítási táblázatot is. Kattints ide érte.

A fenti két példából látható, hogy sok kis összeg sokra megy. Milyen sokat jelent megtakarítási szempontból a napi 250-500 Ft-os munkahelyi “dőzsi”, amiről nem kell lemondani, legfeljebb kicsit kreatívan át kell alakítani a kollektív dőzsölés módját. Vagy hovatovább átértékelni, hogy mi a fontosabb: eltölteni és elkölteni a kollégákkal ezt az időt és a pénzt, vagy inkább ezt a pénzt ha egyben lesz, mert pl. naponta inkább a perselybe dobom :

  • a szeretteimmel közös programra,
  • egy wellness-hétvégére,
  • egy szakmai rendezvényen való részvételre,
  • a lakásra,
  • a nyugdíjamra….költöm majd.
  • Rengeteg célt lehet kitűzni, amely motivál a megtakarítás véghezvitelében.

 

Külső, szakmai vélemény pénzügyekben. Érdekel? Kattints ide!>>

Biztos anyagi hátteret, nyugodt és boldog életet kívánok!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
pénzügyi  és vállalkozásfejlesztési tanácsadó, coach, jó(l)lét mentor
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com

 

Ne maradj le a pénzügyi tippekről, iratkozz fel hírlevelemre!

Név*
Email*
Elfogadom az Adatkezelési nyilatkozatot*