A pénzpiaci alapokból folyamatosan tűnik el a pénz, ahogy a hozamaik lenullázódtak. Az abszolút hozamú befektetési alapok viszont nagyon népszerűek. Februárban 31 milliárd, márciusban eddig már több mint 21 milliárd forintot vonzottak.

Már az abszolút hozamú alapok is lekörözték a pénzpiaciakat a legnagyobb alapkategóriák listájában. A legalacsonyabb kockázatúnak tartott pénzpiaci alapok 2005 novemberétől 2016 januárjáig számítottak a legkedveltebb befektetésialap-típusnak, azóta a kötvényalapok állnak az első helyen. Márciusban a pénzpiaci alapok a harmadik helyre szorulhatnak vissza.

A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) adatai szerint február végén a pénzpiaci alapokban már csupán 910 milliárd forint volt, holott a csúcson, 2014 elején még 1600 milliárd forintnál is többet kezeltek ilyen konstrukciókban. A többnyire igen szabad befektetési politikával rendelkező, aktívan kezelt abszolút hozamú alapokban viszont a múlt hónap végén már több mint 901 milliárd forint volt, miután februárban 31 milliárd forintnál is több új megtakarítást vonzottak. Ráadásul azóta újabb 21,6 milliárd forinttal gyarapodtak, miközben a pénzpiaciakból a februári 45 milliárd után további pénzeket vettek ki.

Neked megvan már?

A pénzpiaci alapok hanyatlását az alacsony kamatkörnyezet idézte elő.

A korábban a bankbetétekkel versengő hozamot biztosító konstrukciók egyéves visszatekintő hozama jelenleg többnyire 1 százalék alatt marad, sőt több alap is negatív hozamot ért el. A kilátások pedig továbbra sem jók. A múlt héten már negatív kamattal is értékesített az államadósság-kezelő három hónapos diszkontkincstárjegyet, de az egyéves papírok is csupán 13 bázispontos átlaghozammal keltek el. A bankbetétek szintén nagyon keveset fizetnek, így a pénzpiaci konstrukció hozama az alapkezelési díjak levonása után valóban a nullához közelíthet, akár alulról is.

Az abszolút hozamú befektetési alapok közül azonban több is szépen teljesített

Egy évre visszatekintve nem ritka a két számjegyű hozam sem, bár a befektetők valószínűleg most már ennél kisebb, 5–10 százalék közötti teljesítménnyel is beérik. A legtöbb friss pénz márciusban az abszolút hozamú alapok közül az OTP Suprába ment, az alap vagyona 4,1 milliárd forintnyi beáramlással gyarapodott, így már több mint 142 milliárd forintot kezelnek ebben a konstrukcióban.
A Supra egyébként bő 8 százalékos hozamot ért el az elmúlt 12 hónapban, és olyan nagyra hízott, hogy egy kivételével már minden hazai pénzpiaci alapnál nagyobb. A kivétel egyébként a szintén OTP-s tőkegarantált pénzpiaci alap. Jó néhány nagyra nőtt abszolút hozamú alap van már a Suprán kívül is, a Concorde Alapkezelő Columbus alapjában 77 milliárd, a szintén concorde-os Citadella A sorozatában csaknem 60 milliárd forintot kezelnek. (Utóbbi alap értékesítését egyébként 2015 novemberében gyakorlatilag felfüggesztették azzal, hogy 5 százalékos vételi jutalékot vezettek be a befektetési jegyekre.) Emellett több mint 52 milliárd forint van az Aegon Alfa magánbefektetők számára elérhető sorozatában is.
Gyorsan nő azonban több más konstrukció is.

Pénzügyi döntéshelyzetben vagy? Engedd, hogy külső szakértőként segítsek!

Biztos anyagi hátteret, nyugodt és boldog életet kívánok!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
pénzügyi  és vállalkozásfejlesztési tanácsadó,coach, jó(l)lét mentor
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com

Hasznosnak találtad ezt a cikket? Lájkold, oszd meg, kövess a Facebookon, és látogass vissza máskor is, vagy…

Ne maradj le a pénzügyi tippekről, iratkozz fel hírlevelemre!

Név*
Email*
Elfogadom az Adatkezelési nyilatkozatot*