Bármilyen céljaid is legyenek az életben az teljesen biztos, hogy megfelelő önismeret nélkül nem tudod elérni őket, vagy csak sokkal nehezebben, mintha őszintén szembe néznél előtte önmagaddal. Az önismeret fejlesztésének egyik legegyszerűbb és legkényelmesebb módja az, ha elkészíted saját Johari-ablakod. Ha nem tudod, mi az pontosan, ne ijedj meg, erről szól ez a cikk.

Az önismeret egyszerű modellje

A Johari- ablak az önismeret legszélesebb körben használt egyszerű modellje. Eredetileg az egyéni hatékonyság mérésére dolgozta ki az 50-es években két amerikai pszichológus (Josef Luft és Harringthon Ingham). Kettejük keresztnevének ötvözete alapján kapta a Johari-ablak nevet. A modellt úgy képzeld el, mint egy ablakot kétszer két ráccsal. Ez összesen 4 rács :

  • a nyílt,
  • a vak,
  • a rejtett,
  • és az ismeretlen terület.

A nyílt terület az, amit te is ismersz magadról és mások is ismernek veled kapcsolatban. Például, ha mosolygós és kedves személyiség vagy, akkor azt aligha tudod eltitkolni a környezeted előtt és bizonyára te is tudsz erről, hogy ilyen vagy. Ezért ez tartozik a nyílt területre.

A rejtett terület az, amit Te ismersz magaddal kapcsolatban, de mások nem ismernek veled kapcsolatban. Ilyenek az elfojtott tulajdonságaid. Például ha hirtelen haragú vagy és ezt jól tudod titkolni, mert inkább elhagyod a helyszínt mielőtt valakin kitöltenéd a mérgedet. Akkor ez tipikusan a rejtett területedhez tartozik. Ennek a területnek a határát fontos kontrollálnod, hiszen azt mindenki önmaga dönti el, mennyire láttatja személyiségének belső tulajdonságait mások előtt. A túlzott kitárulkozás ugyanúgy lelki problémákhoz vezethet, mint a túlzott zárkózottság.

A vak terület az, amit Te nem ismersz magadról, de mások ismernek veled kapcsolatban. Ilyen tulajdonság lehet az, ha túlságosan makacs vagy, amit te magad határozottságként fogsz fel. A családod és az ismerőseid azonban makacsságnak gondolnak. Ezt a területet úgy lehet csökkenteni, ha visszajelzéseket kérsz a környezetedtől, különös tekintettel azokra a barátokra és családtagokra, akiknek az őszinte véleményében megbízol.

Az ismeretlen terület, melyet se te nem tudsz magadról, se mások rólad. Ez tulajdonképpen a tudatalattinak felel meg. Vagyis a félelmek, a szorongás és a traumatikus élmények tartoznak ide.

