Tudod, hogy nagy híve vagyok a „reménykedj a legjobbakban, tervezz a legrosszabbra” elvnek. És most tényleg komolyan kell tervezni a recesszióra való felkészülést. 

Egyikünk sem tudja, hogy valóban hamarosan bekövetkezik-e a recesszió, de a gazdaságunkban zajló folyamatokat figyelembe véve úgy tűnik, hogy ez a következő egy éven belül nagyon is bekövetkezhet. Mint tudod, az MNB folyamatosan emeli a legfontosabb kamatlábat – a jegybanki alapkamatot-, hogy ezzel is segítsen lassítani az infláció mértékét. Ez szükséges, de meg kell érteni, hogy amikor a Monetáris tanács kénytelen ehhez a politikához folyamodni, az recesszióba taszíthatja a gazdaságot, mivel a magasabb kamatlábak megnehezítik a vállalkozások számára a működésük finanszírozását, a fogyasztók számára pedig a fogyasztást. A magasabb autóhitel-kamatlábak, jelzáloghitel-kamatlábak és hitelkártya-kamatlábak ellenszéllel járnak.

A kérdés, amit most fel kell tenned magadnak, nem az, hogy valószínű-e a recesszió, hanem az, hogy mennyire vagy felkészülve rá? Most van itt az ideje, hogy megtervezd, hogyan leszel képes túlélni.

Tegyük fel, hogy elbocsátanak.

Tisztában vagyok vele, hogy a munkanélküliségi ráta alacsony, és ez egy remek időszak volt arra, hogy jobb munkahelyekre jelentkezz. Nagyon remélem, hogy ez nem fog egyhamar megváltozni. De ha recesszió következik be, jobb, ha elhiszed, hogy ugyanazok a cégek, amelyek most felvesznek, csökkenteni fogják a bérszámfejtésüket.

Szerintem a legjobb ajándék, amit most adhatsz magadnak, ha elképzelted, hogy elbocsátanak. Hány hónapnyi megélhetési költség van a vésztartalékalapodban? A hosszú távú célod az kell legyen, hogy olyan megtakarításokat halmozz fel, amelyek akár egy évig is fedezik a szükséghelyzetedet, de most azon kell lenned, hogy a lehető legnagyobb mértékben növeld a megtakarításaidat. Ha jelenleg egy havi megtakarításod van, igyekezz minél előbb elérni a két hónapot. Van hat hónapnyi megtakarításod? Remek. Hozd fel 7-re azonnal. Így könnyebben átvészeled, ha elbocsátanak, vagy ha recesszióban csökkentik a munkaidődet.

 

Szabadulj meg a hitelkártyaadósságtól.

Nagyon sok bajt okoz, ha most hitelkártya-adósságod van. A rád terhelt kamatlábak egyre nőnek. Ha pedig elbocsátanak, és minden hónapban csak a minimális törlesztőrészletet tudod teljesíteni, a magasabb kamatláb miatt az egyenleged tovább nő.

Élj a lehetőségeid alatt.

Ezt a tanácsot mindig be kellene tartanod, de most ez a legjobb tanács, amit adhatok. Ha a lehetőségeid alatt, de a szükségleteiden belül élsz, akkor annak két hozadéka lesz. Először is, csökkennek a megélhetési költségeid. Ha elbocsátanak, ez azt jelenti, hogy a vészhelyzeti megtakarításaid tovább kitartanak. És ha ma csökkened a kiadásaidat, akkor több pénzt tudsz majd a recessziós védelem kiépítésére fordítani. Minden el nem költött forint egy újabb forint, amit hozzáadhatsz a vésztartalékodhoz, vagy felhasználhatsz a hitelkártya adósságod csökkentésére.

 Na, melyikkel kezded a felkészülést?