A Nyugdíjbiztosítási Alap jelentése szerint 2040 után bizonytalan az állami nyugdíjrendszer működése. Ha Te 1975 után születtél, akkor téged ez a kérdés nagyon is érint. 2040 után mehetsz nyugdíjba. Mit tehetsz, ha neked már nem lesz állami nyugdíjad?

A nyugdíjrendszer több sebből vérzik

A mai nyugdíjrendszer alapja az ún. felosztó-kirovó rendszer, ami úgy működik, hogy a bruttó jövedelmed 10%-át kitevő egyéni nyugdíjpótlék, illetve a munkáltatód által fizetett szociális hozzájárulási adó nem a saját, neveddel megjelölt egyéni számládon gyűlik, hanem bemegy a „nagy kalapba”. Ez a pénz nem biztosítja a Te időskori megélhetésed.

A befizetett járulékokat és adókat a jelenlegi nyugdíjasok kapják meg. Azok akik erre azzal szereztek jogosultságot, hogy munkával töltött éveik alatt ők biztosították az akkori idősek megélhetését a saját béreik utáni levonásokkal. Ha a rendszer 2040 után is fenn marad, akkor ugyanerre számíthatsz majd Te is. Amikor eléred a nyugdíjkorhatárt, abból a pénzből kapsz nyugdíjat, amit az akkori dolgozóréteg fog a közösbe, az állampénztárba befizetni. Láttad már a statisztikákat, amelyek arról szólnak, hogy évről évre mennyivel csökken az aktív dolgozók száma?

Az idő előrehaladtával a dolgozórétegnek egyre több nyugdíjast kell ellátnia. Pillanatnyilag 6,2 millió munkaképes korú ember 2 millió nyugdíjast tart el.

A magyar államháztartásnak több mint 2 915 milliárd forintját teszi ki a mai nyugdíjasok nyugdíjának biztosítása, ami több mint 58%-a az állam társadalombiztosítási és jóléti szolgáltatásainak. A teljes központi költségvetés kiadásainak több mint negyede (26%).

A 65-74 éves korosztály 3 éve 58%-át kereste az 50-59 éves korosztálynak.

A helyettesítési ráta alapján lehet megbecsülni, hogy majd hányad része lesz a nyugdíjad az utolsó munkával töltött éveid keresetének. A fent leírt változások miatt a helyzet várhatóan romlani fog, s az állami nyugdíjrendszer által biztosított nyugellátásból várhatóan nem tudsz majd megélni.

Ne hezitálj!

nyugdíjAhhoz, hogy ne legyél kiszolgáltatva senkinek nyugdíjas korodban, vagy épp utolsó leheletedig ne kelljen dolgoznod, kezdj hozzá az öngondoskodási programodhoz.

Csökkentsd az állami nyugdíjtól való függést. Erre a célra három nyugdíjcélú megtakarítás áll rendelkezésedre:

  • nyugdíj előtakarékossági számla (NYESZ),
  • önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP),
  • nyugdíjbiztosítás.

Ezekben közös, hogy a nyugdíjas éveid anyagi biztonságát szolgálják majd, s az állam is támogatja őket. Mindhárom megtakarítási formára 20%-os adójóváírást érvényesíthetsz, ami évente összesen a három megoldásra maximum 280 ezer forint lehet.

Legfontosabb szabály

A nyugdíjcélú megtakarításokba csakis azt a pénzösszeget szabad ezekben elhelyezned, amelyről biztosan tudod, hogy hosszú ideig nem lesz rá szükséged.

Ha nem tudatosan, megalapozottan döntesz megtakarításaid ügyében, akár sokat is veszíthetsz.

Például:

A nyugdíjbiztosítások (itt is írtam róluk) esetében elméletileg van lehetőség a lejárat előtti pénz-kivételre, de mivel ezeket a termékeket általában úgy alkotják meg, hogy  szinte a teljes befektetett összeget elveszítheted.

Van kérdésed? button (7) Úgy gondolod, van teendőd a pénzügyeidet illetően?

Biztos anyagi hátteret, nyugodt és boldog életet kívánok!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
az anyagi biztonságra vágyók pénzügyi tanácsadója, jó(l)lét mentora
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com