Folyamatosan változik

A Johari-ablak négyzeteinek mérete folyamatosan változik. Egy gyerek születésének pillanatában a vak terület szinte az egész ábrát lefedi. Aztán az évek előre haladtával, ahogy az ember egyre inkább megismeri önmagát, illetve ahogy megismerik a vele kapcsolatban állók őt, folyamatosan teret hódít magának a nyílt és a rejtett terület. Akkor mondhatod, hogy jó az önismereted, ha az ábrádban a nyílt terület nagyobb a többinél. Úgy tudod a nyílt területet növelni, ha a hozzád közelállókat megkéred, adja a visszajelzést a viselkedéseddel kapcsolatban. Ha megkínálod őket egy csésze teával, azt mondják, milyen figyelmes vagy, de ha félreértésetek támad, azt is nyugodtan mondják meg, ha szerintük túlreagálod a helyzetet. Te is adj nekik visszajelzéseket, mert ezzel segítheted azt, hogy megismerjék önmagukat. A jó visszajelzés őszinte és semmi,éppen sem vádol, vagy hibáztat. Próbáld megfogalmazni, hogy benned milyen érzéseket vált ki a mások viselkedése. Ha szorongást kelt, ha túl hangosan beszél, akkor ne azt mondd neki, hogy „Te túl hangosan beszélsz”, mert ez vádaskodás akkor is, ha igazad van. Inkább mondd azt, hogy nagyon megijeszt amikor ilyen hangosan beszél. Így a másikat nem bántod meg, de szembesíted azzal, hogy rossz érzéseket kelt a viselkedése. Igyekezz úgy fogalmazni, hogy ne légy bántó, vagyis a másik számára befogadható legyen az értékelésed. Ha valamelyik ismerősöd értékel téged bántón, nyugodtan kérd meg, hogy próbálja másként megfogalmazni a viselkedéseddel kapcsolatos aggályait. Vagyis semmiképpen se minősítse a viselkedésedet, inkább írja le azt. Ugyanez vonatkozik a dicséretekre is. Ha valamit jól csináltál, akkor ne csak annyit mondjon, hogy jó voltál, hanem fogalmazza meg, hogy miért gondolja úgy. Például mondja azt, hogy tetszett hogy jól választottad meg a hangerőt és összeszedetten beszéltél. Tehát a vélemény legyen pontos és építő jellegű, hiszen azért adjátok egymásnak, hogy segítsetek a másiknak megismerni önmagát.

Minél nagyobb a Johari-ablakod nyílt területe

Minél nagyobb a Johari-ablakodban a nyílt terület, annál több hibáddal vagy tisztában. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy idővel hibátlan és tökéletes leszel, de minél több hibádról tudsz, annál többre tudsz odafigyelni annak érdekében, hogy helyes döntéseket hozhass, ha fejleszteni szeretnéd a személyiségedet. Kérj meg minél több embert, hogy értékeljen téged és igyekezz sértődés nélkül végighallgatni őket akkor is, ha esetleg rosszul esik amiket mondanak.

Így csináld

Nincs más dolgod, mint a pdf-képre (lásd jobbra) kattintva letöltött listából kiválasztani azt az 5-6 tulajdonságot, ami szerinted a legjobban jellemez téged. Majd a listát küldd el ismerőseidnek és barátaidnak, hogy ők is jelöljék meg azt az 5-6 tulajdonságot, ami szerintük a legjobban jellemez téged. De ne azokat, amelyekről úgy gondoljak, hogy te megjelölnéd őket. Fontos, hogy azokat jelöljék, amelyeket ők hisznek igaznak rólad. Minél többen kitöltik, annál pontosabb eredmény születik és fény derül arra, hogyan latod önmagad és ehhez képest hogyan látnak téged mások.

Természetesen ezt egy összejövetelen, házi buliban is elvégezheted, nyomtass a vendégeknek 1-1 papírt, melyen 25 tulajdonság van és mindenki karikázza be azt, amelyik a leginkább igaz rád. Így anonim marad a véleményük, viszont sokat segíthetnek az önismereted fejlesztésében.

Természetesen ezt az adatgyűjtést e-mailen keresztül is meg lehet csinálni, bár az anonimitás hiánya miatt az eredmény nem biztos, hogy ugyanolyan megbízható.
Minél több véleményt kapsz, annál jobban megismered önmagad. Azonban mielőtt bármelyik vélemény miatt elkeserednél, ne feledd, azért kezdtél bele, mert szembesülni szerettél volna a hibáiddal és az erősségeiddel egyaránt . A Johari-ablak ebben segít. A hibákat elemezd aszerint, hogy tényleg szükség van-e a változtatásra és csak akkor kezdj személyiségfejlesztésbe, ha ez hosszútávú céljaid eléréséhez vezet.

Céljaid elérése miatt fejlesztenéd magad? Én támogatlak!  Kattints ide!

Biztos anyagi hátteret, nyugodt és boldog életet kívánok!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
pénzügyi  és vállalkozásfejlesztési tanácsadó, coach, jó(l)lét mentor
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com

 

Ne maradj le az önfejlesztő tippekről, iratkozz fel hírlevelemre!

Név*
Email*