A járvány elmúlt egy éve hatással volt az ingatlanpiacra is, némi megtorpanást és bizonyos szegmensekben árcsökkenést is okozva. Ráadásul úgy néz ki, hogy egyelőre nem is lábaltunk ki belőle. Mi a helyzet most? Mit tegyél, ha éppen most jutottál el oda, hogy értékesítenéd az ingatlanodat?  

A COVID korlátozás hatása érezhető az ingatlanpiacon is

Benned is felmerülhet az igény ezekben a nehéz hónapokban is arra, hogy eladd az ingatlanodat. Hiszen az élet a járvány ellenére nem áll meg, változnak az élethelyzetek, melyekhez az élettérnek is igazodnia kell. Kérdés azonban, hogy érdemes-e most piacra lépned, vagy szorítsd még össze a fogadat, és várj egy kicsit, amíg rendeződik a helyzet, hátha nagyobb eséllyel, esetleg jobb áron tudod eladni az ingatlanodat.

Jelenleg a járvány miatti korlátozások határozzák meg az életünket, melynek az ingatlanpiacon is érezhető a hatása: némileg visszafogják a keresletet, hiszen a harmadik hullám miatt sok a kérdőjel a vevők fejében. A járvány kihat a használt ingatlanok iránti keresletre is, mely ugyan nőtt az felújításokra adott állami támogatás miatt, azonban kielégíthetetlen keresletről azért nem beszélhetünk.

Ennek ellenére érdemes belevágni az értékesítésbe, ugyan az eladási folyamat hosszabb, mint korábban, de azt is ki lehet jelenteni, hogy egyértelműen jelen vannak az érdeklődők piacon. Számuk ugyan a korlátozások miatt visszaesett és a befektetők jelenléte is meglehetősen szerény, de ha az ingatlan reális áron kerül ki a piacra, akkor lehet rá érdeklődőt találni, különösen akkor, ha felkapott helyen található.

Elsősorban azon ingatlanok iránt nőtt meg az érdeklődés, melyekhez tartozik erkély, terasz vagy egy kisebb kert, hiszen ezek olyan szabadtéri területek, ahová a szigorítások alatt is bármikor ki tudnak ülni a tulajdonosok, és eltölthetnek egy kis időt a szabad levegőn anélkül, hogy idegenekkel találkoznának és így ki lennének téve a megfertőződés veszélyének.

7 hely, ahol tarthatod a pénzed

Fontos a jó hirdetés

Ebben a helyzetben kiemelten fontos egy jó ingatlanhirdetés, a jól elkészített fotók, az alaprajz, és a fontos részletekre kiterjedő, de nem túl hosszú hirdetés-szöveg. Az esetleges áreséstől való félelem pedig ne tartson vissza, mivel az első záráshoz képest, mikor némi visszaesés volt tapasztalható – most nem érzékelhető változás. Ez azt jelenti, hogy jelenleg stagnálnak az árak, nem pedig csökkennek.

Milyen ingatlant vásárolhatsz most 25-30 millió forintért Budapesten?

A Balaton népszerűsége most is töretlen

Ennél is jobb a helyzet a Balatonon, melynek rendkívüli népszerűsége úgy tűnik, a járvány időszakában is töretlen. A balatoni ingatlanpiacon most eladónak lenni nagyon jó dolog, hiszen könnyen, jó áron értékesíthetőek az ingatlanok bármely szegmensben.

Azt persze nem tudjuk, hogy ez a kedvező helyzet meddig tart, de jelenleg Siófokon a panellakások 450-500 ezer forintos négyzetméteráron kelnek el, míg a használt téglalakások 500-650 ezer forintos négyzetméteráron. A legdrágábbak a partmenti újépítésű ingatlanok, melyek négyzetméterára 1-1,6 millió forint között mozog errefelé.

Ez viszont már olyan árszintet jelent, ami némi gondot okozhat a vevők számára. Éppen ezért talán ez az egyetlen olyan szegmense a balatoni ingatlanpiacnak, ahol az idén lassulás következhet be. Természetesen a legjobb fekvésű újépítésűek továbbra is gyorsan el fognak kelni, ugyanakkor a kevésbé jó adottságú lakások értékesítése az eddig megszokottnál némileg hosszabb időt vehet igénybe.

Számottevő a kereslet a használt családi házak iránt is, annál is inkább, mert ezek árai még megfizethetők, így Siófok környékén találni 30-40 millió forintért 100-150 négyzetméteres családi házakat, normális, falusias lakókörnyezetben. Ezzel szemben a telekárak az elmúlt egy-két év során közel megkétszereződtek, és az áremelkedés itt sem látszik megállni, annál is inkább, mivel hiány van telkekből.

MI a hiteligénylés folyamata?

Az Építkezők TV-műsor szakértőjeként válaszolok a kérdésre. Tekerj a 12-13-percig!

Tanács, ha balatoni ingatlantulajdonod van: ha tudsz várni az értékesítéssel, akkor várj, mert bár az árak magasan járnak, de egyelőre a Balatonnál tovább emelkednek.

Forrás: BallaIngatlan

A távolság nem akadály!

Online Pénzügyi tanácsadás
Így adj el nem használt holmikat a Facebook Marketplacen
Ez a kérdés a pénzügyi siker titka
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.