Rengeteg írás született már önismeret-fejlesztés témában, többféle, érdekes vonatkozásban: vannak könyvek arra az esetre, ha az olvasmányos önismeret fejlesztés lenne a cél. De született már cikk ennek az ellenkezőjéről is: miért nincs szükség önfejlesztő-könyvekre. Önismeret témában beszélünk általános elégedettségről, a tervezés és az önismeret fejlesztés kapcsolatáról, toleranciáról, boldogságról, önbizalomról, komfortzónáról és még sok-sok másról. Ebben a cikkben az önismeret fejlesztés 4 olyan technikáját mutatom meg, amit bármikor gyakorolhatsz, hiszen könnyedén a mindennapokba illeszthető, és nem is túl megerőltető.

Most azonban az önismeret-fejlesztés nagyon egyszerű, ám de annál hatékonyabb módjáról írok, amit tömören összefoglalva talán úgy is nevezhetnék, hogy az önmagunkról történő tapasztalatszerzés és az azáltal szerzett felismerésekre való tudatos építkezés. Íme, néhány könnyen megvalósítható technika arra az esetre, ha épp azon gondolkodsz, hogyan tudnád a mindennapjaidba gyorsan és hatékonyan beépíteni az önismeret-fejlesztést!

Kérj magadról visszajelzést és hasznosítsd!

Az önismeret fejlesztés egyik legnagyszerűbb eszköze, ha nem csak a saját magadról alkotott gondolataidra hagyatkozol, hanem segítségként bevonsz másokat is a folyamatba. Kérj visszajelzést a családodtól, a legjobb barátodtól, kollégáidtól (a munkahelyi viselkedés is sok mindent elárulhat önmagadról), de akár beiratkozhatsz egy önismereti csoportba is, ahol általában játékos foglalkozások keretében tudhatsz meg magadról olyan dolgokat, amiket talán sosem hittél, vagy gondoltál volna. Erre jó az „idegen kéz” a folyamatban, hogy olyan tulajdonságaidat, mozzanataidat tükrözze vissza számodra, amit eddig nem, vagy esetleg egész máshogy láttál magaddal kapcsolatban.

Olvasd el ezt is!>> A Johari-ablak

Tölts ki néhány kimondottan önismeret-fejlesztési tesztet!

Persze ne vidd túlzásba és ne is vegyél mindent készpénznek! Keress olyan interneten fellelhető teszteket, amelyek komoly pszichológiai hátterű weboldalról tölthetők le, esetleg fizetősek és szakember értékeli ki őket! A tesztek értelmezésével viszont bánj csínján: igyekezz a nagyobb támpontokat kiragadni az eredményükből és ne kezdj el különféle mechanizmusokat integrálni az életedbe csak azért, mert valami teszt ezt, vagy azt írta rólad!

Tudatosítsd, milyen szerepeid vannak!

Ezt az eszközt coaching folyamatban is sokszor használom, mivel nem általánosít, hanem teljes mértékben arról a valakiről szól, aki épp saját magán dolgozik. Vegyél elő papírt, tollat; és kezdd el összeírni – akár táblázat szerűen-, hogy a mindennapi életedben milyen szerepekben kell helyt állnod! Tedd fel a kérdést, hogy ki vagy te otthon, a munkahelyen, a családban, stb. Ily módon rengeteg szerep a felszínre jut majd, többek között olyanok, mint gyerek, anya, barátnő, feleség, szerető, főnök, beosztott, kutyatulajdonos. A sor hossza tényleg csak rajtad múlik! Ha ezzel készen vagy, akkor minden egyes felsorolt szerep mellé írd oda, hogy melyikben mit tartasz kiemelendőnek, mi abban a kapcsolatban a szereped, a feladatod, esetleg mit csinálsz jól, vagy rosszul, min lehetne változtatni! Ez a fajta önreflexió egyenes út az önismeret fejlesztés magasabb szintjei felé, úgyhogy ha teheted, kezdj hozzá még ma!

Feszegesd a határaidat!

Hogy ne csak elméleti síkon menetelj az önismeret fejlesztés rögös útjain, érdemes fizikailag is megmozdulnod kicsit! Rengeteget megtudhatsz a kitartásodról, az akaraterődről, a teherbírásodról, vagy akár stressztűrő képességedről, ha kivételesen kicsit túlnyomod a megszokott szintedet: például egy erőnléti edzés, vagy teljesítmény túra, vagy egy nehezebb emelkedőn való futás alkalmával. Menj egy lépéssel tovább, mint amennyit általában szoktál: próbálj ki valami újat, vállalj egy apró, de jól mérhető kockázatot és nézd meg, hogyan teljesítesz az új, még ismeretlen „nyomás” alatt. Gondolj azokra, akik megjárnak egy hosszú zarándokutat: egész biztos, hogy az út végeztével nem csak a káprázatos tájakról fognak beszámolni, hanem minden bizonnyal rengeteg önmagukról tett megfigyelésről is!

Az egész élet egy nagy önismeret-fejlesztés

Végezetül:  ha hiszed, ha nem, az egész élet egy nagy önismeret-fejlesztés! Az életed minden mozzanatában tanulsz valamit magadról: ha mást nem, akkor éppen azt, hogy például mégsem szereted az édesköményt, pedig eddig szentül meg voltál róla győződve, hogy semmi bajod vele. Minden apró tevékenységed, döntésed, előre jutásod, fejlődésed újabb és újabb felismerésekre sarkall. Figyelj fokozottabban a saját érzéseidre, érzeteidre, visszajelzéseidre, hangulatodra, így jóval többet megtudhatsz magadról, mintha folyamatosan csak sodródnál!

Nem érzed jól magad a bőrödben? Segítek, hogy megtaláld a megoldást. Kattints ide!

Biztos anyagi hátteret, nyugodt és boldog életet kívánok!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
pénzügyi  és vállalkozásfejlesztési tanácsadó, coach, jó(l)lét mentor
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com

 

Ne maradj le az önfejlesztő tippekről, iratkozz fel hírlevelemre!

Név*
Email*