A borús téli napokon mindannyian várjuk a nyarat, a pihenést, álmodozunk arról, hogy mit csinálunk majd, amikor odaérünk. Friss tengeri kajákat eszünk, hajókirándulásra megyünk, snorkelezünk, búvárkodunk, biciklizünk, lovagolunk, hegyet mászunk, múzeumot nézünk….. A szobaszerviz hozza a reggelit!… Minél hamarabb elkezdesz megtakarítani az utazásra, nyaralásra, annál több készpénz (és kevesebb stresszt) lesz, amit elkölthetsz, amikor elérkezik a várva várt időszak.

Íme hat lépés, hogy az édes pihenést élvezhesd:

1. Döntsd el, mikor akarsz utazni.

A nyári hónapok közeledtével talán egy nyári vakációra gondolsz. De itt az a kérdés, hogy idén nyáron akarsz utazni? Ha 3–6 hónap  költségeit fedező összeg bankszámládon van és adósságmentes vagy, akkor elkezdheted nézegetni a nyaralóhelyi kínálatok.

Ha még csak az adósságod kifizetésére vagy a vészhelyzeti alapod összegyűjtésére törekszel, az nagyszerű. Az álomnyaralást tervezd be jövőre, s majd segít tartani a fókuszt.

Aruba – 2018.

2. Válassz helyet.

A lehetőségek végtelenek. Tengerpart. Balaton. Európa. Itthon. Amerika… Válaszd ki a tökéletes helyet, mielőtt a hónap eltelne.

3. Határozd meg a költségeket.

Itt az ideje, hogy belemerülj a részletekbe. Nézd meg a járatokat, becsüld meg a gázolaj-benzin szükségletet, hasonlítsd össze a szállodákat, és gondolj az étkezésekre. Tudod, hogy 50.000 forintot fogsz költeni üzemanyagra, 120.000 forintot a szállásra, 50.000 forintot  az étkezésekre, és 50.000 forintot a szórakozásra. Úgy tűnik, 270.000 forintra lesz szükséged!

4. Illeszd be a költségvetésedbe.

A legjobb módja annak, hogy a 270.000 forintot ne egy hitelkártyáról, vagy egy személyi kölcsönből, hanem a bankszámládról vedd fel, ha félre teszed ezt az összeget. Így: Ha öt hónap múlva akarsz indulni, akkor a 270.000 forintot öt részre bontsd. Ez havonta 54.000 forintot jelent. Minden hónapban tedd félre ezt az összeget az utazásra.

Találd meg a fedezetét minden hónapban a nyaralási megtakarításnak. Lehet, hogy átmenetileg csökkentened kell néhány változó költség-kategóriát, például a ruhakeretet , vagy a havi szórakozásra szánt keretet. Ezzel nincs gond. Csak győződjön meg arról, hogy nem vágsz alá a hosszú távú megtakarítási céljaidnak.

5. Nézd, hogy nő a nyaralásra szánt megtakarítás.

Ha létrehoztál a költségvetésedben egy kategóriát a nyaralási pénznek, akkor a pénz, amit nyaralásra szánsz, vagy hagyod a bankszámládon, vagy elkülönített alszámlára teszed minden hónapban. Öt hónap múlva pontosan meg kell lennie a teljes összegnek, hogy élvezhesd a jól megérdemelt álom-vakációdat.

6. Kövesd nyomon a kiadásait, a nyaralás alatt is.

Néhány hónap múlva meg lesz a pénz a nyaralásra. Pihenhetsz, feltöltődhetsz. Gondoskodj róla, hogy az utazás közben is figyelemmel kísérd a kiadásaidat, így tudni fogod, hogy mennyit költöttél el, és mennyit költhetsz még.

A Háztartási napló – Pénzügyi tervező megkönnyíti a tervezést és a kontrollt; a tranzakciókat fel tudod írni, így a költségek nyomon követése csak néhány másodpercet vesz igénybe a nyaralás előtt is és alatt is!

Bónusz tipp:

Ha a nyaralástervezés első három lépését elvégezted, ne hagyd ki az előfoglalási akciókat. Ha utazási irodát veszel igénybe a nyaraláshoz, s március 20-ig, az előfoglalási időszak alatt foglalod le a nyaralást, spórolsz.

Hasznosnak találtad ezt a cikket? Lájkold, oszd meg, kövess a Facebookon, és látogass vissza máskor is, vagy…

Iratkozz fel hírlevelemre! Katt ide!