Az egyetemi felvételi ponthatárok kihirdetése után, de még a tanév kezdete előtt sok diák keres kiadó lakást. Ha ki akarod adni a lakásod, fontos tudnod: a hosszabb időre szóló ingatlan bérbeadások, azaz hétköznapi értelemben „albérletek” adószabályai eltérnek a rövid, turisztikai jellegű lakás kiadásoktól. Ha feketén adod ki a lakásodat, akkor óriási büntetésre számíthatsz.

[social_warfare]

Milyen büntetésre számíthatsz ha mutyizol a lakáskiadással?

Nem fizeted meg a bevételed után az államnak járó adót?

„Jutalmad” egy 200 %-os büntetés, plusz az elmaradt adó és a késedelmi kamat.

Nézzük ezt egy példával.

Ha 150 ezer forintért adod ki a lakásodat, akkor 135 ezer Ft az adóalapod, mivel 10 %-ot automatikusan levonhatsz a bevételeidből költség gyanánt (akár egyébként többet is, de ahhoz tételes elszámolás benyújtására van szükség). Ebből a 135 ezer Ft-ból kell 15 % SzJA-t (20 250 forintot), valamint 14 % EHO-t (18 900 forintot) fizetni az államnak.

Ha egy egész év lakáskiadása után nem fizeted meg az adót, és lebuksz a NAV előtt, akkor az éves elmaradt összeg, azaz 469 800 Ft háromszorosát, azaz 1 409 400 forintot, plusz a késedelmi kamatokat kell megfizetned, amely sokkoló tétel lehet a családi kasszára nézve.

Néhány tanács a lakáskiadással kapcsolatban

A lakáskiadás feltételeit érdemes szerződésben rögzíteni. A tartós ingatlan-bérbeadáshoz nem kell adószámot kiváltanod, ha csak bérbeadóként nem választasz valamilyen adószámhoz kötött gazdálkodási formát. A magánszemély általi, nem turisztikai célú bérbeadás mentes az áfa alól, a havi lakbérről számlát nem, de átvételi elismervényt érdemes kiállítani, hogy nyomon követhető legyen a bevételed.

A bérbeadásból származó jövedelmet a bevételből két módon lehet megállapítani.

  • Az egyik lehetőség a tételes költségelszámolás, amikor a bevételt, a jövedelem kiszámításánál csökkentik az igazolt költségek (közüzemi számlák, felújítási költségek) és az értékcsökkenés.
  • A másik lehetőség, hogy a teljes bevételből 10 % költséghányad levonásával állapítod meg a bérbeadói jövedelmed.

A jövedelem után 15 % adóelőleget kell fizetned negyedévente, és azt az éves adóbevallásban önálló tevékenységből származó jövedelemként kell feltüntetned. Ha magánszemélyként az ingatlan bérbeadásból származó jövedelmed, az adóévben több egymillió forintnál, akkor a jövedelem teljes összege után 14 % egészségügyi hozzájárulást is kell fizetned.

Ha pénzkezelési, megtakarítási, befektetési kérdésed van, foglalj időpontot itt! 

 

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
pénzügyi  és vállalkozásfejlesztési tanácsadó, coach, jó(l)lét mentor
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com

Hasznosnak találtad ezt a cikket? Lájkold, oszd meg, kövess a Facebookon, és látogass vissza máskor is, vagy…

Ne maradj le a pénzügyi tippekről, iratkozz fel hírlevelemre!

Név*
Email*
Elfogadom az Adatkezelési nyilatkozatot*


Ezt láttad már??

Ha még nem élsz pénzügyi stabilitásban, akkor van egy ajánlatom a számodra!

Töltsd le az INGYENES Útmutató a pénzügyi stabilitáshoz című e-bookomat!

 

Kattints IDE!!

This will close in 20 seconds