“Kövér vagyok.” „Szegény vagyok”. “Buta vagyok.” “Béna vagyok.” … vagyok. Sokaknak létezik egy -egy örök mantra a fejében. Sokakban van negatív kép önmagáról, ami rendszeresen, felbukkan, a legváratlanabb, és legkülönbözőbb élethelyzetekben és amit akkor és ott teljes egészében igaznak éreznek. Pedig nem ezekkel a gondolatokkal születtek. SŐT nem is kell ezekkel együtt élniük. Ismerős? Van két jó hírem: lehet ezek ellen a mantrák ellen tenni. Ebben a cikkben elmondom, hogyan.

A gyerekként szerzett hiedelmed alakítják az életed, s ne hagyd, hogy a jövődet is befolyásolják

Képzeld el, hogy reggel egy kollégád, családtagod, barátod köszönés nélkül megy el melletted az utcán, mire ez az első gondolatod: “biztos nem szeret” vagy ez:”biztos megsértettem.” Valójában viszont ennek a helyzetnek sokkal több értelmezési lehetősége van.

 • Lehet, hogy az a valaki reggel se lát, se hall.
 • Lehet, hogy késésben van és most sietnie kell.
 • Lehet, hogy annyira elmerült a gondolataiban, hogy észre sem vett téged.

Vajon miért nem ezek a verziók futnak át az agyadon?

Az öntudatlan, szinte azonnal megjelenő gondolatokat nevezi a pszichológia Negatív Automatikus Gondolatoknak (NAG), és ezek megkeseríthetik  az életet.

 • Ha a pasi, aki tetszik neked, nem nézett rád, az azért van, mert csúnya vagy.
 • Ha nem dicsér meg a főnököd, az azért van, mert nem vagy elég jó a munkádban.

Az ilyen típusú gondolatok és helyzetértékelések, az önmagadról alkotott alaphiedelmeidből, alapsémáidból fakadnak. Ezek gyerekkorban rögzült törvények önmagadról és a világról. Az interakciókból azt szűröd le, hogy

 • nem vagy szerethető,
 • az emberek gonoszok,
 • a világ veszélyes hely….

Az alapsémákat nehéz felismerni, létezésnek nem vagy tudatában, de megingathatatlan tényeknek, az igazságnak éled meg őket, ezért erősen befolyásolják mindennapjaidat, életedet. Az alapsémák adják szubjektív világod értelmezésének alapját, érzelmeid többsége belőled fakad, úgy, hogy azt szinte észre sem veszed. Ezek az alaphiedelmek jellemzik belső párbeszédeidet (igen, ha beszélgetsz magaddal, az természetes) , és meghatározzák, hogyan érzed magad, hogyan tekintesz a jövődre. Ha az alaphiedelmed szerint buta vagy, akkor a saját sikereidet hajlamos vagy a szerencsének, véletlennek betudni, meggyőződésed, hogy az állásodat, az első vevőidet/ügyfeleidet… a mázlidnak tulajdoníthatod, és nem hiszel abban, hogy nagy karrier, sikeres vállalkozói lét előtt állsz.

A minket érő eseményeket sokféle módon lehet értelmezni. Az érzéseink a mi saját, gondolatainkból, a saját értelmezésünkből fakadnak, a negatív (vagy pozitív) gondolatokat mi kapcsoljuk hozzájuk,.

Kapcsolódó cikk: Mennyire vagy fontos magadnak?

Tehetsz a negatív gondolatok ellen!

Első lépésként halld meg, mi zajlik a fejedben. Próbálj meg tudatos lenni, vedd észre, miket gondolsz magadról. Sok ember, amikor ezt a házi feladatot kapja egy coaching folyamatban, megdöbbenve meséli el, hogy folyamatosan kritizálja saját magát.

Fontos, hogy

 • elkezd megismerni a kritika tárgyát,
 • hogy mikor vagy a legmérgesebbek magadra.
 • Ismerd meg az értékrendet, ami alapján ítéletet mondasz magadról. Sokszor kiderül, hogy valamiféle túlzott kép él a fejekben, aminek képtelenség megfelelni.

Járj utána, kinek a szavait hallod folyton. Szüleidét? Egy tanárodét? Egy kiközösítő közösségét?

A gyermekkor érzelmi lenyomata ott él benned, öntudatlanul átveszed mások értékítéleteit, gondolatait, és ha sokat mondták, sokat hallottad, akkor a magunkévá is tetted azokat. De ez az ő értékrendjük, nem a tiéd. Ismerd meg magad, alakítsd ki a saját értékrendedet! Próbáld megkérdőjelezni saját megingathatatlan igazságaidat.
Az önismeret, a negatív automatikus gondolatokkal való munka egyáltalán nem egyszerű, és nem gyors folyamat. Nem várható el tőled, hogy azért, mert egy másik ember azt mondja, hogy szép, okos, megbízható, szerethető…. vagy, attól te hirtelen azt úgy is fogod gondolni. Kezdetben viszont már az is sokat segít, ha a saját igazad mellé odateszel egy alternatív magyarázatot is; ha végiggondolod a helyzet más értelmezési lehetőségeit is. Ez nagyon nagy odafigyelést igényel az elején, és gyakran hülyeségnek tűnik az egész, de megéri ezen dolgoznod. Ha azt még nem is tudod elhinni, hogy szép, okos, megbízható, szerethető…. vagy, de a fejedben élő ítéleteket már nem isteni kinyilatkoztatásként éled meg, akkor az annak ellentmondó történéseket egy picit könnyebben észre tudod venni.

Hiedelmeid, automatikus gondolataid lezárják rendszeredet minden olyan történés előtt, amik annak ellentmondanak. Ha randizni hív egy jóképű pasi, akkor ő vagy nem normális, vagy ízlésficama van, ha pedig sikerül egy nehéz feladatot megcsinálnod, az biztosan a csillagok állása miatt volt. Így zárod le az utat önbizalmad, önbecsülésed növekedése előtt, így nehezíted meg a saját életedet.

De ennek  nem kell így lennie. Ne hagyd, hogy így legyen!

 

Biztosan teljesíteni szeretnéd a fogadalmad? Én támogatlak!  Kattints ide!

Biztos anyagi hátteret, nyugodt és boldog életet kívánok!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
pénzügyi  és vállalkozásfejlesztési tanácsadó, coach, jó(l)lét mentor
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com

 

Ne maradj le az önfejlesztő tippekről, iratkozz fel hírlevelemre!

Név*
Email*